vlad
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τον πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο, τίμησε στο Κρεμλίνο την συμπλήρωση 1.000 ετών από τον θάνατο του πρίγκιπα Βλαδίμηρου, του ηγέτη των Ρως που εισήγαγε τον χριστιανισμό στη χώρα.

Σε λειτουργία αφιερωμένη στον συνονόματο του Πούτιν, χοροστάτησε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε το μήνυμα του Βλαδίμηρου αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά και είναι πάντα επίκαιρο καθιστώντας σήμερα παρά ποτέ την ανάγκη να σωθεί η ανθρωπότητα από την σύγχρονη ειδωλολατρεία.
Μιλώντας στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, μπροστά σε πλήθος χριστιανών αλλά και εκπροσώπων της Ορθοδοξίας από όλον τον κόσμο, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε πως σήμερα, 1000 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μιας πνευματικής επιλογής που θα μπορέσει να τον λυτρώσει από την σκλαβιά του εγωϊσμού, του ατομικισμού και της υπερκατανάλωσης που δεν αφήνει διακριτές τις διαφορές μεταξύ καλού. Ωστόσο ο Κύριλλος εξέφρασε την ελπίδα για το μέλλον μέσα από την πνευματική καθοδήγηση: «Αν δεν αφήσουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, που προέκυψαν από αυτό το ιδανικό, να απορροφηθεί από τις ταχύτητες της σύγχρονης αποξένωσης, τότε έχουμε ελπίδες για το μέλλον. Για να οικοδομήσουμε μια ειρηνική, δίκαιη και ισότιμη ζωή, στο κέντρο της οποίας θα στέκεται η ανθρώπινη καλοσύνη, η γενναιοδωρία, η αγάπη και η ελπίδα».
Η επέτειος των 1000 χρόνων από τον θάνατο του Βλαδίμηρου του Μέγα γιορτάζεται φέτος στην Μόσχα αλλά και σε ολόκληρη τη Ρωσία με μεγάλη λαμπρότητα. Ταυτόχρονα η Ρωσία γιορτάζει και τον εκχριστιανισμό της, με επίσημη δεξίωση για τους διεθνείς αντιπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησία στο Κρεμλίνο, παρουσία του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Μέγα Πρίγκηψ του Κιέβου που έγινε Χριστιανός 
Ο Βλαδίμηρος Α΄ ο Μέγας υπήρξε Μέγας Πρίγκηψ του Κιέβου, δηλαδή αρχηγός του κράτους των Ρως, από το 980 έως το θάνατό του, το 1015 μ. Χ. Το 988 ο Βλαδίμηρος προχώρησε σε μία επιλογή που του χάρισε το προσωνύμιο Μέγας: εισήγαγε τον χριστιανισμό από το Βυζάντιο, ενώ ο ίδιος βαπτίσθηκε στην Χερσώνα της Κριμαίας. Μακροπρόθεσμα η κίνηση αυτή ομογενοποίησε πολιτισμικά την επικράτεια των Ρως, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με τη στρατιωτική / οικονομική υπερδύναμη της εποχής, το Βυζάντιο.