Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ο βρετανικός Τύπος «ξεσκίζει» τον Τόνι Μπλερ: «Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο» (εικόνες)

«Ξεσκίζει» τον Tόνι Μπλερ ο βρετανικός Τύπος για την εισβολή στο Ιράκ λέγοντας χαρακτηριστικα ότι πρόκειται για τον «χειρότερο τρομοκράτη στον κόσμο».
Να σημειώσουμε ότι ο Τ.Μπλέρ ήταν και παραμένει φανατικός υπέρμαχος του Bremain και υπέρ της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Ας δούμε τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου.

«Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Daily Star».

«Mπλερ: Όπλο μαζικής εξαπάτησης», γράφουν στο εξώφυλλό τους οι Times, «Σκληρή ετυμηγορία για Μπλερ» υποστηρίζουν οι Financial Times, «Τόνι Μπλερ: Τέρας Αυταπάτης», αναφέρει η Daily Mail.
O τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Tόνι Μπλερ, βιάστηκε να κάνει τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, αναφέρει σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος στον απόηχο της έκθεσης που αποδείχθηκε καταπέλτης για τον Μπλερ καθώς τον εγκαλεί για τις ενέργειές του αναφορικά με τον πόλεμο στη χώρα του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ύστερα από επτάχρονη έρευνα με επικεφαλής τον σερ Τζον Τσίλκοτ για τις αιτίες και τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, προκύπτει ότι ο Τόνι Μπλερ δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην επιδρομή κατά της Βαγδάτης οκτώ μήνες πριν εξασφαλίσει την στήριξη του Κοινοβούλιου και της Νομικής Υπηρεσίας της Κυβέρνησης.

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκίνησε τον πόλεμο πριν εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές οδούς, όπως υπογραμμίζει η επίμαχη έκθεση.

Τα ευρήματα συγκεντρώθηκαν σε ένα ογκώδες πόρισμα δώδεκα τόμων, βασισμένο σε 150.000 έγγραφα και καταθέσεις 150 μαρτύρων. Η έκθεση υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι ο Μπλερ αρχικά έκανε προσπάθειες για να πείσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράκ, προσπάθειες οι οποίες αποδείχθηκαν μάταιες. Στο τέλος όμως ενέδωσε και υποσχέθηκε ότι η Βρετανία θα παράσχει πλήρη στήριξη στις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ.

Το μοναδικό στοιχείο υπέρ του Τόνι Μπλερ είναι ότι αποδεδειγμένα πλέον δεν γνώριζε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Τόνι Μπλερ δεν είπε ψέματα για το θέμα αυτό με στόχο να αποπροσανατολίσει τη Βουλή και την κοινή γνώμη. Η ευθύνη για την ελλιπή ενημέρωση του πρώην πρωθυπουργού επιρρίπτεται στην Κοινή Επιτροπή Ασφαλείας με επικεφαλής τον Τζον Σκάρλετ.

Αρθρογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph σχολιάζει την απάντηση του Μπλερ προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές του.

«Ο τρόπος με τον οποίο χθες ο κύριος Μπλερ επί δυόμισι ώρες προσπαθούσε να δικαιολογηθεί για τις πολιτική που εφήρμοσε για να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ δείχνει πέρασε στην άμυνα προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς ότιδ δεν τους είπε ψέμματα».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε γραπτή δήλωσή του, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της έρευνας ακυρώνουν την φημολογία και τις κατηγορίες εναντίον του, ότι ενήργησε με δόλο και ψευδή επιχειρήματα. «Ανεξαρτήτως αν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησής μου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, το πόρισμα διόλου αμφισβητεί ότι αποφάσισα με καλή πίστη και γνώμονα το συμφέρον της χώρας μου» είπε.

Ο επικεφαλής της έρευνας Sir Τζον Τσίλκοτ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το πόρισμα πιθανόν θα ενοχλήσει και τους υποστηρικτές αλλά και τους επικριτές του Τόνι Μπλερ.

Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας ήταν άμεση, ωστόσο η ανάληψη ευθύνης σε συνδυασμό με το απολογητικό του ύφος φαίνεται πως εξόργισε ακόμη περισσότερο τους συγγενείς των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτό που ζητούν πλέον, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι ο Μπλερ να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως εγκληματίας πολέμου, για την απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο, έναν πόλεμο που στέρησε τη ζωή σε 179 μέλη των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο Μπλερ είναι ένοχος, καταχράστηκε τη συνταγματική εξουσία που είχε»

Οι περισσότεροι συγγενείς δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που είχαν φέρει φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των συγγενών τους που χάθηκαν τόσο άδικα.

«Ήμασταν υπερήφανοι όταν οι σύζυγοι μας, οι γιοι και οι κόρες μας, υπέγραψαν με σκοπό να υπηρετήσουν την πατρίδα μας. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που η κυβέρνηση φέρθηκε σε αυτούς» επεσήμανε ο Ρότζερ Μπέικον, πατέρας ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2005.

«Ο Τόνι Μπλερ είναι ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο» δήλωσε η Σάρα Ο’Κόνορ, αδελφή ενός Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ.

«Όσα ειπώθηκαν σήμερα, τα λέμε εδώ και τόσα χρόνια. Ο Τόνι Μπλερ πρέπει να δικαστεί για φόνο, δεν μπορεί πλέον να τη βγάλει καθαρή» υπογράμμισε η Πολίν Γκράχαμ, γιαγιά ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε ηλικία 19 ετών.

«Ήταν ένας παράνομος πόλεμος. Πέθανε μάταια» είπε η Τερέζα Τόμσον, μητέρα ενός ακόμη στρατιώτη που έχασε τη ζωή του από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στα 21 του.

«Ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει να πάει κατηγορούμενος στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, μετά από αυτήν την έκθεση», τόνισε η μητέρα ενός Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο του Ιράκ.
«Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω δυστυχώς ότι ο γιος μου σκοτώθηκε για το τίποτε», δήλωσε ο Ρέτζιναλντ Κιζ, ο πατέρας ενός από τους 179 βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2009 σ” αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο συμμετείχαν 45.000 Βρετανοί.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας τρομοκράτης σ” αυτόν τον κόσμο και το όνομά του είναι Τόνι Μπλερ», πρόσθεσε κλαίγοντας η Σάρα Ο” Κόνορ, αδελφή ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2005.

«Πρέπει να αντιδράσουμε και να του επιβληθούν κάποιες πολιτικές κυρώσεις. Δεν πρέπει να αποτελεί μια προσωπικότητα που τυγχάνει σεβασμού και να περιφέρεται στα τηλεοπτικά στούντιο, όπως το έκανε. Είναι τελειωμένος πολιτικά», ανέφερε μια ακτιβίστρια.

Oι συγγενείς των θυμάτων ευχαρίστησαν τον κ. Τσίλκοτ για τον τρόπο που συντάχθηκε το πόρισμα, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες μικρές συγκεντρώσεις έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού.

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και o ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ζήτησε την προσαγωγή του Τόνι Μπλερ στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για Εγκλήματα Πολέμου, αλλά και ο Άλεξ Σάμον, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος SNP των Σκωτσέζων Εθνικιστών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιτροπή υπό τον σερ Τζον Τσίλκοτ, χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο της, δεχόμενη έντονες επικρίσεις για την καθυστέρηση.






http://www.pentapostagma.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...