Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Γι’ αυτό ο Θεός άφησε µαζί, τους κακούς µε τους καλούς

«Γι’ αυτό και άφησε ο Θεός να είναι οι άνθρωποι µαζί, και µάλιστα οι καλοί µε τους κακούς, για να οδηγήσουν και τους κακούς στη δική τους αρετή.

Άκουσε τι λέει στους µαθητές του ο Χριστός: «Η βασιλεία των ουρανών µοιάζει µε προζύµι που το πήρε µια γυναίκα και το ανακάτεψε µε ένα σακί αλεύρι» (Ματθ.13,33). Άρα οι δίκαιοι, σαν το προζύµι, έχουν τη δύναµη να κάνουν τους κακούς να αλλάξουν και να τους µοιάσουν. Είναι λίγοι οι δίκαιοι, µα και το προζύµι λίγο είναι.

Το ότι είναι µικρή η ποσότητα δεν βλάπτει την ποιότητα. Αυτή η µικρή ποσότητα όλο το αλεύρι το µεταβάλλει και το κάνει ζυµάρι, µε τη δύναµη που έχει µέσα της.

Έτσι και των δικαίων η δύναµη δεν βρίσκεται στην ποσότητα του αριθµού αλλά στη Χάρη του Αγίου Πνεύµατος. ∆ώδεκα ήταν οι απόστολοι – είδες που είναι µικρό το προζύµι; Ολόκληρη η οικουµένη ζούσε στην απιστία – είδες πόσο πολύ είναι το αλεύρι; Αλλά εκείνοι οι δώδεκα έφεραν όλη την οικουµένη στην πίστη τους. Το προζύµι και το αλεύρι έχουν την ίδια φύση αλλά όχι την ίδια ποιότητα.

Γι’ αυτό ο Θεός άφησε τους κακούς µεταξύ των καλών, έτσι ώστε, όπως έχουν την ίδια ανθρώπινη φύση, να αποκτήσουν και την ίδια καλή προαίρεση».

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστοµος, «Η κακία πηγάζει από την ραθυµία», ΕΠΕ τ. 31.

imdleo.gr
https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...