Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΗΠΑ και Τουρκία αποφάσισαν "no fly zone" στην Β.Συρία - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί από την Άγκυρα σε συριακό έδαφος.

Ο Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΑ "ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ" ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Ραγδαίες οι εξελίξεις στα συρο-τουρκικά σύνορα, καθώς ΗΠΑ και Τουρκία αποφάσισαν να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Β.Συρία σε βάθος 50 χλμ. πέραν των συνόρων μετά την χθεσινή αιματηρή συμπλοκή τουρκικής περιπόλου με ομάδα τζιχαντιστών του ISIL εντός τουρκικού εδάφους, αλλά και το τρομοκρατικό πολύνεκρο χτύπημα στην πόλη Σουρούτς, όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.
 
ΗΠΑ και Τουρκία έχουν πλέον τις αφορμές που χρειαζόντουσαν για να επέμβουν στην Β.Συρία, ενώ τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζεται και τουρκική χερσαία εισβολή.
 
Για το  σκοπό αυτό θα διατεθεί στις ΗΠΑ η τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ ενώ εκπληρώνεται ένας παλιός αμερικανικός σκοπός αφού αυτό σχεδιαζόταν από το 2013. Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση αυτή γίνεται μόλις ο συριακός Στρατός έδειξε μια επιτυχημένη δραστηριότητα και προχωρούσε σε μεγάλες εκκαθαρίσεις των συνοριακών γραμμών αφού πλέον η Δαμασκός κατάλαβε ότι αν δεν αποκόψει τους εφοδιασμούς των ισλαμιστών σε άνδρες και οπλισμό δεν θα καταφέρει ποτέ να επικρατήσει.
 
Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη εκστρατεία στην επαρχία της Χαζάκα η οποία είναι πολύ μακριά από το κέντρο του συριακού Στρατού στη Δαμασκό, καθώς επιδιώκεται η αποκοπή του εφοδιασμού των ισλαμιστικών δυνάμεων που πολιορκούν την πόλη Dayr-az-Azawr, αλλά και η περικύκλωση της Ράκκα που θεωρείται η "πρωτεύουσα" του ισλαμικού Κράτους.
 
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν τρεις στόχους σε περιοχές που ελέγχει το ‘Ισλαμικό κράτος’ στη βόρεια Συρία, σήμερα το πρωί,  σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.
 
Οι αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν τις 04:00 τοπική ώρα, από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η ανακοίνωση αναφέρει καταστράφηκαν οι τρεις στόχοι που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ισλαμικού κράτους.
 
Οι κάτοικοι της τουρκικής πόλης Κίλις, στην νότια Τουρκία, αναφέρουν ότι οι εκρήξεις ήταν πολύ δυνατές  και ξύπνησαν τους κατοίκους.
 
Οι επιθέσεις έγιναν την επόμενη ημέρα των συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο Τούρκου αξιωματικού.
 
Είναι σαφές ότι το "τέρας" που εξέθρεψαν ΗΠΑ και Τουρκία όταν εξόπλιζαν και εφοδίαζαν τους τζιχαντιστές γενικώς και χωρίς περιορισμούς έχει "ξεφύγει" από τον έλεγχο και πλέον έχει εξυπηρετήσει τον σκοπό του που ήταν η αποδυνάμωση και αν ήταν δυνατόν η ανατροπή της κυβέρνησης Μ.Άσαντ.
 
Η Τουρκία έχει εξουσιοδοτήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη,  δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Τούρκων αξιωματούχων και πρόσθεσε ότι ένα σχετικό διάταγμα έχει υπογραφεί.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε, επίσης, σε μια στρατηγική τεσσάρων στοιχείων για την καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους’.
 
Μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη Σουρούτς, όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι που ζητούσαν να ανοικοδομήσουν την κατεστραμμένη από πόλεμο πόλη της Συρίας Άιν αλ Αράμπ ή Κομπάνι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κανόνισαν μια άμεση συνάντηση την Τρίτη, ακολούθησε  μια άλλη σύνοδος κορυφής ασφαλείας την Τετάρτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και οι στρατηγικές για την περαιτέρω καταπολέμηση του ‘ισλαμικού κράτους.
 
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις οι οποίες θα επηρέαζαν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και εκτός των συνόρων της και εξέφρασε τη δέσμευση για στενή συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.
 
Παρά το γεγονός ότι ο Αρίντς απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς λεπτομέρειες των συνομιλιών, είπε,  εντούτοις, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το ότι οι δύο χώρες θα διεξάγουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους.
 
Το στρατηγικό  σχέδιο
 
Το στρατηγικό σχέδιο έχει ως στόχο πρώτα να αποκρούσει το ισλαμικό κράτος στα ανατολικά με τη βοήθεια των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας και μέσω αυτής η Τουρκία στοχεύει να διασφαλίσει τα σύνορα της με τη Συρία.
 
Το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έχει ως στόχο να παρέχει αεροπορική υποστήριξη για τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία.
 
Επιπλέον, ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που συζητήθηκε επίσης στη συνεδρίαση, ήταν η χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην επαρχία Αδάνων, για στρατιωτικά πλήγματα κατά του ισλαμικού κράτους από τις συμμαχικές δυνάμεις.
 
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στη Συμμαχία, που βρίσκεται υπό την αμερικανική ηγεσία, να επιτρέψει να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ κατά του ισλαμικού κράτους.
 
Τoυρκικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι ως αντάλλαγμα ο Τούρκος Πρόεδρος εξασφάλισε τη σιωπηρή στήριξη των ΗΠΑ για τη δημιουργία Zώνης Ασφαλείας εντός της Συρίας. Προ ολίγου, υπήρξε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του με αντικείμενο «τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος απέφυγε εκ νέου να απαντήσει αν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση του İncirlik από τις αμερικανικές δυνάμεις.
 
Η ζώνη αυτή θα έχει βάθος 40 με 50 χλμ. και είναι σαφές ότι ναι μεν οι ΗΠΑ θέλουν πλέον την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους (που υποστηρίχθηκε και εξοπλίστηκε από την Δύση) αλλά δεν θέλουν την ανακατάληψη αυτών των συριακών εδαφών από τις δυνάμεις του Μ.Άσαντ, οι οποίες τους τελευταίους μήνες κατόρθωσαν να διαρρήξουν το μέτωπο της Ιντλίμπ με την βοήθεια της Χεζμπολάχ και των Ιρανών επίλεκτων al-Quds, ενώ πραγματοποιούν και μακρινή εκστρατεία στην επαρχία της Χαζάκα.
 
Ουσιατικά μόλις χθες ο συριακός Στρατός κατέλαβε την συνοριακή πόλη Hassaké. 
 
Οι κάτοικοι της πόλης Hassaké στην Β Συρία στις 23.7.15 άρχισαν κατά κύμματα να επιστρέφουν μαζικά στις εστίες τους στην πόλη κάποιες ώρες μετά την ανακοίνωση του στρατού και των Μονάδων της Εθνικής άμυνας ότι εξάρθρωσαν και τους τελευταίους πυρήνες των τρομοκρατών .
 
Ο συριακός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο των οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται γύρω από το κοιμητήριο στο ΝΑ άκρο της πόλης στη συνοικία Ghweiran στην Hassaké αφού εξουδετέρωσε δεκάδες τρομοκράτες της Daech δήλωσε ο ανατποκριτής του Sana στην πόλη. 
 
Στο τελικό σημείο σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους περιλαμβάνεται η Τουρκία που θα ξεκινήσει την ενεργό συμμετοχή της στη Συμμαχία υπό την αμερικανική ηγεσία. Στο πλαίσιο αυτό τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία των συνόρων.
 
Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα ενεργούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά μάλλον από αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή.
 
Κλιμακώνεται ραγδαία η ένταση στην συροτουρκική μεθόριο με τον Τουρκικό Στρατό να εμπλέκεται για πρώτη φορά σε ένοπλη σύγκρουση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). 
 
Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. BA-24/15 ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, σε συνοριακό φυλάκιο που ανήκει στην περιοχή ευθύνης του 1ου Συντάγματος Συνόρων σημειώθηκε χθες περί ώρα 13:30 συμπλοκή μεταξύ περιπόλου του Τουρκικού Στρατού και πενταμελούς ομάδας τζιχαντιστών του ISIS που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αρχιλοχία Mehmet Yalçın Nane και τον τραυματισμό δύο ακόμα υπαξιωματικών (σ.σ. άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών σε 15).
 
Η συμπλοκή σημειώθηκε κοντά στο χωριό Elbeyeli, ανατολικά της πόλης Kilis και πυροδότησε σε αντίποινα, βάση και των «νέων κανόνων εμπλοκής», το βομβαρδισμό θέσεων των τζιχαντιστών με βολές πυροβολικού και τεσσάρων αρμάτων μάχης της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Σύμφωνα με το CNN Türk, η ομάδα των τζιχαντιστών αποπειράθηκε να εισέλθει παράνομα στο τουρκικό έδαφος και απάντησε με πυρά όταν παρεμποδίστηκε από το τουρκικό περίπολο.
 
 
Από τουρκικά πυρά καταστράφηκαν 3 οχήματα του ΙSIS και σκοτώθηκε ένας ένοπλος τζιχαντιστής ενώ κατασχέθηκε ένα τυφέκιο ΑΚ-47, ένας εκτοξευτής ρουκετών (RPG) και πυρομαχικά. 
 
Aνεπιβεβαίωτες πληρoφορίες φέρουν ομάδες της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖΚΚ/«Bordo Bereliler») να εισήλθαν σε συριακό έδαφος σε βάθος 5 χιλιομέτρων, έχοντας αεροπορική υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είχαν προηγουμένως απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση του Diyarbakir. 
 
Στην περιοχή κατέφτασε και ο διοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος Cemalattin Doğan. Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του Kilis έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διήμερο σημαντικές ενισχύσεις από πλευράς Τουρκικού Στρατού ενώ οργιάζει η φημολογία ότι επίκειται τουρκική επέμβαση για τη δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας σε συριακό έδαφος.
 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...