Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Το νέο διάταγμα του Τραμπ για τα λόμπι και τα κυβερνητικά στελέχη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε με διάταγμα, το οποίο υπέγραψε χθες Σάββατο,
περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα προσοδοφόρα συμβόλαια απασχόλησης σε εταιρείες εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων που μπορούσαν να εξασφαλίζουν πρώην στελέχη του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης αφού αποχωρούσαν.
Ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, βάσισε εν μέρει την προεκλογική εκστρατεία του στην υπόσχεση ότι θα αποκλείσει από την κυβέρνησή του τους ανθρώπους του μηχανισμού εξουσίας, ότι θα «αποξηράνει τον βάλτο» της Ουάσινγκτον και θα σταματήσει την πρακτική των περιστρεφόμενων πορτών μεταξύ του κυβερνητικού μηχανισμού και των λόμπι.
Στο διάταγμά του, ο Τραμπ επιβάλλει στα στελέχη και στους βοηθούς της κυβέρνησής του να απόσχουν για πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση ή τη δημόσια διοίκηση από κάθε θέση σε εταιρείες εκπροσώπησης ειδικών συμφερόντων από όπου θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προεδρία, τα υπουργεία ή δημόσιες υπηρεσίες όπου υπηρέτησαν.
Το διάταγμα αυτό επίσης προβλέπει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συμφωνούν ρητώς ότι δεν θα εργαστούν ποτέ για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων ή ξένων πολιτικών κομμάτων μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.
Ο ίδιος ο Τραμπ δέχθηκε πιέσεις να πάρει αποστάσεις από τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ομίλου του κι ανέθεσε στους γιους του τη διοίκηση των εταιρειών του–του ανήκουν ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και διαφόρων άλλων ειδών ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Όμως, σύμφωνα με παρατηρητές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτή η ρύθμιση από μέρους του δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις συμφερόντων.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...