Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Ρωσικά τεχνολογικά “άλματα”: Δοκιμή του κινητήρα έκτης γενιάς για το Su-57- Αναπτύχθηκε μικρο-drone "Vector-75" βάρους μόλις 21 γραμμαρίων!

Το Πειραματικό Γραφείο Σχεδιασμού (OKB) της Βιομηχανίας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στη Ρωσία ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μοναδικού μίνι drone Vector-75 βάρους μόλις 21 γραμμαρίων

Το ρωσικό μαχητικό Su-57 πέμπτης γενιάς χρησιμοποιείται ενεργά ως μέρος της στρατιωτικής ειδικής επιχείρησης, συμμετέχοντας τόσο σε αεροπορικές μάχες όσο και σε χτυπήματα στο έδαφος.

Τα Su-57 πιθανότατα  πετούν πάνω από το ρωσικό έδαφος, για να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος-εδάφους ή αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία , αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τον εντοπισμό και την κατάρριψή τους από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.

Το αεροσκάφος δοκιμάστηκε σε συνθήκες μάχης, ενώ χρησιμοποιήθηκε  τόσο μόνο του  όσο και ομαδικά σε εξόδους.

Μεταξύ των όπλων μεγάλου βεληνεκούς του Felon, ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37M, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Ουκρανούς πιλότους. Το R-37M είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (AAM), ικανός να πλήξει εναέριους στόχους υψηλής ταχύτητας από περισσότερα από 300 χιλιόμετρα.

Δοκιμή του κινητήρα έκτης γενιάς για το Su-57

Σιγά – σιγά ξεδιπλώνεται η τεχνολογική ανάπτυξη της Ρωσίας, καθώς η United Engine Corporation (UEC) ενημέρωσε για την επιτυχή δοκιμή του κινητήρα έκτης γενιάς, για το μαχητικό πολλαπλών χρήσεων Su-57.

Ένα επίπεδο ακροφύσιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υψηλή απόδοση του νέου κινητήρα.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του UAC Yuri Slyusar σημείωσε ότι, φέτος ο όγκος των παραδόσεων πολεμικών αεροσκαφών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αυξηθεί. Αυτό ισχύει, ειδικότερα, για τα Su-35S, τα μαχητικά Su-57 και άλλα αεροσκάφη.

Νωρίτερα, το αμερικανικό περιοδικό MWM σημείωσε μια σειρά από βασικά χαρακτηριστικά του Su-57, που το διακρίνουν από πολλούς ανταγωνιστές. Έτσι, το αεροσκάφος διαθέτει έως και έξι ραντάρ, ομοιόμορφα κατανεμημένα στο πλαίσιο του αεροσκάφους, γεγονός που επιτρέπει στο μαχητικό να παρακολουθεί έως και 72 στόχους ταυτόχρονα.

Ο κύριος πύραυλος του αεροσκάφους, η κλάση αέρος-αέρος K-77N, χρησιμοποιεί το δικό του ραντάρ με AFAR για τη σύλληψη στόχων, γεγονός που καθιστά δυνατή την καταστροφή δυσδιάκριτων αντικειμένων.

Μαζί με αυτό, το αμερικανικό δημοσίευμα επεσήμανε την ικανότητα του Su-57 να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του, με τη βοήθεια ειδικών «τυφλωτικών» πυργίσκων. Επιπλέον, οι δυτικοί ειδικοί εκπλήσσονται από την ευελιξία του ρωσικού μαχητικού, το οποίο μπορεί να αποφύγει τις επιθέσεις με πυραύλους με υψηλές ταχύτητες.

Μικρο-drone "Vector-75" βάρους μόλις 21 γραμμαρίων

Το Πειραματικό Γραφείο Σχεδιασμού (OKB) της Βιομηχανίας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στη Ρωσία, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μοναδικού μίνι drone Vector-75, βάρους μόλις 21 γραμμαρίων.

«Όλοι γνωρίζουν το Black Hornet («Black Hornet», που αναπτύχθηκε από τη νορβηγική εταιρεία Prox Dynamics) βάρους 18 γραμμαρίων, που χρησιμοποιείται από όλες τις στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ. Δημιουργήσαμε το microdrone Vector-75, του οποίου το καθαρό βάρος είναι 21 γραμμάρια» , είπε ο προγραμματιστής σε δήλωση. Ο χρόνος πτήσης αυτής της συσκευής είναι από τέσσερα έως επτά λεπτά, ανάλογα με τον τύπο φορτίου.

Το κόστος του νορβηγικού drone, που θεωρείται σήμερα το μικρότερο στρατιωτικό UAV, φτάνει τις 200 χιλιάδες δολάρια.

Η διοίκηση της ρωσικής εταιρείας δήλωσε ότι το Vector-75 θα κόστιζε μια τάξη μεγέθους λιγότερο, καθιστώντας το μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι του νορβηγικού αντίστοιχου. Το βασικό κόστος  μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το σχεδιασμό του προστατευτικού πλαισίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε αστικές περιοχές ή δασικές περιοχές.

«Τα UAV μας είναι ικανά να πετάξουν έως και 1,2 km από το σημείο απογείωσης και είναι πρακτικά αθόρυβα σε απόσταση μεγαλύτερη από 15 μέτρα από ένα άτομο. Μπορούν να μεταδώσουν βίντεο σε πραγματικό χρόνο σε κονσόλα χειριστή ή ειδικά γυαλιά. Το κύριο πλεονέκτημα είναι το χαμηλό του κόστος» ,  τονίζεται από το Γραφείο Σχεδιασμού.

Οι προγραμματιστές υποθέτουν ότι, το νέο UAV θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως αεροσκάφος μιας χρήσης, σκοπός του οποίου θα είναι να αποσπάσει την προσοχή των εχθρικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι, το περασμένο έτος  η Νορβηγία συμφώνησε με το Ηνωμένο Βασίλειο να προμηθεύσει την Ουκρανία με μικρο-drones Black Hornet ("Black Hornet") δωρεάν, το ποσό παράδοσης θα είναι πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το νορβηγικό Υπουργείο Άμυνας.

Το Black Hornet Nanο (PD-100 Black Hornet Nano), είναι ένα μικρό UAV τύπου ελικοπτέρου. Το μικρότερο στρατιωτικό UAV στον κόσμο.

Το Black Hornet Nano είναι εξοπλισμένο με τρεις κάμερες ασφαλείας τοποθετημένες στη μύτη του. Η μεταφορά δεδομένων στον σταθμό ελέγχου της συσκευής πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο.  Ενισχύει την επίγνωση της κατάστασης των στρατιωτών, ενεργώντας ως αποβιβασμένος μυστικός στρατιώτης που παρέχει όλα τα βασικά δεδομένα για το περιβάλλον και  κατασκοπεύει τις κινήσεις του εχθρού, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των στρατιωτών της πρώτης γραμμής.

 

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...