Τις λέξεις: θλίψη, θυμός και δάκρυα συναντά με έντονα γράμματα ο αναγνώστης σε όλα τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επίθεση των Κούρδων ανταρτών αλλά και στις πορείες διαμαρτυρίας που ακολούθησαν από χιλιάδες Τούρκους σε πολλές πόλεις της χώρας τους. Η συγκεκριμένη επίθεση μπορεί να ήταν από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις από το 1984 που ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του ο PKK, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία και για άλλους λόγους:
1. Πλήττεται βαθύτατα το κύρος της Τουρκίας την ώρα που έχουν καλλιεργήσει για τον εαυτό τους την εικόνα μιας ισχυρής χώρας και παράλληλα επιβάλλουν εαυτούς τους ως περιφερειακή δύναμη.
2. Κλονίζεται σημαντικά το ηθικό των τούρκων πολιτών όπως επίσης και αυτό του δήθεν πανίσχυρου τουρκικού Στρατού.
3. Κλονίζεται σημαντικά το κύρος της κυβέρνησης AKP, αλλά και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που δείχνει αδύναμος να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
4. Η Τουρκία υποχρεώνεται να αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική μιας και βρίσκεται ήδη σε πόλεμο! Σε πόλεμο με τα χαρακτηριστικά ανταρτοπολέμου και πολλές ομοιότητες με εκείνον του Αφγανιστάν. Πόλεμο δαπανηρό σε χρήμα και ζωές, πόλεμο χωρίς τέλος, πόλεμο βασισμένο σε αδιέξοδες καταστάσεις που μπορεί να εξελίσσεται παράλληλα στα βουνά του Βορείου Ιράκ αλλά και στις πόλεις της Τουρκίας με βομβιστικές επιθέσεις.
Το “θηρίο” Τουρκία όπως οι ίδιοι ονομάζουν τους εαυτούς τους χάνει αίμα. Και όταν το “θηρίο” χάνει αίμα σε αναμέτρηση με κάποιον φαινομενικά “μικρό”, θα το σκεφτεί πολύ στα σοβαρά αν πρέπει να μπει στη διαδικασία αναμέτρησης παράλληλα και με άλλον έναν ή και περισσότερους “μικρούς”.
Από το 1984 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 Τούρκους.
gdailynews