Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ερντογάν: «Αν η Ρωσία καταρρίψει αεροσκάφος μας πάνω από τη Συρία, θα κηρύξουμε πόλεμο»

Τύμπανα πολέμου από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος «απειλεί» ευθέως τη Ρωσία ακόμη και με πόλεμο.  

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα  θεωρηθεί ως πράξη επιθετικότητας κατά της κυριαρχίας της τουρκικής δημοκρατίας, η κατάρριψη τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους ακόμη και εντός συριακού εδάφους, από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια συνέντευξη του στο CNN, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Φυσικά, θα ήταν μια πράξη επιθετικότητας κατά της κυριαρχίας μας. Εμείς, όπως και κάθε άλλο κράτος, θα υπερασπιστούμε την χώρα μας με την στρατιωτική μας δύναμη»,  δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θεωρεί αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανή. Αλλά σε είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα λάβει «επείγοντα μέτρα», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.

Ο Ερντογάν όταν σχολιάζοντας το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν γνώριζε για την εθνικότητα του αεροσκάφους, και ότι σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση θα ήταν διαφορετική. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατονόμασε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ως «ανοησίες» και «δικαιολογίες».

Την ίδια στιγμή ΟΜΩΣ, ο τουρκικός στρατός ανέστειλε όλες τις  πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Συρία ως μέρος της κοινής στρατιωτικής εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού  Κράτους.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αύξηση της κρίσης με τη Ρωσία κατά την οποία τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία μετακινεί συνεχώς άρματα μάχης και προσωπικό στα σύνορα με την Συρία, προκαλώντας την τύχη της, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε «ανοικτή ακρόαση» με το ΝΑΤΟ.

Όπως πει πολλές φορές εδώ από το pentapostagma.gr, η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν εμφανίσθηκε ξαφνικά στον ορίζοντα, υποβόσκει από το 2011, χρονολογία έκρηξης του εμφυλίου στη Συρία. Δε γνωρίζουμε ακριβώς το τι μέλλει γενέσθαι αλλά η συνεχής και διαρκής κλιμάκωση, το ζήτημα των στενών και τα τουρκικά σχέδια σε εύλογο χρονικό διάστημα θα φέρουν σε σύγκρουση τις δύο χώρες.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...