Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Βρυχάται η Ρωσική Αυτοκρατορία! Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση εδώ και 40 χρόνια

Η επερχόμενη κοινή στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας με την Κίνα και τη Μογγολία, η οποία έχει καθοριστεί για τις 11-15 Σεπτεμβρίου, θα είναι η μεγαλύτερη ρωσική άσκηση για σχεδόν 40 χρόνια, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι μεγαλύτερη από το 1981 και την τότε άσκηση του Σοβιετικού στρατού Zapad-81.

«Με κάποιους τρόπους θα επαναλάβουμε τις πτυχές του Zapad-81, αλλά με άλλους τρόπους η κλίμακα θα είναι μεγαλύτερη”, δήλωσε ο Shoigu σε δημοσιογράφους.

Η άσκηση, Vostok-2018 (Ανατολή-2018), θα λάβει χώρα στις κεντρικές και ανατολικές ρωσικές στρατιωτικές περιοχές και θα περιλαμβάνει περίπου 300.000 στρατεύματα, πάνω από 1.000 στρατιωτικά αεροσκάφη, δύο από τους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας και όλες τις αεροπορικές τους δυνάμεις.

«Φανταστείτε 36.000 τεθωρακισμένα οχήματα – τεθωρακισμένοι μεταφορείς προσωπικού και θωρακισμένα οχήματα πεζικού – να κινούνται και να εργάζονται ταυτόχρονα και ότι όλα αυτά φυσικά δοκιμάζονται σε συνθήκες όσο το δυνατόν πλησιέστερες προς τις στρατιωτικές”, δήλωσε ο Shoigu.

Επίσης, στις ασκήσεις, θα συμπεριληφθούν και προσομοιωμένες επιθέσεις πυρηνικών όπλων.

Και σύμφωνα με το πρακτορείο Morning Post (SCMP) της Νότιας Κίνας, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) θα συμμετάσχει στέλνοντας περίπου 3.200 ελίτ- δυνάμεις, μαζί με 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα στις ρωσικές ασκήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε φόρουμ στη ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, σύμφωνα με το Reuters, ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε την Τρίτη ότι το Τόκιο παρακολουθεί τις εξελίξεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Οι πολεμικές ασκήσεις, που θα λάβουν χώρα από τις 11-15 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να ανησυχούν την Ιαπωνία, η οποία έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για μια ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση στην Άπω Ανατολή.

Σύμφωνα με αναλυτές «η Κίνα επιθυμεί να δείξει την υποστήριξή της στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει διάφορες διπλωματικές προκλήσεις, ιδίως την κριτική του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ [Mike Pompeo] για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα”.

Ο Πούτιν θέλει να χρησιμοποιήσει τις πολεμικές ασκήσεις του ρωσικού στρατού για να δείξει τους στρατιωτικούς του πόρους, αλλά δεν θέλει να ερεθίσει πάρα πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αυξήσει την πιθανότητα μιας εσφαλμένης εκτίμησης από τη διοίκηση του Trump, οπότε επέλεξε τη λιγότερο ευαίσθητη περιοχή της Τρανς Βαϊκάλ στην Άπω Ανατολή, μακριά από τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Απαντώντας στις επικείμενες ακσήσεις του Vostok-18, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Eric Pahon δήλωσε: «Καλούμε τη Ρωσία να λάβει μέτρα για να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις ασκήσεις και τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, ώστε να μεταφέρει σαφώς τις προθέσεις της και να ελαχιστοποιήσει τυχόν δυνητική παρεξήγηση”.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ντίλαν Γουάιτ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει τη συμμαχία για την προγραμματισμένη άσκηση τον Μάιο και ότι το ΝΑΤΟ θα την παρακολουθήσει. Η Ρωσία είχε προσκαλέσει στρατιωτικούς δεσμούς από χώρες του ΝΑΤΟ με έδρα τη Μόσχα για να παρακολουθήσουν τις πολεμικές ασκήσεις.

«Όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να ασκούν τις ένοπλες δυνάμεις τους, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει αυτό με διαφανή και προβλέψιμο τρόπο”, δήλωσε ο πανικόβλήτος White και συμπλήρωσε

«H Vostok-18 καταδεικνύει την επικέντρωση της Ρωσίας στην άσκηση συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας. Ταιριάζει σε ένα πρότυπο που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό: μια πιο ισχυρή Ρωσία, αυξάνοντας σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό και τη στρατιωτική παρουσία της. ”

Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του, εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν δύο εβδομάδες ασκήσεων στη Λετονία την περασμένη Δευτέρα και έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...