Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους του Ιράκ.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για την χρήση τουρκικών στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να λειτουργήσουν ως βάσεις αμερικανικών επιθέσεων κατά των τζιχαντιστών, αργά το βράδυ η Τουρκία ξεκίνησε μία σειρά βομβαρδισμών σε Κουρδικά χωριά του βορειοανατολικού Ιράκ (κοντά στα σύνορα με το Ιράν) και προχώρησε και σε συλλήψεις Κούρδων της ευρύτερης -βομβαρδιζόμενης- περιοχής...

Είναι προφανές πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται την συμφωνία παραχώρησης στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ, και στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μία "ασφαλή ζώνη" προχωρά σε εκκαθαρίσεις Κουρδικών περιοχών (εντός του Ιράκ) προκειμένου να αποδυναμώσει τους Κούρδους του ΡΚΚ και να δημιουργήσει ένα μέτωπο (αλλά και ρήγμα) στο οποίο ευελπιστεί ότι θα "απασχολήσει" ένα σημαντικό τμήμα των κουρδικών δυνάμεων.
Βασικός σκοπός της Τουρκίας είναι να αποτραπεί η δημιουργία "κουρδικού διαδρόμου" που θα ξεκινάει από το βόρειο Ιράκ και θα καταλήγει (ακολουθώντας τα τουρικά σύνορα) στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, πέραν των επιδρομών που έχουν ξεκινήσει πλέον εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.
Τα πλήγματα συνοδεύονται από τις επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής στο εσωτερικό της Τουρκίας, που έβαλαν στο στόχαστρο κάθε είδους ομάδες «ένοπλου αγώνα» -εκτός από συμπαθούντες της ISIS, και Κούρδους και ακροαριστερές οργανώσεις- ενώ η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως αναλαμβάνει «δράση διαρκείας» σε όλα τα μέτωπα.

Σύμφωνα με το Reuters, η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε χθες τα Ηνωμένα Έθνη ότι άρχισε να διεξάγει από αέρος πλήγματα στο έδαφος της Συρίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), επικαλούμενη το ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ανήμπορη ή απρόθυμη να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές.


Σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Τουρκία επικαλείται το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά το δικαίωμα μιας χώρας στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης, για να αιτιολογήσει την απόφασή της να προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές.

«Είναι προφανές ότι το καθεστώς στη Συρία δεν είναι σε θέση ή δεν προτίθεται να εμποδίσει τις απειλές από το έδαφος της χώρας, που ξεκάθαρα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας και την ασφάλεια των υπηκόων της», ανέφερε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ Λεβέντ Ελέρ στην επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Η Συρία έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο (για το Ισλαμικό Κράτος). Η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται (από το ΙΚ) για εκπαίδευση, σχεδιασμό, χρηματοδότηση και εκτέλεση επιθέσεων πέραν των συνόρων» της Συρίας, στο τουρκικό έδαφος, πρόσθεσε ο Τούρκος πρεσβευτής.

Αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε θέσεις του ΙΚ για πρώτη φορά χθες, συμμετέχοντας πλέον στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πλήττει στόχους στη Συρία τους τελευταίους 10 μήνες.

Ο Ελέρ ανέφερε ότι η Τουρκία «ξεκίνησε απαραίτητες και αναλογικές στρατιωτικές ενέργειες (εναντίον του ΙΚ) στη Συρία, και σε συντονισμό με μεμονωμένα μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού, ώστε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική απειλή και να προστατεύσει το έδαφός της και τους πολίτες της».

Βάσει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνει ένα κράτος σε αυτοάμυνα εναντίον μιας ένοπλης επίθεσης.

Μετά από ένα μακρό διάστημα που αποτελούσε έναν διστακτικό εταίρο του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αυτή την εβδομάδα τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της για χρήση από αεροσκάφη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και άλλων κρατών για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 220.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 7,6 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας και 4 εκατ. έχουν εγκαταλείψει το έδαφός της, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η παρέμβαση της Τουρκίας (με "πλάτη" τις ΗΠΑ) αναμένεται να αντιμετωπιστεί από τον στρατό της Συρίας και, όπως λένε ειδικοί αναλυτές, ενδεχομένως να λειτουργήσει ως πυροκροτητής για την περαιτέρω γεωπολιτική αλλαγή της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...