Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η Άγκυρα εισέβαλε στη Β.Συρία με μεγάλη δύναμη τεθωρακισμένων - Βομβάρδισε κουρδικές θέσεις βοηθώντας το ISIL να απαγκιστρωθεί.

ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΚΚ ΚΑΙ ΤΟ ΥΡG


Σε εισβολή στο συριακό έδαφος με τεθωρακισμένη ταξιαρχία προχώρησε η Τουρκία βομβαρδίζοντας κουρδικές θέσεις κατά μήκος των συροτουρικών συνόρων προσφέροντας έτσι άπλετη βοήθεια στις μονάδες του ISIL που είχαν παγιδευθεί για να απαγκιστρωθούν.
 
Toν τελευταίο μήνα το ISIL είχε υποστεί μεγάλες απώλειες κατά μήκος των συνόρων και μεγάλες δυνάμεις του είχαν παγιδευθεί μεταξύ "Σφύρας και άκμονος" ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των κουρδικών PKK και YPG
 
Τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν ένα χωριό της βόρειας Συρίας το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις μαχητές των Κούρδων, ανέφεραν σήμερα οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και μία συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.
 
Στόχος της κυβέρνησης Α.Ντβούτογλου είναι να δημιουργηθούν αντι-κουρδικά αισθήματα στην Τουρκία ώστε οι Τούρκοι ψηφοφόροι που επέλεξαν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να μην το επιλέξουν ξανά στις επόμενες πρόωρες εκλογές για να μπορέσει το ΑΚR να διεκδικήσει την απιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυβερνήσει.
 
Σε ανακοίνωσή τους οι YPG ανέφεραν πως τουρκικά άρματα μάχης έπληξαν τις θέσεις τους όπως και εκείνες των Αράβων μαχητών συμμάχων τους στο συριακό χωριό Ζουρ Μάγκαρ στην επαρχία του Χαλεπιού.
 
Τα «πυρά που εκτοξεύτηκαν από άρματα μάχης» τραυμάτισαν τέσσερα μέλη της δύναμης των ανταρτών συμμάχων και πολλούς κατοίκους, σύμφωνα με τις YPG.
 
Η κουρδική οργάνωση έκανε επίσης λόγο για έναν δεύτερο βομβαρδισμό εναντίον του χωριού και μίας άλλης κοινότητας στην ίδια περιοχή.
 
«Αντί να επιτεθούν στις θέσεις που κατέχουν οι τρομοκράτες του ΙΚ, οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στις αμυντικές μας θέσεις», ανέφεραν οι YPG σε ανακοίνωσή τους.
 
«Καλούμε τους Τούρκους ηγέτες να θέσουν τέρμα σε αυτή την επίθεση και να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες. Λέμε στον τουρκικό Στρατό να σταματήσει να πυροβολεί τους μαχητές μας και τις θέσεις τους».
 
Τους βομβαρδισμούς κατέγραψαν επίσης ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
 
«Βλήματα που ερρίφθησαν από τουρκικά άρματα μάχης έπεσαν στο χωριό Ζου Μάγκαρ, το οποίο ελέγχεται από τις YPG», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.
 
Το Ζου Μάγκαρ βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ανατολικά της κοινότητας Τζαράμπουλους, στην επαρχία του Χαλεπιού.
 
Μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες, της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (Kayseri), της 2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (Bolu), της 4ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (Tunceli), πυραυλικά συστήματα της 58ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού (Polatli/Άγκυρα), πυροβολαρχίας με πυροβόλα Firtina της 1ης Στρατιάς που έχουν μεταφερθεί από τον Εβρο, μονάδες της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων Bordo Bereli, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς επίσης επιθετικά ελικόπτερα και μεταφορικά ελικόπτερα.
Ανάλογες πληφορορίες υπάρχουν για μετακίνηση ισχυρών μονάδων στην επαρχία Σιρνάκ. Η ουδέτερη ζώνη που σχεδιάζεται για το Σιρνάκ θα έχει μήκος  98 χιλιόμετρα  και 40 χιλιόμετρα πλάτος και θα  βρίσκεται μεταξύ της γραμμής Mare-Jarablus.
Στο μεταξύ εντείνονται οι δοκιμές αποδοχής νέων τουρκικής ανάπτυξης οπλικών συστημάτων: Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση ελέγχων αποδοχής πυραυλικών συστημάτων εμβέλειας 300 χλμ. το οποίο στην ουσία είναι το "κάλυμμα" για ανάπτυξη και παραγωγή πυραύλων εμβέλειας έως 2.500 χλμ..
Στις 14 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι αποδοχής του συστήματος Koral, το οποίο αφορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης δυνατότητας ηλεκτρονικής υποστήριξης και ηλεκτρονικής επίθεσης εξ αποστάσεως με χερσαία μέσα.
Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συστήματος ηλεκτρονικής υποστήριξης/κέντρου ακρόασης Koral ED και τεσσάρων συστημάτων ηλεκτρονικής επίθεσης/παρεμβολής Koral ET, εμβέλειας της τάξης των 100 χλμ, προς όφελος της επαύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της τουρκικής Αεροπορίας.
Τον Μάιο στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης Denizkurdu 2015 χρησιμοποιήθηκαν τα UAV Karayel και ιδιαιτέρως τα τακτικά τύπου Bayraktar TB2. Περί τα 12 συνολικά UAV TB2 έχουν παραδοθεί στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις).
 
Σύμφωνα με τον διευθυντή του OSDH, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, πρόκειται προφανώς για την πιο σοβαρή επέμβαση της Τουρκίας στις ζώνες που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο στη συριακή σύγκρουση.
 
Διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν όμως ο βομβαρδισμός της χθεσινής νύχτας είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω των περιστάσεων, υπογραμμίζουν μαχητές.
 
Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία πέρασε στην υποτιθέμενη επίθεση εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πλήττοντας επανειλημμένα τις θέσεις της στο συριακό έδαφος. 
 
Όμως η τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε επίσης πλήγματα εναντίον των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από μία σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών που αποδόθηκαν σε μαχητές που πρόσκεινται στο PKK, συνεπώς το ISIL έδωσε την απαραίτητη δικαιολογία στους Τούρκους για μια άτυπη εισβολή στην Συρία και μια προσχεδιασμένη εκκαθάριση κουρδικών θέσεων βοηθώντας έτσι επί της ουσίας το Ισλαμικό Κράτος το οποίο είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση μετά τις απανωτές ήττες του από το YPG.
 
«Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στον Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και στο PKK», δήλωσε ο μαχητής Μουσταφά Εμπάντι. «Τώρα οι YPG υφίστανται τις επιθέσεις του ΙΚ και της Τουρκίας».
 
Eπί του πρακτέου οι Τούρκοι προσφέρουν βοήθεια στους "αδελφούς" Ισλαμιστές του ISIL.
 
Οι YPG είναι η πιο οργανωμένη και η πιο αποτελεσματική εναντίον του ΙΚ δύναμη στη Συρία, όμως η Τουρκία βλέπει την προώθησή της με κακό μάτι λόγω των δεσμών της κουρδικής αυτής οργάνωσης της Συρίας με το PKK.
 
Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η Τουρκία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των ανταρτών του PKK μπορεί να "αλλάξουν την ισορροπία" στη Συρία και στο Ιράκ.
 
«Η παρουσία μιας Τουρκίας ικανής να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη δύναμη μπορεί να επιτρέψει να αλλάξει η ισορροπία στη Συρία, στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. Όλος ο κόσμος πρέπει να το συνειδητοποιήσει», δήλωσε ο Νταβούτογλου.
 
Σε μια μακρά συζήτηση με αρθρογράφους και διευθυντές σύνταξης τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο επικεφαλής της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης δήλωσε επίσης πως η χώρα του δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία.
 
«Δεν θα στείλουμε χερσαία στρατεύματα» στο συριακό έδαφος, δήλωσε ο Νταβούτογλου, αλλά «δεν θέλουμε να δούμε τον Ντάες κοντά στα τουρκικά σύνορα».
 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ έγινε μετά τη φονική επίθεση αυτοκτονίας στη Σουρούτς (νότια Τουρκία) πριν από μία εβδομάδα, η οποία αποδόθηκε στο ΙΚ και τον θάνατο ενός τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στις 24 Ιουλίου από τους τζιχαντιστές.
 
«Θέλαμε να είμαστε βέβαιοι πως η οργάνωση θα πληρώσει ακριβά τον θάνατο 32 ανθρώπων ώστε να μην επαναλάβει ποτέ μία τέτοια επίθεση. Ο θάνατος του στρατιώτη μας επιτάχυνε απλώς την αντίδρασή μας», είπε.
 
Ο κ. Νταβούτογλου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ (νότια Τουρκία) για τις επιδρομές τους εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.
 
Είπε πως οι πιέσεις στην Τουρκία για μία «αεροπορική ζώνη απαγόρευσης» πτήσεων στη βόρεια Συρία έχουν «σε κάποιο βαθμό» ληφθεί υπόψη.
 
«Αν δεν στείλουμε στρατεύματα στο έδαφος, και δεν θα το κάνουμε, τότε ορισμένα στοιχεία (της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στο καθεστώς της Δαμασκού) που συνεργάζονται μαζί μας στο έδαφος θα πρέπει να προστατευθούν», υπογράμμισε.
 
Οι επιχειρήσεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του PKK έχουν στόχο να «αποκαταστήσουν την τάξη» στην Τουρκία, εξήγησε επίσης.
 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, που συνόδευσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μία επίσημη επίσκεψη στην Κένυα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι: «Οι ΗΠΑ θεωρούν ασφαλώς ειδικά το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Και έτσι, πάλι, η Τουρκία έχει δικαίωμα να αναλάβει δράση που σχετίζεται με τρομοκρατικούς στόχους, Και οπωσδήποτε εκτιμούμε το ενδιαφέρον τους να επιταχύνουν τις προσπάθειες εναντίον του ISIL».
 
Η Τουρκία δήλωσε το Σάββατο πως η απόφασή της να εισέλθει στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, λίγες μέρες αφού ένας βομβιστής αυτοκτονίας του ΙΚ σκότωσε 32 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους, στην τουρκική πόλη Σουρούτς, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μία «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων στη βόρεια Συρία.
 
Ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχίες πως επιθυμία του Ερντογάν είναι οι νέες επιθέσεις εναντίον του PKK να διεγείρουν τα αντικουρδικά αισθήματα πριν από μία πιθανή διενέργεια πρόωρων εκλογών αργότερα φέτος.
 
Το ισλαμικών αρχών κόμμα AK το οποίο ίδρυσε έχει διορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να βρει έναν μικρότερο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, διαφορετικά θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
 
Το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία τον περασμένο Ιούνιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δέκα χρόνια, εν μέρει λόγω της επιτυχίας του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.
 
«Ένας από τους σκοπούς των επιχειρήσεων από αέρος, εδάφους και μέσω των μέσων ενημέρωσης που διεξάγονται τώρα είναι να υπονομεύσει το HDP στις πρόωρες εκλογές», ανέφερε ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε μήνυμά του στο Twitter.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...