Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Στα αζήτητα η φοροκάρτα της χουντάρας

Σε φιάσκο εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη φοροκάρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα την έχουν προμηθευτεί και ενεργοποιήσει μόλις τρεις στους χίλιους φορολογούμενους.
Ο αριθμός είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με τις προσδοκίες των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι οι φορολογούμενοι θα έσπευδαν να τη βάλουν στο πορτοφόλι τους για να γλιτώσουν από το βραχνά της συγκέντρωσης των αποδείξεων σε φυσική μορφή.
Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων ανέρχονται σε περίπου 7.500.00 και αυτοί που προμηθεύτηκαν και ενεργοποίησαν τη φοροκάρτα ανέρχονται σε περίπου 20.000. 
Η φοροκάρτα ξεκίνησε να διατίθεται την περασμένη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και οι περισσότερες έχουν παραμείνει στα αζήτητα των τραπεζικών καταστημάτων.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για τη φοροκάρτα είναι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί.
Πρώτον, έχει ακυρωθεί το κίνητρο συλλογής των αποδείξεων με τη μορφή της επιστροφής φόρου. Δεύτερον, πολλοί φορολογούμενοι εμφανίζονται αρνητικοί στη λεπτομερή καταγραφή των δαπανών τους από την εφορία. Τρίτον πολλοί φορολογούμενοι θεωρούν ότι σύντομα η φορκάρτα θα καταστεί άνευ αντικειμένου αφού η εφορία θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τις δαπάνες των φορολογούμενων μέσω της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και πέμπτον θεωρούν ότι η φοροκάρτα οδηγεί σε άσκοπη απώλεια χρόνου κατά την χρήση της.
Να σημειωθεί ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να περιμένει προκειμένου να περαστεί η δαπάνη του με τη χρήση της κάρτας στην ειδική συσκευή POS (Point of Sale) που χρησιμοποιούνται για τις πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Το καλό νέο για το δημόσιο από τη φοροκάρτα είναι ότι η διάθεσή της δεν κόστισε στον κρατικό προϋπολογισμό. Η εκτύπωση και η διάθεση των φοροκαρτών έγινε με δαπάνες των τραπεζών.

πηγή: Τρελο-γιάννης

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...