Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΒΑΦΗΣ…ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ

σάρωση0001
...αναφέρει ότι την περίοδο του Πάσχα των Ορθοδόξων κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα κοντά στο μέρος όπου αναφέρεται πως βρίσκεται η Κλειστή Πύλη, χρωματιστά κόκκινα αυγά!

σχόλιο Γ.Θ : Με το ρυθμό αυτό μην παραξενευτούμε αν στο προσεχές μέλλον τουρκικές εφημερίδες προτείνουν τρόπους για σωστή εξομολόγηση! Αμήν!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όσο και αυτό ακούγεται παράδοξο και όμως μια τουρκική εφημερίδα και συγκεκριμένα η Radikal, δημοσιεύει ένα άρθρο με το οποίο πληροφορεί το αναγνωστικό της κοινό που αποτελείται από μουσουλμάνους Τούρκους, το πως θα βάψουν τα πασχαλινά τους αυγά και τι χρώμα προτιμούν να είναι βαμμένα.
Η τουρκική εφημερίδα μάλιστα δίνει και πληροφορίες το ποτέ γιορτάζεται το Πάσχα στους καθολικούς, στους προτεστάντες και στους Ορθοδόξους, οι οποίοι κυρίως έχουν το πατροπαράδοτο έθιμο της βαφής των πασχαλινών αυγών βασικά με το κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού πάνω στον Σταυρό του Θείου Μαρτυρίου.
Αλλά τα πασχαλινά αυγά έχουν και άλλες παραδοσιακές «εμφανίσεις» στην σύγχρονη Τουρκία. Όπως αναφέρεται, στις περιοχές των Λαζών που είναι εξισλαμισμένοι από τον δέκατο έβδομο αιώνα την περίοδο αυτή υπάρχει η παράδοση να βάφουν τα αυγά κόκκινα, μια παράδοση που έχει μείνει από την εποχή που ήταν χριστιανοί Ορθόδοξοι. Κόκκινα αυγά εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές του Πόντου ακόμα και σήμερα εκατό σχεδόν χρόνια μετά την αναχώρηση των ελληνορθόδοξων Ποντίων. Μια άλλη πολύ συμβολική τουρκική παράδοση, (βλέπε σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μας), αναφέρει ότι την περίοδο του Πάσχα των Ορθοδόξων κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα κοντά στο μέρος όπου αναφέρεται πως βρίσκεται η Κλειστή Πύλη, χρωματιστά κόκκινα αυγά!
Όπως φαίνεται το Πάσχα των χριστιανών και εδικά των Πάσχα των Ελληνορθόδοξων,  εξακολουθεί να εκδηλώνει την παρουσία του με διάφορους τρόπους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου όπου κάποτε ήταν η μόνη κυρίαρχη θρησκεία.


http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...