Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ρωσικό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο της Κύπρου

 Έτοιμος να ξεκινήσει γεωλογικές έρευνες ο ρωσικός κολοσσός Gazprom. Κατεβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο τα αεροπλανοφόρα

Ρωσικό ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται από πλευρά Ρωσία και συγκεκριμένα από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Μόσχα Δημήτρης Λιάτσος ο ρωσικός κολοσσός εξέφρασε την ετοιμότητα οποιαδήποτε στιγμή να ξεκινήσει γεωλογικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Η Ρωσία δείχνει έντονο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση ενώ στα θετικά καταγράφεται η υπόσχεση της ότι μπορεί να αναλάβει αμέσως δράση, τουλάχιστον σε δύο οικόπεδα.

Η Μόσχα έδειξε να ενδιαφέρεται έντονα να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε διάσκεψη Τύπου ο πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα χαρακτήρισε πρότυπες τις διακρατικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας.

Στις 19 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο με κατεύθυνση την Κύπρο το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, συνοδευόμενο από μεγάλο αντιτορπιλικό.

Ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Μόσχα μετέδωσε ότι αυτή την ώρα υπάρχει έντονη κινητικότητα στις ναυτικές βάσεις της βόρειας θάλασσας όπου βρίσκεται η ρωσική αρμάδα.

Ο ρωσικός στόλος και το αεροπλανοφόρο θα έχουν περίπου μαζί τους 25 αεροπλάνα καθώς και ελικόπτερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ρωσική αρμάδα να ελλιμενιστεί σε κυπριακό λιμάνι για να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στην Κύπρο και αυτό λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων.
 
www.ikypros

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...