Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

«Καταρρέει το δολάριο» - Η Κίνα η νέα παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη;

Από την αρχή του έτους 2006, η αξία του δολαρίου των Η.Π.Α έπεσε κατά ένα τέταρτο έως ένα τρίτο σε σχέση με το yuan Κίνας, ανάλογα με την εκάστοτε επιλογή νομισματικής βάσης.

Μία σημαντική εξέλιξη, που αρκετά μέσα ενημέρωσης ίσως έχουν παραβλέψει, είναι ότι η Κίνα αναμένεται πλέον να «αφήσει» την αξία του δολαρίου να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Επιπρόσθετα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι αναμένεται να υποβαθμίσει την αξία του πετροδολαρίου μέσω της απευθείας σύνδεσης της ισοτιμίας πετρελαίου στην Shanghai Futures Exchange σε νόμισμα Κίνας – yuan!

Αυτή η κίνηση οικονομικής τακτικής από πλευράς Κίνας έρχεται να προστεθεί στην επαυξανόμενη αποφυγή του νομίσματος του δολαρίου για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στο διεθνές σύστημα εμπορίου. Πρακτικά, έχουμε να κάνουμε με το τέλος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα, που συνεπάγεται αυτόματα τον τερματισμό της οικονομικής επικυριαρχίας των Η.Π.Α και του αμερικανικού νομισματικού ιμπεριαλισμού.

Η οικονομία των Η.Π.Α τελεί ήδη σε κατάσταση σοκ. Οι αγορές ομολόγων και μετοχών στηρίζονται στην μαζική και πρωτοφανή για τα χρονικά τύπωση χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr - Federal Bank) σε μία προσπάθεια να υπάρξει ρευστότητα στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Τον μήνα που διανύουμε, κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α Larry Summers δήλωσε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απασχόλησης στην οικονομία των Η.Π.Α θα πρέπει να υφίστανται αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με την εξάλειψη των μετρητών, και την μετατόπιση προς ψηφιακά χρήματα που θα μπορούν να τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με παράλληλη τιμωρία όσων προβαίνουν σε αποταμιεύσεις.

Δεδομένου ότι το δολάριο εισέρχεται στο τέλος της κυριαρχίας του, η ανομία της Federal Reserve και οι εγκληματίες της Wall Street αναμένεται να αυξήσουν την έλλειψη χρυσού στις μελλοντικές αγορές, οδηγώντας ουσιαστικά όλον τον χρυσό που έχει απομείνει σε Δυτικά χέρια κατευθείαν στους Ασιάτες:

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν επωφελείται πια από την αύξηση του αποθεματικού της σε ξένα συναλλάγματα, προσθέτοντας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να χαλιναγωγήσουν τις αγορές δολαρίου που περιορίζουν την ανατίμηση του γουάν.
 

http://koukfamily.blogspot.gr/2013/11/blog-post_9787.html
http://www.pentapostagma.gr/2013/11/katarreei-to-dolario

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...