Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Ανταρσία τέλος – Γ.Πριγκόζιν: «Παραδιδόμαστε και θέτουμε τις τύχες μας στη διάθεση του Β.Πούτιν»

Η  άνευ όρων παράδοση των δυνάμεων της Wagner και την διάθεση της τύχης του ισχυρού άνδρα της εταιρείας Γ.Πριγκόζιν στα χέρια του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν,
σηματοδοτεί  το τέλος της ανταρσίας-οπερέτα που κράτησε λιγότερο από 24 ώρες και αναστάτωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο Γεβγέν Πριγκόζιν επιβεβαίωσε  ότι οι ένοπλοι της ομάδας Wagner επιστρέφουν στις βάσεις τους, για να «αποφύγουν την αιματοχυσία», αλλά ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι η άνευ όρων παράδοση της Wagner και του ίδιου του Πριγκόζιν στον Β.Πούτιν, ο οποίος κατάφερε να καταστείλει αναίμακτα μια αναταραχή.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι ο επικεφαλής της Wagner αποδέχθηκε την πρότασή του να υποχωρήσει.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Πριγκόζιν σε μήνυμα του επιβεβαίωσε τις παραπάνω ανακοινώσεις ώστε να μην προκληθεί η «αιματοχυσία» και συγκεκριμένα «έδωσε εντολή να γυρίσουν πίσω λόγω του κινδύνου να χυθεί αίμα».

Τι δήλωσε ο Πριγκόζιν:

«Επρόκειτο να διαλύσουν την PMC Wagner. Βγήκαμε στις 23 Ιουνίου στην Πορεία της Δικαιοσύνης.

Σε μια μέρα, φτάσαμε σχεδόν 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Σε αυτό το διάστημα, δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα αίμα των μαχητών μας.

Τώρα, ήρθε η στιγμή που μπορεί να χυθεί αίμα. Γι’ αυτό, κατανοώντας την ευθύνη, γυρνάμε πίσω τις συνοδείες μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο.»

Νωρίτερα  όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ  ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Wagner.

 

 Τις σχετικές πληροφορίες μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti. Μάλιστα το Ria Novosti αναφέρει ότι   μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει το κίνημα της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, της οποίας ηγείται.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ο Λευκορώσος πρόεδρος πρότεινε, επιπλέον, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Να σημειωθεί ότι ο Λουκασένκο ήταν ο πρώτος από τους στενούς συμμάχους του Πούτιν με τους οποίους επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος. Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας φέρεται να έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και να έχει καταφέρει να πείσει τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner προκειμένου να σταματήσει η ένταση ανάμεσα σε εκείνον και τον Πούτιν.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...