Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Οι αυτοκτονικές επιθέσεις, οι φρικτές απώλειες και η ανυπακοή μαστίζουν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου

Πίσω στα μέσα Ιανουαρίου, ο απόστρατος υποστράτηγος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Μπεν Χότζες, ο οποίος προηγουμένως ηγήθηκε της Διοίκησης Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και εξακολουθεί να κατέχει αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις εντός του ΝΑΤΟ, έδωσε συνέντευξη στο μέτωπο της CIA Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/ RL), όπου ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά βαριά τεθωρακισμένα θα έδιναν υποτίθεται στο καθεστώς του Κιέβου «ένα πλεονέκτημα» έναντι του ρωσικού στρατού. Όταν ρωτήθηκε «πόσο μειονέκτημα είχε η Ουκρανία χωρίς [δυτική/νατοϊκή πανοπλία] και τι μπορεί να πετύχει τώρα το Κίεβο με αυτό», ο Χότζες δήλωσε τα εξής:

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Λοιπόν, φυσικά, εύχομαι αυτές οι αποφάσεις για την παροχή "Bradley" και "Marder" και AMX-10RC και άλλα συστήματα να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Αλλά τα καλά νέα είναι πως έχουν ληφθεί. Αυτό που άκουσα την περασμένη εβδομάδα ήταν η δημιουργία μιας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας. Βασικά, έχετε αυτοκινούμενο πυροβολικό από την Τσεχική Δημοκρατία, ένα τάγμα, AMX-10RC από τη Γαλλία, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό τροχοφόρο όχημα, πολλή κινητικότητα με ένα μεγάλο πυροβόλο πάνω του και μετά ένα τάγμα του «Marder», που είναι ένα πολύ καλό σύστημα· και μετά ένα τάγμα του «Bradley», το οποίο είναι το καλύτερο όχημα μάχης πεζικού στον κόσμο. Εάν τα αποκτήσετε και, στη συνέχεια, αν βάλετε ίσως ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων μάχης στη μέση του με μηχανικούς, έχετε έναν φονικό σχηματισμό συνδυασμένων όπλων που θα μπορούσε να είναι η σιδερένια γροθιά που θα βοηθούσε να διεισδύσει σε αυτές τις ατελείωτες γραμμές ρωσικών χαρακωμάτων... "

Δεν είναι καθόλου έκτακτη είδηση ​​ότι αυτά τα «εξαιρετικά τροχοφόρα οχήματα» και τα «πολύ καλά συστήματα», συμπεριλαμβανομένου του «καλύτερου οχήματος μάχης πεζικού στον κόσμο», δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου που έχει αποδειχθεί θεαματική αποτυχία. Μετά από εβδομάδες προσπαθειών να ξεπεράσει τις ρωσικές γραμμές, εκτός από μερικές μικρές τακτικές επιτυχίες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις φρικτές απώλειες, η «σιδηρά γροθιά» των στρατευμάτων της χούντας των νεοναζί έδειξε την ανικανότητά της καθώς δεν μπόρεσε να πετύχει κανένα των δηλωθέντων στρατηγικών στόχων.

Μέχρι τις 21 Ιουνίου, οι απώλειες των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου ήταν εκπληκτικές, φθάνοντας περίπου 13.000 στρατιώτες, 246 άρματα μάχης (13 από τα οποία ήταν βαριές πανοπλίες του ΝΑΤΟ), 595 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (AFVs), 279 πυροβόλα πυροβόλα και όλμους (48 εστάλησαν από το ΝΑΤΟ), 42 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS), δύο πυραυλικά συστήματα SAM (εδάφους-αέρος), 14 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων), 264 drones και 424 οχήματα. Από τότε, οι απώλειες φαίνεται να έχουν κλιμακωθεί δραματικά, αν και ακριβείς αριθμοί δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Όπως το περιέγραψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: "Αυτό δεν είναι μια αντεπίθεση. Είναι ένα αιματηρό crash test".

Παρόλα αυτά, το Κίεβο συνεχίζει να στέλνει τους βίαια στρατολογημένους Ουκρανούς σε βέβαιο θάνατο (ή φρικτούς τραυματισμούς, στην καλύτερη περίπτωση). Στις 24 Ιουνίου, ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις και στις δύο περιοχές του Ζαπορόζγιε και του Ντονέτσκ (περιφέρειες), αλλά απέτυχαν, αν και το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «πρόοδος προς όλες τις κατευθύνσεις». Τα βίντεο δείχνουν πως σχεδόν όλες οι μονάδες επίθεσης που συμμετείχαν σε επιθετικές επιχειρήσεις είτε καταστράφηκαν είτε υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ τα ρωσικά drones καμικάζι εξουδετέρωσαν την υποστήριξή τους στο πυροβολικό που αποτελούνταν κυρίως από οβίδες M777 αμερικανικής κατασκευής.

Την επόμενη μέρα, οι νεοναζιστικές δυνάμεις της χούντας έχασαν πάνω από 700 στρατιώτες και δεκάδες κομμάτια βαριάς πανοπλίας και ελαφρύτερα οχήματα υποστήριξης. Κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης επίθεσης, η 47η ταξιαρχία των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου βαλτώθηκε σε ναρκοπέδιο , με αποτέλεσμα καταστροφικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών που άλλαξαν τη ζωή. Πλάνα πολέμου υποδηλώνουν ότι υπάρχουν δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι στρατιώτες, χωρίς ουσιαστικά κανένα τρόπο είτε να παράσχουν άμεση ιατρική βοήθεια είτε να εκκενώσουν τους τραυματίες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι στρατιώτες απλώς αφήνονται πίσω για να πεθάνουν.

Αναμενόμενα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανυπακοή πολλών Ουκρανών στρατιωτικών, ορισμένοι από τους οποίους αρνούνται ανοιχτά να ακολουθήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους, ενισχύοντας περαιτέρω τους προηγούμενους ισχυρισμούς για μια επικείμενη ανταρσία εντός των δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι αναφορές από τα πεδία των μαχών τώρα υποδηλώνουν ότι οι διοικητές τους συχνά λαμβάνουν ακραία μέτρα για να εξασφαλίσουν την υπακοή. Ένα από τα τελευταία βίντεο δείχνει έναν αξιωματικό να ρίχνει τουλάχιστον δύο χειροβομβίδες σε αρκετούς Ουκρανούς στρατιώτες που στέκονται σε ένα καταφύγιο επειδή δεν κράτησαν τις θέσεις τους. Πιθανώς, οι Ουκρανοί στρατιώτες (τουλάχιστον τρεις από αυτούς) είτε απέτυχαν είτε αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την εντολή του διοικητή τους να κατέχουν τη θέση στην οποία είχαν ανατεθεί.

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι πιθανότατα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη θέση τους για να μην αιχμαλωτιστούν, καθώς ήταν μόνο τρεις από αυτούς. Προφανώς ταραγμένος από αυτό, ο αξιωματικός αποφάσισε ότι η άμεση τιμωρία για την ανυπακοή ήταν να τους πετάξει χειροβομβίδες. Τα διαθέσιμα πλάνα δείχνουν τον διοικητή να παίρνει τουλάχιστον δύο χειροβομβίδες από έναν άλλο στρατιώτη και να τις ρίχνει στο καταφύγιο όπου στέκονταν οι στρατιώτες που τράπηκαν σε φυγή, όπου μετά ακούγεται μια έκρηξη. Η τύχη των άτυχων στρατιωτών είναι άγνωστη, αλλά δεδομένου του περιορισμένου χώρου στον οποίο βρίσκονταν, μπορεί μόνο να υποτεθεί ότι το καλύτερο σενάριο είναι ότι υπέστησαν σοβαρά τραύματα από σκάγια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr
https://www.freepen.gr/2023/06/blog-post_862.html

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...