Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Της... Τουρκίας έγινε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση

Σε ρινγκ του μποξ μετατράπηκε, χθες το βράδυ και δύο φορές μέσα σε πέντε ώρες,
η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση των άρθρων 3, 4 και 5 της αναθεώρησης του Συντάγματος που στοχεύει στην αλλαγή του πολιτεύματος, σε προεδρικό. Όλα ξεκίνησαν κατά τη συζήτηση του 3ου άρθρου, μετά την έντονη αντίδραση των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που κατηγορούσαν το κυβερνών κόμμα για τη χρήση φανερής ψήφου στην ψηφοφορία για τα πρώτα άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος και ενώ απαιτείται η ψήφος να είναι μυστική.

Σε αυτό το σημείο έγινε η πρώτη συμπλοκή. Όμως ο καυγάς γενικεύτηκε όταν κατά τη συζήτηση του 5ου άρθρου οι βουλευτές του CHP έκαναν κατάληψη στο βήμα και μπλόκαραν τη συζήτηση.
Τότε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ τους περικύκλωσαν για να τους απομακρύνουν από το βήμα και ακολούθησε μια από τις πιο σκληρές συρράξεις μέσα στη Βουλή. Οι βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια! Γροθιές, κλωτσιές, μέχρι μπουκάλια νερού, γλάστρες, κύπελλα και καρέκλες χρησιμοποιήθηκαν σαν όπλα, μεταξύ των βουλευτών.

Στη συμπλοκή έσπασε η μύτη του βουλευτή Άγκυρας και αντιπροέδρου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Φατίχ Σαχίν.
Τελικά, εν μέσω τραυματισμών και υβριστικών διαλόγων, υπερψηφίστηκε με 341 υπέρ και 139 ψήφους κατά το άρθρο 3. Σε πιο ήρεμο κλίμα, με 434 υπέρ και 139 κατά πέρασε το άρθρο 4, και μετά τη γενική σύρραξη το άρθρο 5 με 343 υπέρ και 7 κατά καθώς μετά τη συμπλοκή απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτή την ψηφοφορία. Το 5ο άρθρο ρυθμίζει τις αρμοδιότητες και εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης. 




http://www.pontos-news.gr/article/158797/tis-toyrkias-egine-stin-toyrkiki-ethnosyneleysi

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...