Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Τουρκία: Το Εθνικιστικό Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει αυτονομία Κούρδων στη Συρία.

-Τουρκία: Το Εθνικιστικό Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει αυτονομία Κούρδων στη Συρία.
-Τουρκία: «Οι Κούρδοι της Συρίας θα θεσπίσουν κυβέρνηση;»
-Οι Κούρδοι στη Συρία ύψωσαν τη δική τους σημαία.

Ο ηγέτης του κόμματος του εθνικιστικού κινήματος (Milliyetçi Hareket Partisi-MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε χρήση στρατιωτικής βίας, εάν στη Βόρεια Συρία οι Κούρδοι κηρύξουν αυτονομία. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντέδρασε έντονα μετά την κατάληψη της συνοριακής πόλης Ρες αλ Άιν από το κουρδικό κόμμα της Συρίας «Δημοκρατικής Ένωσης»- PYD.
Ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος απαίτησε να μην επιτραπεί οποιαδήποτε πρόκληση είτε στο βορρά είτε στην ανατολική Συρία και ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προειδοποιήσει τον ηγέτη των Κούρδων του βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί να σταματήσει αμέσως την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας.


Στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία ανάμεσα στις συγκρούσεις έχει επικρατήσει ομάδα η οποία πρόσκειται στο κόμμα PYD - Demokratik Birlik Partisi - Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, της Συρίας, που έχει στενές σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα-PKK.
Ο πρόεδρος του PYD, Salih Müslim, δήλωσε ότι η επικράτηση των κουρδικών δυνάμεων του PYD στην περιοχή δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των συνόρων με την Τουρκία.
Όπως τόνισε ο Müslim την περιοχή των συνόρων ελέγχει η ομάδα 'YPG' - «Halk Savunma Birlikleri»- Ενώσεις Λαϊκής Άμυνας.
Ο Salih Müslim απαντώντας σε δημοσιογράφους της τουρκικής υπηρεσίας του BBC- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- είπε ότι δεν συμφωνούν με τις ισλαμικές ομάδες που δρουν στην περιοχή και έχουν έρθει σε σύγκρουση με αυτές. Τις ισλαμικές ομάδες πολέμησαν από κοινού Κούρδοι, Άραβες και Χριστιανοί, όπως είπε.
Ο Müslim τόνισε ότι το PYD δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και δεν έχει την πρόθεση να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό.
«Δεν θέλω να αναμείξετε το θέμα της Τουρκίας μεταξύ μας. Οι Κούρδοι της Συρίας επιδιώκουν να κάνουν μια συμφωνία για την υπόστασή τους», επεσήμανε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχουν την πρόθεση δημιουργίας ενός ξεχωριστού κράτους αλλά το PYD υπερασπίζεται μόνο τη δημοκρατική αυτονομία των Κούρδων της Συρίας. Οργανώνονται , και μέσα σε τρεις μήνες θα κάνουν εκλογές να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου για επέμβαση του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε ότι είναι κατά της ξένης στρατιωτικής επέμβασης αλλά ανοιχτός σε όποια ανθρωπιστική βοήθεια, γράφει το haber7.



Οι Κούρδοι της Συρίας που ανήκουν στο κόμμα PYD έχουν αναρτήσει τη δική τους σημαία στην πόλη που ελέγχουν, την Ρας αλ Άιν.
Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το κουρδικό κόμμα της Συρίας που έχει διασυνδέσεις με το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα – PKK, έχει βγάλει τη σημαία του ελεύθερου συριακού στρατού και έχει ανυψώσει τη δική του στην πόλη που βρίσκεται κοντά τα τουρκικά σύνορα.



«Η κατάληψη της πόλης Ρας αλ Άιν από το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης – PYD της Συρίας, τροφοδότησε τους φόβους της Άγκυρας, ότι η εμφάνιση μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα μέλη του PKΚ, τα οποία μάχονται για αυτονομία στην Τουρκία», γράφει το δημοσίευμα.



Την Παρασκευή τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Ντιγιαρμπακίρ και πέταξαν χαμηλά πάνω από τα τουρκο-συριακά σύνορα, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Οι αρχές λένε ότι δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας και μόνο επιθεώρησαν την περιοχή για την ασφάλεια των Τούρκων.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ενισχύει την ασφάλεια κατά μήκος αυτού του τμήματος των συνόρων με τεθωρακισμένα οχήματα.



Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η σημαία των Κούρδων έχει ανυψωθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, είναι χρώματος κίτρινου και φαίνεται από τα τουρκικά σύνορα.
Τα τουρκικά στρατεύματα έριξαν ριπές σε μαχητές του κόμματος PYD στη Συρία, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, όταν δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπεσαν σε συνοριακό σταθμό στην τουρκική πλευρά.



Η ανταπόδοση πυρών είναι η δεύτερη κατά τις τελευταίες ημέρες επισημαίνει το δημοσίευμα.
-- Σημείωση: Σήμερα πολλά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, παρουσιάζουν βίντεο που δείχνουν την οργάνωση των Κούρδων της Συρίας- του κόμματος PYD, και αναφέρουν ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Από το βίντεο αυτό μερικά στιγμιότυπα παρουσιάζουμε στην ανάρτηση αυτή.

The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...