Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

«Πλαστικό» χρήμα και έλεγχος παντού δια ωμού εκβιασμού: Δεν ξοδεύεις με πιστωτική-χρεωστική κάρτα; – Δεν έχεις αφορολόγητο


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ «ΔΕΣΟΥΝ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ

Το σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο των πολιτών και των τραπεζικών τους κινήσεων βαίνει όπως ακριβώς θέλει το σύστημα. Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το “πλαστικό” χρήμα με το οποίο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες εκβιάζονται να κάνουν χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή των ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμένου να “χτίσουν” ένα μίνιμουμ αφορολόγητο.
Αφού πρώτα “κούρεψαν” το αφορολόγητο από τα 9.545 στα 8.636 για να μην γλιτώσει κανείς από τον φόρο, τώρα έρχεται η κυβέρνηση να εκβιάσει τους πολίτες πώς αν δεν κάνουν χρήση του “πλαστικού” χρήματος τότε ο φόρος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού πλέον τα χαρτάκια των αποδείξεων δεν θα μετρούν παρά μόνο θα αναγνωρίζει η Εφορία τις κινήσεις που έγιναν μέσω καρτών ή e-banking.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πώς το νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να “εναρμονίσει” τις απαιτήσεις των δανειστών για πιο εύκολο έλεγχο των κινήσεων του χρήματος, θα είναι έτοιμο και θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος του Ιουλίου.
Έως τότε, άλλα δύο νομοσχέδια θα λάβουν τον ίδιο δρόμο και αυτά αφορούν δήθεν κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα. Είναι πάντως να απορεί κανείς με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που θέλουν να “αποκαλύψουν” τα αδήλωτα εισοδήματα με… κίνητρα από ένα κράτος μπαταξή και τυχοδιώκτη.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο “πλαστικό” χρήμα, το σύνολο των αποδείξεων που θα απαιτούνται για το αφορολόγητο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του μισθωτού, του συνταξιούχου ή του αγρότη.
Η εφορία με το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που έχουν εξοφληθεί μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Αυτό δεν θα ισχύσει για φέτος, καθώς ήδη είμαστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και δεν έχει εφαρμοστεί. Αυτό σημαίνει πώς θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού (8.636 – 9.100 ευρώ) θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με αποδείξεις δαπανών.
Για μεγαλύτερα ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ θα απαιτείται το 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%. Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από πληρωμές σε ΔΕΚΟ.
Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική διάταξη που προβλέπει ότι ποσοστό της τάξης του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά. Για τις δαπάνες που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.
Τώρα, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα θα προβλέπονται κίνητρα αλλά όχι πλήρη φορολογική αμνηστία. Ο φορολογούμενος που θα ενταχθεί στη ρύθμιση, θα μπορεί από τον Αύγουστο και για μια περίοδο τριών ή τεσσάρων μηνών να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που θέλει να νομιμοποιήσει.
Ο φόρος που θα πληρώνει για τα κεφάλαια αυτά θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Ωστόσο η επιλογή του έτους θα είναι στην ελεύθερη επιλογή του φορολογούμενου. Ταυτόχρονα όμως θα γλιτώνει από τα βαριά πρόστιμα που θα του επιβάλλονταν σε περίπτωση που εντοπιστούν τα αδήλωτα εισοδήματά τους από την εφορία.
Όπως όλα δείχνουν γίνεται μία προσπάθεια να ελεγχθούν οι πολίτες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Μία με το «πλαστικό χρήμα», που θα γνωρίζει ο καθένας που βρίσκεσαι και τι τραπεζικές ή άλλες κινήσεις κάνεις και μια με τις νέες ταυτότητες που θα έχουν και βιομετρικά χαρακτηριστικά ο στόχος επιτυγχάνεται.

https://simeiakairwn.wordpress.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...