Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Νηστίσιμος Χορτοφαγικός Γύρος


Την συνταγή από το μπλογκ food for thought την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και είπα να την δοκιμάσω. Πραγματικά είναι σαν να τρως γύρο.

 
Για να τον φτιάξετε θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή. Τα μυρωδικά και μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ίσως σας φανούν πολλά. Το κύμινο ας πούμε φαντάζει εξωφρενικό. Αλλά δείξτε εμπιστοσύνη και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει αφού ως δια μαγείας όλα τα υλικά συντελλούν στο να μεταμορφωθεί το μανιτάρι σε... κρέας!! Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό και σε αυτές ακριβώς τις ποσότητες, καθώς και η τεχνική που θα ακολουθήσουμε παρακάτω δίνουν ακριβώς το αποτέλεσμα του γύρου που θέλουμε.

Υλικά:

500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 τσιμπιές πάπρικα καπνιστή
2 κουταλάκια του γλυκού σόγια σος
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Πίτες

Εκτέλεση:

Τις παραπάνω ποσότητες των μπαχαρικών, των μυρωδικών και των μανιταριών θα τις χωρίσουμε στη μέση γιατί θα φτιάξουμε το γύρο σε δύο δόσεις. Αν τον φτιάξουμε όλο μαζί στο τηγάνι δεν θα ξεροψηθεί. Θα βράσει και δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δείξτε υπομονή και θα ανταμειφθείτε με το αποτέλεσμα.

Παίρνουμε λοιπόν τα 250 γραμμάρια μανιτάρια, αφαιρούμε τα σκληρά τους κοτσάνια και τα κόβουμε σε λωρίδες με το χέρι! Τα σχίζουμε για την ακρίβεια σε όσο πιο λεπτά κομμάτια γίνεται όπως στην φώτο. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα 50 γραμμάρια λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τη μία σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση ή αν είναι μεγάλη στα τρία. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια για να σοταριστούν.



Αυτά θα αρχίσουν σιγά σιγά να χωνεύουν και να μειώνονται σε όγκο. Προσθέτουμε τώρα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά στη μισή ποσότητα. Το κύμινο (1,5 κουταλάκι), το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή ψητά (1 κ.γ.), το θυμάρι (1 κουταλάκι), τη ρίγανη (1/2 κουταλάκι), την καπνιστή πάπρικα (2 τσιμπιές- όχι παραπάνω), την σόγια σος (1 κουταλάκι), αρκετό πιπέρι και αλάτι.

Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα μανιτάρια. Το μυστικό εδώ είναι στο συνεχές ανακάτεμα. Δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τα μανιτάρια από την φωτιά μόλις είναι έτοιμα στον χρόνο που γίνονται συνήθως. Πρέπει να τα αφήσουμε παραπάνω. Να ξεροψηθούν σχεδόν. Να φύγουν τελείως τα υγρά τους. Ο λόγος που ανακατεύουμε συνεχώς είναι επειδή το μανιτάρι κολλάει. Γι΄ αυτό και χρειαζόμαστε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι. Συνεχές ανακάτεμα και πολύ ψήσιμο.

Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε στην άκρη και κάνουμε το ίδιο για τα υπόλοιπα μισά μανιτάρια που έχουμε αφήσει στην άκρη.

Παράλληλα σε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι μπορούμε να ψήσουμε τις πίτες αφού τις έχουμε προηγουμένως λαδώσει ελαφρά με ένα πινέλο.

Ελάτε να φάμε πιτόγυρα!!!!!!!!!!



Εκτέλεση:

Μη φάτε πολλά όμως, εγκράτεια!!!
* Τα μανιτάρια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν άμεσα τα υγρά για αυτό δεν χρειάζονται πλύσιμο και κυρίως καθόλου στίψιμο. Τα σκουπίζουμε αν θέλουμε με ένα βρεγμένο χαρτί ή τα πλένουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά μόνα τους αρκετή ώρα ή από την προηγούμενη.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...