Κυριακή 24 Απριλίου 2016

12 μυστικά κουζίνας που θα σας λύσουν τα χέρια στο μαγείρεμα!

Η κουζίνα κρατά κρυμμένα μυστικά ακόμα κι απ’ τις πιο έμπειρες νοικοκυρές. Ξέρατε, για παράδειγμα, ότι αν βουτήξετε το μπαγιάτικο κέικ στο γάλα και το βάλετε για λίγο στον φούρνο, θα γίνει ξανά αφράτο σαν φρεσκοψημένο;


Συγκεντρώσαμε δώδεκα χρήσιμα tips για την κουζίνα, που (ελπίζουμε ότι) θα σας λύσουν τα χέρια!


Για να καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα

Βυθίστε τα σε ένα ποτήρι νερό. Τα φρέσκα αυγά βυθίζονται, ενώ τα μπαγιάτικα επιπλέουν.


Για να κρατήσετε τα μυρωδικά φρέσκα

Πλύνετε τα ματσάκια, βάλτε τα σε ένα πλαστικό σακουλάκι και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη. Όταν τα χρειαστείτε, βουτήξτε τα σε ζεστό νερό και θα ξεπαγώσουν αμέσως, χωρίς να έχουν χάσει το άρωμά τους.


Για να «φρεσκάρετε» το κέικ

Αναζωογονείστε το μπαγιάτικο κέικ βουτώντας το σε γάλα και ψήνοντάς το σε μέτρια φωτιά για πολύ λίγο!


Για να μείνουν οι μπανάνες κίτρινες

Αποφύγετε να τις ξεχωρίσετε. Οι μπανάνες σε τσαμπί ωριμάζουν πιο αργά απ’ τις «ξεχωρισμένες» μπανάνες.


Για να μην στερεοποιηθεί το αλάτι

Για να μην σκληρύνει το αλάτι, ρίξτε λίγο ρύζι μέσα στην αλατιέρα ή το βάζο που το αποθηκεύετε -το ρύζι θα απορροφήσει την υγρασία που κάνει το αλάτι να στερεοποιείται.


…ή η μαύρη ζάχαρη

Βάλτε τη μαύρη ζάχαρη στο ψυγείο για να μη χάσει την «ρευστότητά» της. Αν έχει ήδη γίνει μια σκληρή μάζα βάλτε την στο φούρνο μικροκυμάτων –σε χαμηλή θερμοκρασία- για 20-30 δευτερόλεπτα και θα μαλακώσει.



Για να αναζωογονήσετε το μαραμένα λαχανικά

Αφαιρέστε τα εξωτερικά, μαυρισμένα φύλλα, βουτήξτε τα λαχανικά σε μια λεκάνη με κρύο νερό και αφήστε τα για 10-15 λεπτά να επανακτήσουν τη χαμένη τους υγρασία.


Για το πολύ αλμυρό φαγητό

Βάλτε στην κατσαρόλα λίγο ξερό ψωμί και, πριν τελειώσετε το μαγείρεμα, αφαιρέστε το και προσθέστε λίγο νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μία ή δύο ωμές, καθαρισμένες πατάτες ή ένα μήλο στο φαγητό σας για 10-15 λεπτά –το άμυλο που περιέχουν θα απορροφήσει μέρος των υγρών και, ταυτόχρονα, του αλατιού. Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, για να εξισορροπηθούν οι γεύσεις.


Για το σκληρό κρέας

Για να μαλακώσετε τα σκληρά κομμάτια κρέατος, μαρινάρετέ τα σε ξύδι/μπίρα/ελαιόλαδο ή χυμό πορτοκαλιού/ανανά. Τα ένζυμα ή τα οξέα που περιέχονται σ’ αυτά τα υγρά θα μαλακώσουν το κρέας σας.


Για να… ξεζουμίσετε τα εσπεριδοειδή

Για να κερδίσετε περισσότερο χυμό από πορτοκάλια και λεμόνια, ρολάρετέ τα στον πάγκο της κουζίνας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βυθίσετε για λίγο σε ζεστό νερό.


Για να τεμαχίσετε το κοτόπουλο

Πρώτα ξεχωρίστε τα πόδια από το κοτόπουλο κι έπειτα, κόψτε τις φτερούγες. Αφού το τοποθετήσετε σε όρθια θέση, κάντε μια κάθετη τομή –θα σας βοηθήσει να κόψετε το φιλέτο του στήθους. Δείτε αναλυτικές οδηγίες στο βίντεο.



Για το μέλι που έχει «ζαχαρώσει»
Η στερεοποίηση των γλυκαντικών ουσιών που περιέχονται στο μέλι, είναι δείγμα αγνότητας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να βάλετε για λίγο το βάζο σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό (θερμοκρασίας 40-50 βαθμών Κελσίου) και το μέλι σας θα γίνει ξανά χρυσαφένιο και διαυγές!


mama365.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...