Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Η Ρωσία μετατράπηκε σε οικονομία 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μια μέρα στην άλλη;

Αρκετές αναφορές μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν μια τεράστια έκρηξη για τη Ρωσία μετά το έπος των κυρώσεων

Η ρωσική οικονομία ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, σύμφωνα με δυτικούς οικονομολόγους λόγω των ανελέητων κυρώσεων της Δύσης. Ωστόσο, σε μια στροφή της μοίρας, η ρωσική οικονομία αψήφησε τις προσδοκίες και παρουσίασε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Τώρα κυκλοφορούν ορισμένες αναφορές ότι η Ρωσία είναι πλουσιότερη κατά 15 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι έτσι;

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κάποτε καταδικασμένο ρούβλι έχει αναδειχθεί ως το νόμισμα με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο, ανακάμπτοντας κατά ένα εκπληκτικό 60% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Και σε ποιον οφείλουμε αυτή την εκπληκτική ανατροπή; Σε κανέναν άλλο από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Η Δύση είχε προβλέψει την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας υπό το βάρος των ακρωτηριαστικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αλλά ο Πούτιν, ο κύριος διπλωμάτης, ξεπέρασε τον Τζο και ανέτρεψε τα πράγματα.

Με σχεδόν 4.000 οικονομικές κυρώσεις, θα πίστευε κανείς πως οι επιχειρήσεις της Ρωσίας θα κατέρρεαν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο ενεργειακός τομέας, ειδικότερα, αποκομίζει τεράστια κέρδη. Η Gazprom και η Rosatom κολυμπούν σε μια θάλασσα από ρούβλια, χάρη στην έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η έκρηξη

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα. Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα έσοδα των ρωσικών επιχειρήσεων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία το ένα τετράκις δισεκατομμύριο ρούβλια. Ναι, καλά διαβάσατε – ένα τετράκις! Ο ιστότοπος επιχειρηματικών ειδήσεων RBK ανέφερε ότι οι εταιρείες δήλωσαν έσοδα ύψους 1.268 τρισεκατομμυρίων ρούβλια, που σημαίνει, πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν το διπλάσιο του ποσού που καταγράφηκε το 2021. Αρκετά τεράστιο δεν είναι;

Αυτή η δραματική αύξηση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από εξαγωγές, ιδίως στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Καθοδηγείται επίσης από την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, παρά τη μαζική αυτή αύξηση των εσόδων, τα κέρδη του εταιρικού τομέα παρουσίασαν μόνο μια μικρή αύξηση, φθάνοντας τα 370 δισεκατομμύρια δολάρια από 350 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σημειώνοντας μια μέτρια άνοδο 5,9%.

Τώρα, προτού παρασυρθείτε, ας διευκρινίσουμε ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων και το ΑΕΠ είναι διαφορετικές οικονομικές έννοιες.

Κατανοήστε τη διαφορά

Τα έσοδα των επιχειρήσεων αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες και αντικατοπτρίζουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, ενώ το ΑΕΠ μετρά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα ενός έθνους.

Τα έσοδα της εταιρείας αναφέρονται στο συνολικό χρηματικό ποσό που δημιουργείται από μια εταιρεία ή επιχείρηση μέσω των πωλήσεων αγαθών ή υπηρεσιών. Αντιπροσωπεύει το εισόδημα που αποκτά μια συγκεκριμένη επιχειρηματική οντότητα και αναφέρεται συνήθως στις οικονομικές της καταστάσεις. Στην περίπτωση της Ρωσίας, είναι ενέργεια.

Ενώ, το ΑΕΠ είναι ένας μακροοικονομικός δείκτης που μετρά τη συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται εντός των συνόρων μιας χώρας κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, συνήθως ετησίως ή τριμηνιαία. Παρέχει μια ολοκληρωμένη μέτρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας σε μια χώρα και χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης του μεγέθους της οικονομικής της υγείας.

Έτσι, ενώ τα έσοδα μπορεί να είναι συγκλονιστικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δε μεταφράζονται άμεσα στο ΑΕΠ της χώρας

Στην περίπτωση της Ρωσίας, ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας της ελέγχεται από ολιγάρχες του ενεργειακού τομέα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση. Πέρυσι, το ονομαστικό ΑΕΠ της Ρωσίας ανήλθε σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα κλάσμα των δηλωθέντων εσόδων των εταιρειών της.

Ωστόσο, αυτό το εκπληκτικό κατόρθωμα παρέχει άφθονους πόρους για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν και την ομαλή λειτουργία του έθνους. Είναι αναμφίβολα μια τεράστια αποτυχία για τη Δύση, η οποία ήλπιζε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι οικονομικού σκακιού, ο Πούτιν έχει αποδειχθεί τρομερός παίκτης. Η ρωσική οικονομία έχει κάνει μια προκλητική επιστροφή, δίνοντας μια εκπληκτική εικόνα ανθεκτικότητας και δύναμης. Καθώς το ρούβλι ευδοκιμεί και τα έσοδα εκτινάσσονται στα ύψη, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζει και η Ρωσία διεκδικεί τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή, σχεδόν προφανές τώρα.

Το ερώτημα των 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει: Τι θα σημαίνει αυτό για το μέλλον του παγκόσμιου οικονομικού τοπίου και πώς θα αντιδράσει η Δύση σε αυτήν την απροσδόκητη τροπή των γεγονότων; Ίσως με μερικές ακόμη ηλίθιες κυρώσεις, μόνο και μόνο για να προσθέσουμε λίγα περισσότερα τρισεκατομμύρια; Ποιός ξέρει.

https://www.freepen.gr/2023/06/15_27.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...