Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Έτοιμοι για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας οι Σκωτσέζοι.


Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει ήδη μεγάλες προσδοκίες για το πολυαναμενόμενο όραμά της να αποσχιστεί μελλοντικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση μιας Προτεινόμενης Ημέρας της Ανεξαρτησίας: την 24η Μαρτίου 2016.
Η προτεινόμενη ημερομηνία είναι μέρος μιας λευκής βίβλου της κυβέρνησης που θα δημοσιευθεί την Τρίτη, και  το κυβερνόν Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ελπίζει ότι θα αφυπνίσει όσους ψηφοφόρους παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με τα οφέλη της λήξης της 300ετούς κοινοβουλευτικής ένωσης της Σκωτίας με την Αγγλία.
Ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, δήλωσε ότι το έγγραφο των 670 σελίδων και των 170.000 λέξεων στοιχειοθετεί την «οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική υπόθεση για την ανεξαρτησία». «Αυτή η Λευκή Βίβλος θα αποδείξει ότι με τις δυνάμεις της ανεξαρτησίας μπορούμε και θα αναπτύξουμε την οικονομία μας, θα ενισχύσουμε τον πληθυσμό μας και θα εξασφαλίσουμε ότι όλοι στη Σκωτία θα ωφεληθούν από τον πλούτο μας» είπε ο Σάλμοντ. Αν η Σκωτία ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα του επόμενου Σεπτεμβρίου, το έθνος θα γίνει ανεξάρτητο στις 24 Μαρτίου του 2016 – ημέρα μετά την προγραμματισμένη διάλυση του σημερινού Κοινοβουλίου της Σκωτίας και η 413η επέτειος από την ενοποίηση των θρόνων της Σκωτίας και της Αγγλίας το 1603.
Αλλά όσοι υποστηρίζουν το «όχι» δεν φάνηκαν να εντυπωσιάζονται από τη ρύθμιση του χρονοδιαγράμματος του SNP, με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ, πρώην καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου, να δηλώνει ότι είναι «κάτι παραπάνω από λίγο αλαζονικό» να επιλέγουν ημερομηνία πριν από το δημοψήφισμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας υπερισχύει λίγο, αλλά πολιτικοί υπέρ της ένωσης έχουν εκφράσει αυστηρές προειδοποιήσεις εναντίον του εφησυχασμού. Ο Αλιστερ Καρμάικλ, σκωτσέζος γραμματέας της βρετανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι και υπάρχει κίνδυνος επανάληψης μιας μεταστροφής της κοινής γνώμης την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη το 2011 όταν πήρε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας το SNP. «Αυτός είναι ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε στο BBC.
Μια έρευνα των Sunday Times/ Panelbase που δημοσιεύθηκε την Κυριακή δείχνει ότι το χάσμα έχει μειωθεί ελαφρώς, με το 47 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Σκωτίας να είναι αντίθετοι με την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 38 τοις εκατό να είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και το 15 τοις εκατό αναποφάσιστοι. Η Panelbase  αναφέρει υψηλότερα επίπεδα στήριξης στην ανεξαρτησία από ό,τι άλλες δημοσκοπήσεις, αλλά εθνικιστικές ακτιβιστές που λένε ότι το συναίσθημα στρέφεται σταδιακά υπέρ τους θα χαρούν με την μετατόπιση κατά μία ποσοστιαία μονάδα της έρευνας από τον Σεπτέμβριο, από το «δεν γνωρίζω» στο «είμαι υπέρ της εξόδου» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως, ο John Curtice , καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Strathclyde, είπε ότι τα κύρια μηνύματα της έρευνας ήταν η «αξιοσημείωτη» σταθερότητα των απόψεων σχετικά με την ανεξαρτησία και η δυσκολία που έχει το SNP να πείσει το λαό ότι αν εξέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα επωφεληθούν οικονομικά.
Το SNP ελπίζει ότι η Λευκή Βίβλος θα χτίσει την εμπιστοσύνη του λαού στα σχέδιά του να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη λίρα Αγγλίας και να εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μετά την ανεξαρτησία, ενώ θα χρησιμοποιήσουν τους «οικονομικούς μοχλούς» που θα προκύψουν από την εθνική κυριαρχία για να οικοδομήσουν ένα πλουσιότερο και πιο δίκαιο έθνος.
Το έγγραφο θα θέσει τα θέματα προς διαπραγμάτευση κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ ψηφοφορίας και ανεξαρτησίας αλλά και τις πολιτικές που το SNP ελπίζει να εφαρμόσει αν επανεκλεγεί το Μάιο του 2016. Οι υπερασπιστές της ένωσης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει την κριτική του σχεδίου του SNP, λέγοντας ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις, ενώ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον τομέα της άμυνας και τις ιδιωτικές συντάξεις.
Σε άρθρο του στην Daily Record της Σκωτίας, ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε το σχέδιο του SNP να πιέσει ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αγγλική λίρα θα δημιουργήσει νομική σύγχυση και μια «αποικιακή» κατάσταση.

ft.com
http://www.antinews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...