Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Terminator-3: Ο ρωσικός «Εξολοθρευτής» που θα τα βάλει με τα θανατηφόρα drones των ΗΠΑ


Η Ρωσία αναπτύσσει μια τρίτη γενιά του άρματος μάχης υποστήριξης BMPT-72 Terminator (Εξολοθρευτής). Το όχημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει άλλα άρματα μάχης και το πεζικό, θα είναι επίσης σε θέση να καταρρίπτουν drones, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Το νέο όχημα θα είναι σε θέση να λειτουργεί ενάντια σε όλους τους τύπους στόχων: στον αέρα, στο έδαφος, σε εχθρικά στρατεύματα και σε υλικούς στόχους”, δήλωσε ο Σεργκέι Αμπράμοφ, διευθυντής της κρατικής εταιρείας εξοπλισμών Rostec, στο πρακτορείο Sputnik.

Οι βελτιώσεις των νέας γενιάς BMPT-72 θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «βλήματα εδάφους-αέρος με ρυθμιζόμενη τροχιά, που θα επιτρέψουν στο Terminator-3 να καταστρέψει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, καθώς και βλήματα, αλλά και οπλικά συστήματα μεγάλου διαμετρήματος”, ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας στο Sputnik. Ο Αμπράμοφ είπε ότι το μέγεθος του πληρώματος του οχήματος θα μπορούσε να μειωθεί από πέντε σε τρεις λόγω των αυξημένα αυτοματοποιημένων συστημάτων.



Το ΒΜΡΤ-72 Terminator-2 στη Συρία

Παρόλο που βασίζεται σε σκαρί του T-72, το βάρους 44 τόνων BMPT-72 δεν είναι επί της ουσίας ένα κύριο άρμα μάχης, όπως ένα κανονικό T-72 ή ένα αμερικανικό M-1 Abrams. Αντί για ένα μεγάλο πυροβόλο όπλο, είναι οπλισμένο με δύο αυτόματα κανόνια 30 χιλιοστών, δύο αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων, τέσσερα αντιαρματικά βλήματα Ataka και ένα βαρύ πολυβόλο. Το Terminator προορίζεται να είναι ένα όχημα υποστήριξης, ένα καλά τεθωρακισμένο υποστηρικτικό όχημα στα κανονικά άρματα μάχης και το πεζικό, ειδικά σε πεδία μάχης αστικών περιοχών, όπου τα ιδιαλιτερα οπλικά του συστήματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα.

Το σημερινό Terminator 2 έχει ήδη αναπτυχθεί μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία και βρίσκεται στο οπλοστάσιο του στρατού του Καζακστάν, ενώ η Αλγερία έχει προγραμματιστεί να λάβει 300 φέτος. «Λαμβάνοντας υπόψη την συσσωρευμένη εμπειρία από την χρήση του Terminator σε πεδία μάχης, τώρα εργαζόμαστε για την δημιουργία μιας νέας βελτιωμένης μηχανής”, δήλωσε ο Αμπράμοφ. Όσον αφορά την ονομασία ” το Terminator 3″, είπε ο Αμπράμοφ είναι ένα πιθανό όνομα, εφόσον το εγκρίνει η ρωσική στρατιωτική διοίκηση.

Το BMPT-72 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1990, βασισμένο στις ρωσικές εμπειρίες από το Αφγανιστάν και την Τσετσενία, όπου πολλά ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν από αντάρτες που είχαν οπλιστεί με αντιαρματικούς πυραύλους. Εξοπλίζοντας ένα βαριά θωρακισμένο όχημα με μικρότερα όπλα, αλλά με ταχύτερη ριπή πυρός για την αντιμετώπιση πεζικού και φορητών αντιαρματικών όπλων, θα επιτρέπει στα κανονικά άρματα μάχης να χρησιμοποιούν ελεύθερα την μεγάλη δύναμη πυρός τους.

Εντούτοις, η μετατροπή του Terminator σε πλατφόρμα αντι-drone εγείρει μερικές ερωτήσεις. Πού θα τοποθετηθούν τα βλήματα κατά των drones – δεν είναι σαφές αν θα πρόκειται για όπλα ή βλήματα – όταν το όχημα είναι ήδη γεμάτο με εννέα διαφορετικά οπλικά συστήματα; Πού θα τοποθετηθεί το ραντάρ; Αν δεν έχει ραντάρ, τότε θα μπορεί να στοχεύει μόνο μικρά drones μέσα στο οπτικό του πεδίο;

Τα τεθωρακισμένα οχήματα διπλής χρήσης δεν είναι κάτι το καινούργιο. Το τετραπλό αυτόματο κανόνι στο θρυλικό σοβιετικό όχημα αεροπορικής άμυνας ZSU-23-4 αποδείχτηκε καταστροφικό έναντι σε επίγειους στόχους (όπως και το αμερικανικό M42 Duster στο Βιετνάμ). Αλλά το να εξοπλίσεις το Terminator 3 με κανόνια, εκτοξευτές βομβίδων, πολυβόλα, αντιαρματικά βλήματα και όπλα κατά των drones, φαίνεται υπερβολικό να χωρέσουν σε ένα μόνο όχημα όλα αυτά τα συστήματα, και πάρα πολλά για να τα χειριστεί το πλήρωμα.



Ενώ αυτά τα οχήματα είναι καλά θωρακισμένα και προσφέρουν εξειδικευμένες δυνατότητες, ειδικά κατά του πεζικού και άλλων μη-θωρακισμένων, έχουν μεγάλο κόστος. Τα άρματα μάχης είναι βαριά και περίπλοκα οχήματα που απαιτούν εντατική συντήρηση. Ένα BMPT-72 πιθανότατα είναι πιο ανθεκτικό στο πεδίο της μάχης από ένα ελαφρύτερο όχημα, αλλά απαιτεί και περισσότερη προσοχή.

Παρά το γεγονός ότι το νέο αυτό οπλικό σύστημα της Ρωσίας έχει ένα ενδιαφέρον όνομα όπως το «Terminator” («Εξολοθρευτής»), μένει να δούμε αν το BMPT-72 θα αποδειχθεί μια καλή ιδέα.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...