Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η Οθωμανική Αλβανική Σημαία. Η πραγματική σημαία των Αλβανών

Η πραγματική Αλβανική Σημαία - Flamuri i vërtetë shqiptar
Σημείωση: Το άρθρο αυτό το βρήκαμε σε ιστοσελίδα αλβανική που τολμά και λέει κάποιες αλήθειες που άλλοι δεν θα τολμούσαν.

Η Σημαία του Σκεντερμπέη ήταν σημαία του Βυζαντίου…..

Η Βαρόνος Marie Von Godin  είχε κεντήσει την σημαία για την Βουλή της Αυλώνας και όχι η Μαριγκό όπως ισχυρίζονται.
Όσο αφορά την Μαριγκό που λένε πως κέντησε την σημαία δεν αξίζει να αναφερθεί γιατί πρόκειται για εφεύρεση από την «ιστορική» ταινία που έφτιαξε ο κομμουνισμός.
Ο Μπαρλέτας στο βιβλίο του για το Σκεντερμπέη έγραφε: « Ο Σκεντερμπέη κρατούσε κόκκινη σημαία που είχε κεντημένο πάνω μαύρο δικέφαλο αετό». Το χρώμα και το σχέδιο της σημαίας  του Σκεντερμπέη  που μας περιγράφει ο ιερέας Μπαρλέτη , δεν έχει καμία διαφορά από την Βυζαντινή σημαία.
Ο Αετός ήταν από την αρχαιότητα σύμβολο αυτού του κράτους. Ως σύμβολο χρησιμοποιήθηκε και από ρωμαίους αυτοκράτορες και τους στρατηγούς της όπως ο Λούτσιο  Καταλίνα, ο  μεγάλος Πομπιαίος, ο Καίσαρας κ.α. Π.χ ο τελευταίος το χρησιμοποίησε χρυσό αετό πάνω σε κόκκινο φόντο. Έτσι έκανε και με το στέμμα του Καίσαρα και ο εγγονός του Οκτάβιος Αύγουστος , τον οποίο διαδέχτηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Με το χωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  το έτος 395 ο αετός έγινε δικέφαλος, συμβολίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το Δυτικό και Ανατολικό μέρος της Αυτοκρατορίας που είχε ως κέντρο την Κωνσταντινούπολη ( το Βυζάντιο). Εντωμεταξύ η Δύση κυριεύτηκε από τους βαρβάρους  το  476 χάνοντας τις αξίες της αρχαιότητας και τα σύμβολα της. Ενώ η Ανατολή ( το Βυζάντιο) συνέχισε να ζει και άλλους δέκα αιώνες για να διαφυλάξουν  αυτό το σύμβολο που προερχόταν από την «αιώνια πόλη» (Ρώμη). Την μορφή και τα χρώματα της, η Βυζαντινή σημαία τα έλαβε κατά την περίοδο  της κυριαρχίας του Ιουστινιανού (527-562).
Αργότερα με το πέρας του χρόνου και το μοίρασμα προνομίων το Βυζάντιο χάρισε το Αυτοκρατορικό Σύμβολο στους άρχοντες των Εθνών που είχαν ενταχθεί στην Αυτοκρατορία αυτή όπως στους: Ρουμάνους πρίγκιπες,  στους Βούλγαρους, στους Γερμανούς, στους Ρώσους, Σέρβους, Έλληνες, Αλβανούς κ.α Αυτός είναι ό λόγος που το χρησιμοποιούν ένα σωρό από κράτη και χώρες που είχαν πολιτιστικές σχέσεις με το Βυζάντιο. Εντωμεταξύ το ίδιο σύμβολο εμφανίζεται ως σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, άμεσο κληρονόμο της Ανατολικής Αυτοκρατορίας,  του Βυζαντίου.

Η σημαία του Βυζαντίου διαφυλάσσεται  σήμερα σε μία από της Μονές του Αγίου Όρους στην Ελλάδα με τα πραγματικά του χρώματα το Μαύρο Δικέφαλο Αετό σε χρυσό φόντο.

Ο Μπαρλέτας (Barletus) στο βιβλίο του για το  Σκεντερμπέη έγραφε: « Πως ο Σκεντερμπέη κρατούσε κόκκινη σημαία με κεντημένο δικέφαλο αετό».  Τα χρώματα και η μορφή της σημαίας που μας περιγράφει ο ιερέας Μπαρλέτας, δεν έχει καμία αμφιβολία πως ήταν Βυζαντινή Σημαία. Για το λόγο αυτό οι αλβανοί μελετητές  διστάζουν να καθορίσουν τα χρώματα της σημαίας του Σκεντερμπέη και να παραδέχονται μόνο το γενικό του σχέδιο. Αυτός είναι και ο λόγος γιατί σήμερα το σύμβολο της Αλβανικής Κυβέρνησης είναι μ δικέφαλος αετός με χρυσό και όχι μαύρο χρώμα.

Σήμερα υπάρχουν ακόμη κάποιοι αλβανοί ιστορικοί που λένε πως οι αλβανοί συνέχισαν να κρατάνε στην σημαία του Σκεντερμπέη και αυτό χρησιμοποίησαν και στο Σύνδεσμο της Πριζρένης το έτος 1878. Αυτή η διαπίστωση είναι λανθασμένη αφού σήμερα είναι γνωστό με βάση τις μαρτυρίες του υιού του Αμπούλ Φράσερη (Μιτχάτ) (Αλβανοί αναγεννητές) και του ανιψιού του (Μεχντί) αυτός ο Σύνδεσμος διοργανώθηκε από τον ίδιο το Σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ Β (διάβασε  το εγχειρίδιο του Μιτχάτ Φράσερη για την ζωή του Ναϊμ Φράσερη και την μετάφραση από τα σχόλια του Μεχντί Φράσερη για το βιβλίο «Η Αλήθεια για την Αλβανία και τους Αλβανούς» από το Βάσσο Εφεντή (Πασά). Η τοποθέτηση της σημαίας του Σκεντερμπέη και του πίνακα με το πρόσωπο του, όπου και έλαβε χώρα η Συνεδρίαση του Συνδέσμου του Πριζρέν κατά το έτος 1878, είναι απλώς μια φαντασίωση των κομμουνιστών και μετά – κομμουνιστών  ζωγράφων της Αλβανίας και του Κόσσοβου.

Για το πόσο ήταν γνωστή η σημερινή σημαία της Αλβανίας κατά την περίοδο πριν από την ανεξαρτησία, μπορούμε να θυμηθούμε  ένα άρθρο που γράφτηκε για να προασπίσει την αθωότητα του Ντερβίς Χίμα, τον οποίο τον κατηγορούσαν πως είχε πιαστεί με μια τέτοια σημαία και για το λόγο αυτό κρατούνταν σε φυλακή της Θεσσαλονίκης . Μάλλον ο συγγραφέας του άρθρου ήταν ο Μιτχάτ Φράσερη και ονόμαζε την σημαία με τον δικέφαλο αετό ένα κομμάτι πανί: « Όσο για σημαία, αυτό είναι για γέλια, γιατί ένα κομμάτι πανί σκισμένο και λίγο λερωμένο τι σημασία μπορεί να έχει; Ένα κομμάτι πανί εάν δεν είναι ρούχο, ένα κομμάτι πανί που κανείς δεν ξέρει τι είναι, και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για κάποια δουλειά, τι σημασία έχει, δεν καταλαβαίνουμε. Πως μπορούμε να πούμε πως αυτό το πανί είναι σημαία της Αλβανίας, γιατί δεν έχουμε σημαία τις Αλβανίας, δεν ξέρουμε πως είναι μια σημαία γνωστού κράτους και τότε δεν έχει καμία σημασία αν οποιοσδήποτε  άνθρωπος μπορεί να φτιάξει μια σημαία και να παίξει μ΄ αυτό. Εδώ ρωτάμε, γιατί και το δικαστήριο δείχνει τέτοια αμέλεια, τόση αργοπορία στην εργασία της ( Εφημερίδα Liria nr19 Thessaloniki 6 Dhjetor 1908)?”

Κατά το Βαλκανικό Πόλεμο 1912/13, οι αλβανοί σε καμία περίπτωση δεν πολέμησαν με την σημαία του Σκεντερμπέη. Αυτοί οι αλβανοί που πολέμησαν για την Αλβανία, πολέμησαν με την οθωμανική σημαία. Αυτό θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει τηλεγράφημα  της Κυβέρνησης της Αυλώνας που απευθυνόταν στου Αλβανούς που πολεμούσαν στα Ιωάννινα. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 1913 και περιέχει τα εξής: «Για τους αλβανούς είναι μεγάλο το καθήκον να προασπίσουν τα Ιωάννινα. Αν και οι αλβανοί στρατιώτες πολεμούν υπό την οθωμανική σημαία, πάλη αυτή πρέπει να γνωρίσουν το όφελος που έχουν τα Ιωάννινα  για την πατρίδα τους. Αυτοί που δεν ντράπηκαν , πρόδωσαν και δεν φύλαξαν την τιμή της σημαίας υπό την οποία βρίσκονται και δεν φύλαξαν το συμφέρων της πατρίδας τους».

Μετά το Βαλκανικό Πόλεμο πολλές από τις αλβανικές περιοχές κατακτήθηκαν από  τους σλάβους, τους Έλληνες και απαγορεύθηκε η χρήση της οθωμανο-αλβανικής σημαίας στους αλβανούς. Αντί γι αυτό, με κάποιες διακοπές χρησιμοποιούνταν η Ελληνικής σημαία, η σημαία της Σερβία η της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα στα Σκόπια χρησιμοποιείται η σημαία τον σλάβο – ορθοδόξων . Πέρα από αυτό όμως η οθωμανο-αλβανική σημαία συνέχυσε να αποτελεί την ταυτότητα των αλβανών που έμεινα υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επίσης για τους Αλβανούς που αργότερα μετανάστευσαν στην Τουρκική Δημοκρατία, αφού για να διαχωριστούν από την Αλβανία, η Τουρκική Δημοκρατία, δέχτηκε ως σημαία της αυτό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην Αλβανία, η οθωμανο-αλβανική σημαία συνέχισε να κυματίζει μέχρι το 1915. Η τελευταία σύγκρουση για την σημαία αυτή έγινε το 1915 στην Σκόδρα, όπου και σκοτώθηκαν 70 άτομα. Μετά το Α Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα η σημαία με το δικέφαλο αετό κυματίζει στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τον γερμανό ιστορικό Πετερ Μπαρλτ, που συνάντησε τον Εκερέμ Βλόρα στην Γερμανία, σας υπενθυμίζουμε πως ο Ε.Β είχε αλλάξει την εκδοχή του σχετικά με τα γεγονότα της σημαίας στην Βουλή της Αυλώνας. Ο Ε.Β είχε πει στο Πέτερ Βαρτλ  πως η Βαρόνος  Marie Von Godin του είχε κεντήσει την σημαία με την ευκαιρία της Βουλής της Αυλώνας.(Διάβασε  : Peter Bartl “Begegnungen mit der Albanischen Geschichte” βιβλίο“Albanische Geschichte” απόOliver Schmitt και Eva Frantz, München 2009

Αλλά το 1912 έχουμε πολλές μαρτυρίες πως η σημαία του Σκεντερμπέη ήταν άγνωστη για τους περισσότερους αλβανούς και από πολλούς εξ αυτών δεν έγινε αποδέκτη ως εθνική σημαία γιατί συνέχισαν  να ταυτίζονται με την οθωμανο-αλβανική σημαία. Από της αναμνήσεις του Δημήτρη Ζωγράφη καταλαβαίνουμε πως τον Νοέμβριο του 1912  όλη η περιοχή της Ντίμπρας δεν είχε καμία «αλβανική» σημαία και για το λόγο αυτό έστειλαν από το Δυρράχιο δύο στρατιώτες για να τους δώσουν σημαίες.
Κατά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του Αλβανικού Κράτους, η άρνηση  από πολλούς αλβανούς της Αλβανίας για να ταυτίζονται με  την σημαία του νέου κράτους θα μπορούσε να εξηγηθεί με την στάση πολλών κατοίκων του Κοσσόβου να δεχτούν στην σημαία του νέου κράτους.   Για το λόγο αυτό και οι αλβανοί της Αλβανίας που ήταν στενά συνδεδεμένοι με την οθωμανο-αλβανική σημαία, αρνήθηκαν να δεχτούν εύκολα την άγνωστη σημαία ως δική τους σημαία.

Η οθωμανική σημαία όχι μόνο χρησιμοποιούνταν από τους Αλβανούς, αλλά διαδόθηκε τόσο πολύ στα άλλα μέρη του κόσμου, ακριβώς από τους αλβανούς πολεμιστές. Αυτό το ξεκαθαρίζει και ο Σαμί Φράσερι «Η Αλβανία τι ήταν, τι είναι και τι θα γίνει» όπου γράφει. «Οι μεγαλύτεροι και οι καλύτεροι των Βεζίρηδων της Τουρκίας ήταν αλβανοί, ο Σινάναν Πασάς που έχει πάρει την Υεμένη πήγε την Σημαία της Τουρκίας στις θάλασσες της Ινδίας.

Η οθωμανική σημαία ήταν η σημαία της Αλβανίας, αυτό είναι το σωστό. Αλλά υπάρχει ένα δίλλημα για  να το δεχτούμε αυτό ως ολοκληρωτικά σωστό. Αυτό εξαιτίας της επανάστασης για την ανεξαρτησίας της Ελλάδας  κατά το έτος 1821-32. Γεννάται φυσικά το ερώτημα πως κατά την επανάσταση αυτή με ποια σημαία πολεμούσαν οι αρβανίτες που ήθελαν  την ανεξαρτησία  της Ελλάδας και υπό ποια σημαία οι αλβανοί που υπερασπίζονταν την Οθωμανική Αυτοκρατορία; Αφού ήταν αντίπαλοι σίγουρα δεν χρησιμοποιούσαν την ίδια σημαία για το λόγο αυτό η απάντηση δεν θέλει πολύ μυαλό.

Σκέφτομαι πως όχι στο μακρινό μέλλον, οι αλβανοί θα πρέπει να τελέσουν δημοψήφισμα για να επιλέξουν ποια θα είναι η σημαία τους.

Σαμπρί Σελάμη 
Έτοιμασε Πελασγός
http://www.pelasgoskoritsas.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...