Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σοκ στο Βερολίνο από Τραμπ - «Η ΕΕ θα πάψει να υπάρχει - Σε 18 μήνες ίσως δεν υπάρχει καν ευρώ» δηλώνει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ

του Πέτρου Αναστασίου

Στις 6 Φεβρουαρίου "κληρώνει" για το ΔΝΤ! Τότε θα φανεί αν η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης (αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα) να βγει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα δανειοδότησης γίνει πράξη, καθώς στην συνεδρίαση της 06/02 θα τοποθετηθεί για το ζήτημα για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του νέου Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ!

Aλλά όλα αυτά ίσως έχουν πλέον μικρή σημασία αφού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC Radio4 σήμερα ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ (Ted Malloch), προβλέπει ότι το ευρώ έχει 18 μήνες ζωή ακόμα!

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή:

Στην περίπτωση που ο εκπρόσωπος του Τραμπ αντιταχθεί στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και υποστηρίξει την άποψη που είχε εκφράσει προεκλογικά ο Τραμπ, να αναλάβουν δηλαδή οι Γερμανοί και οι Ρώσοι την δανειοδότηση της Ελλάδας, τότε πολλά αλλάζουν.

Το αν θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, θα δείξει.

Πάντως οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι χωρίς το ΔΝΤ απαιτείται νέα ψηφοφορία από τη Μπούντεσμπανκ για την ανάθεση στον ESM του ρόλου του ΔΝΤ και πάει λέγοντας, ενώ ο Β.Σόιμπλε γνωρίζει ότι θα έχει σημειωθεί μια νίκη της ελληνικής κυβέρνησης απέναντί του και σε κάθε περίπτωση θα θελήσε να δυσκολέψει την μετάβαση.

Αν ο εκπροσωπος του Ν.Τραμπ, δηλαδή των ΗΠΑ αποφασίσει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με βάση το πλαίσιο που θα οριστεί στο αυριανό Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος των Αμερικανών είναι καθοριστικός στο ΔΝΤ, αφού είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος αυτού.

Aλλά όλα αυτά ίσως έχου πλέον μικρή σημασία αφού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC Radio4 σήμερα ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στενός φίλος του Ν.Τραμπ, Τεντ Μάλοχ (Ted Malloch), προβλέπει ότι το ευρώ έχει 18 μήνες ζωή ακόμα!

Δείτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:

Ερώτηση: Βλέπετε θετικά ένα trade deal με την ΕΕ;

Απάντηση: Όχι βέβαια αφού στο κοντινό μέλλον δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε σήμερα. Trade deals ξεχωριστά με χώρες που σήμερα είναι μέλη μπορεί να γίνουν.

Σχολιάζοντας μετά, ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη, είπε ότι ο πρέσβης το ξεκαθάρισε ότι σε 18 μήνες δεν θα υπάρχει το Ευρώ ως νόμισμα.

Ο Τεντ Μάλοχ απάντησε ευθέως στον δημοσιογράφο ότι το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει σε ενάμιση χρόνο.

Ορισμένα αποσπάσματα όπως ειπώθηκαν στα αγγλικά:

– Do you think there’ll be a free trade deal with the uk before any free trade deal between America and the rest of the EU?

«I think that goes without question. The trade deal that is underway with the rest of Europe is literally D E A D. (…)»

– Do you think a free trade deal between America and the EU will ever be signed?

«I personally am not certain that there will be a European Union with which to have such negotiations. Will there be potentially numerous bi-lateral agreements with various European countries? I think the prospect, again, in a changed political reality is greater for that. (…)»

– Do you think the single currency can survive?

«The one thing I would do in 2017 is short the euro. I think it is a currency that is not only in demise but has a real problem and could in fact collapse in the coming year, year and a half».

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...