Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Έκθεση-σοκ: Οικονομικός Αρμαγεδδών θα «σαρώσει» τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις


ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου περιγράφονται τα μέτρα ως “οικονομικός Αρμαγεδών” που θα πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες.
Σε αυτά ασφαλώς δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα του “πρόσθετου πακέτου” που επιθυμούν οι δανειστές και οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Είναι ο λόγος που η κυβέρνηση, όπως έγραψε το “pronews.gr” και σε άλλα του άρθρα, σκέφτεται σοβαρά να κάνει μία ηρωική έξοδο προκαλώντας εκλογές με το δίλημμα παραμονή στο ευρώ με μνημόνια ή έξοδος και επιστροφή στη δραχμή. Δεν το έπραξε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν επί της ουσίας το 62% των Ελλήνων είπε “οχι” στα μνημόνια σκέφτεται να το πράξει τώρα.
Και γιατί τώρα; Γιατί τώρα το Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε πώς ο δρόμος των μνημονίων δεν έχει επιστροφή. Όσο δέχεται μέτρα τόσο οι δανειστές θα ζητούν ακόμη περισσότερα όταν οι μικρομεσαίοι θα έχουν σβήσει οριστικά και η κοινωνία θα έχει διαλυθεί. Οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.
Μέχρι και το καλοκαίρι του 2017 λοιπόν με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ θα έχει εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων στη φορολογία εισοδήματος, θα έχει χαθεί περίπου το 70% του ΕΚΑΣ, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα έχουν αυξηθεί δύο φορές, εργοδότες και εργαζόμενοι θα επιβαρυνθούν από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές,.
Επίσης, οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το εισόδημά τους, θα έχει αυξηθεί ο φόρος στα μερίσματα, θα έχουν περικοπεί οι επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ, τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου ενώ θα έχουν δοθεί και οι πρώτες χιλιάδες συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να υπάρξει εμπλουτισμός και με τους έμμεσους φόρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ενεργοποιηθούν μέχρι τα μέσα του 2017. Όσο για τον λογαριασμό αυτού του εφιαλτικού δωδεκαμήνου; Θα ξεπεράσει τα 4-4,5 δισ. ευρώ όπως προκύπτει και από την «κοστολόγηση» των μέτρων στην οποία προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο.
Για να πείσει για το… αξιόπιστο του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση το έκανε εμπροσθοβαρές. Έτσι, μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχει ξεδιπλωθεί όλη η νέα φορολογική νομοθεσία για το εισόδημα η οποία θα πρέπει να αποφέρει περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν φέτος λόγω της αυξημένης παρακράτησης, ενώ ο κύριος όγκος θα αποτυπωθεί του χρόνου με τις φορολογικές δηλώσεις, ενώ εφιαλτικές θα είναι του χρόνου οι περικοπές στο ΕΚΑΣ. Από τα συνολικά 900 εκατ. ευρώ του επιδόματος, μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν εξαφανιστεί τα 569 εκατ. ευρώ δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα.
Από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, θα εξαφανιστούν περί τα 300 εκατ. ευρώ (σ.σ αυτό είναι το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση η οποία ευελπιστεί να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών) ενώ από το νέο σύστημα υπολογισμού των κύριων συντάξεων, θα προλάβουν να χαθούν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ.
Στα 350 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η περικοπή του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων θα ροκανίσει εισοδήματα 208 εκατ. ευρώ. Περίπου 95 εκατ. ευρώ θα χάσουν οι αγρότες από την αύξηση των εισφορών ενώ από τις περικοπές στο εφάπαξ θα χαθούν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
Ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει. Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ θα στοιχίσει 450 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό καλάθι με τους έμμεσους φόρους θα φτάσει στα 1,8 δισ. ευρώ. Και αυτό το πακέτο θα είναι εμπροσθοβαρές κάτι που σημαίνει ότι μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό, θα έχουν γίνει οι περισσότερες αυξήσεις των συντελεστών.
Και όπως είπαμε αυτά είναι τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ. Δεν υπολογίζονται τα πρόσθετα που ζητούν οι δανειστές ως “ρεζέρβα” και βεβαίως το πλήγμα στην κοινωνία από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...