Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Θα τολμήσουν τη μεγάλη πρόκληση σε Παγκόσμιο Πόλεμο;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Φαίνεται πως κάποιοι στην Άγκυρα τα έχουν χάσει τελείως και κινούνται σπασμωδικά και ανεύθυνα, με συνέπεια να προκαλέσουν ακόμα και παγκόσμιο πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak, (που εκφράζει τον ίδιο τον Ερντογάν), η Τουρκία ετοιμάζεται να ασκήσει το «δικαίωμα» της που απορρέει από την συνθήκη του Μοντρέ να απαγορέψει την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και του Ελλησπόντου των ρωσικών πολεμικών πλοίων. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας παραβίασης των διεθνών συνθηκών για τα Στενά, θα σημάνει αυτομάτως την κήρυξη πολέμου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Συνθήκη του Μοντρέ που υπογράφτηκε το 1936 μεταξύ των χωρών Τουρκίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας, Ελλάδας, Ιαπωνίας, Ρουμανίας και των τότε Σοβιετικής Ένωσης και Γιουγκοσλαβίας, προβλέπει ότι σε περίπτωση κινδύνου και απειλής πολέμου η Τουρκίας έχει το δικαίωμα να κλείσει τα Στενά, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι εννοεί.

Η Άγκυρα προβάλλει την άποψη ότι έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να κλείσει τα Στενά όχι μόνο στα πολεμικά, αλλά και στα εμπορικά πλοία όταν υπάρχει κίνδυνος πολέμου, μια άποψη που η ερμηνεία της αμφισβητείται έντονα από τους διεθνείς νομικούς κύκλους. Μάλιστα στην τουρκική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι την άποψη τους την αποδέχεται και ο ΟΗΕ.

Τώρα το θέμα είναι αν τελικά το τολμήσουν αυτό, χωρίς να υπολογίσουν τις επιπτώσεις και τις συνέπειες καθώς ήδη έχουν εξοργίσει την ρωσική Αρκούδα, ή όλα τα κάνουν για το θεαθήναι, ή ακόμα χειρότερα, έχουν ήδη συνεννοηθεί γι’ αυτό με τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι βάζουν το κεφάλι τους στην… καρμανιόλα.
Αλλά… ίσως έφτασε με την τουρκική απερισκεψία και αλαζονεία η μεγάλη τους ώρα!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://nikosxeiladakis.gr/

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...