Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μεγάλη αγωνία έχει αρχίσει και επικρατεί στην Άγκυρα σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα της Τουρκίας,
καθώς οι αναφορές κάνουν λόγο για δυο το πολύ εβδομάδων αντοχή και μετά, το απόλυτο σκοτάδι για όλη την χώρα.
Σύμφωνα με εκτενή αναφορά του τουρκικού Ινστιτούτου Αζερικής Στρατηγικής, (Hazar Strateji Enstitüsü), η Τουρκία μπορεί να αντέξει μόνο δυο εβδομάδες στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς ήδη παρουσιάζονται μεγάλα ενεργειακά προβλήματα.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται τα αποθέματα των μεγάλων διυλιστηρίων της Τουρκίας, τα οποία βρίσκονται στην Σμύρνη, Kırıkkale και Batman, έχουν ήδη ελλειμματικά αποθέματα. Με τον ερχομό του χειμώνα οι ενεργειακές ανάγκες είναι πιο αυξημένες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση και οι ενεργειακές απαιτήσεις να αυξάνονται.
Αντιλαμβάνεται κανείς τον κίνδυνο από μια τυχόν έστω και προσωρινή περικοπή του ενεργειακού ανεφοδιασμού της Τουρκίας από την Ρωσία.
Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει και ξεσηκώνει φωνές ενάντια στην ανεύθυνη, όπως χαρακτηρίζεται, εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Kemal Kılıçdaroğlu, κατήγγειλε την εξωτερική πολιτική που προκάλεσε την μεγάλη κρίση με την Ρωσία δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα λάθη τα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θα τα πληρώσει όλος ο τουρκικός λαός.
Ήδη μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει με τις τουρκικές εξαγωγές στην Ρωσία, καθώς μεγάλα κομβόι από τουρκικά φορτηγά δεν επιτρέπονται να περάσουν τα σύνορα με την Ρωσία από την Γεωργία και από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλά φορτηγά να γυρίσουν πίσω με εξόχως καταστροφικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία
Τα ήθελαν και τα έπαθαν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...