Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στο Αιγαίο το «Θερμό» Μέτωπο

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Ενώ συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας,
οι Τούρκοι συνεχίζουν παράλληλα και ασταμάτητα τα προκλητικά και άκρως επικίνδυνα παιχνίδια τους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, όπου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, αυτές τις μέρες διεξάγονται επικίνδυνες αερομαχίες και αεροπορικές εμπλοκές.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ενώ συνεχίζεται η ένταση στα τουρκοσυριακά σύνορα και παράλληλα στον τουρκικό Πόντο με παρενοχλήσεις από ρωσικά αεροσκάφη, στο Αιγαίο συνεχίζεται ο πόλεμος των αεροπορικών εμπλοκών και αναχαιτίσεων που αναδεικνύουν ένα πολύ θερμό μέτωπο από την …ελληνική «προκλητικότητα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Δηλαδή οι «κακοί» Έλληνες, βρήκαν την…ευκαιρία να αυξήσουν τις παρενοχλήσεις των τουρκικών F-16.

Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, στις 25 Νοεμβρίου είχαμε την πιο πρόσφατη σοβαρή αεροπορική εμπλοκή στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, όπου 6 τουρκικά F-16 και ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση παρενοχλήθηκαν με επικίνδυνο τρόπο από ελληνικά F-16 επί σαράντα δευτερόλεπτα, ενώ είχαν εγκλωβιστεί από τα ελληνικά ραντάρ.

Πριν από αυτή την ημερομηνία, πάλι στις 6-7 Οκτωβρίου είχαμε ξανά επικίνδυνες αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο εξ’ αιτίας της… ελληνικής «προκλητικότητας». Πάλι στις 15-16 Νοεμβρίου και ενώ διεξάγονταν στην Αττάλεια της Τουρκίας η σύνοδος των G-20, οι Έλληνες βρήκαν την ευκαιρία να «παραβιάσουν» ξανά τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο!

Στις 6 Νοεμβρίου πάλι σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, είχαμε ένα άλλο πολύ σοβαρό επεισόδιο μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Αττάλειας, δηλαδή στην περιοχή του ελληνικού Καστελόριζου, τέσσερα ελληνικά F-16 εισήρθαν με άκρως προκλητικό τρόπο στον τουρκικό εναέριο χώρο. Αμέσως απογειωθούν από την αεροπορική βάση του Balşıkesir τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και έσπευσαν να απομακρύνουν τα ελληνικά από την καυτή περιοχή. Σύμφωνα με την αναφορά του Επιτελείου Αεροπορίας της Τουρκίας, τέσσερα ελληνικά F-16 εισήρθαν στον τουρκικό εναέριο χώρο δυο φορές, στις ώρες 13,19 μμ και 15,15 μμ, προερχόμενα από την περιοχή του Καστελόριζου. Οι ελληνικές «παραβιάσεις» διήρκεσαν ένα ολόκληρο λεπτό.

Όπως αναφέρεται παρά του ότι υπάρχει η γνωστή ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η κατάσταση στο Αιγαίο συνεχίζεται με τις… ελληνικές «προκλήσεις» και τις ελληνικές «παραβιάσεις» του τουρκικού εναερίου χώρου. Δηλαδή το τουρκικό θράσος σε όλο του το μεγαλείο! Μάλιστα!
Με λίγα λόγια… φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...