Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

«Ορμε», «Διώκτης» και «Λαμπρός»: Πώς ονόμαζαν τους σκύλους τους οι αρχαίοι Έλληνες

Φανταστείτε ότι ζούμε στην αρχαία Αθήνα. Περιδιαβαίνουμε τους δρόμους της, δεν θα έχουμε και ένα κουταβάκι; Φυσικά θα έχουμε γιατί φιλόζωοι είμαστε και σε αυτό τον αιώνα και θα ήμασταν και στον αιώνα του Περικλή.

Πως θα το φωνάζατε το σκυλάκι; Σίγουρα ούτε Τζακ, ούτε Φλος και άλλες τέτοιες αμερικανιές. Το καλό όνομα το είχαν και τότε! Ο Ξενοφών, ο ιστορικός, έγραψε για κυνηγόσκυλα και υποστήριξε ότι τα καλύτερα ονόματα είναι αυτά που έχουν μία ή δύο συλλαβές έτσι ώστε να μπορείς να τα φωνάζεις εύκολα.
Κανένα σκυλί δεν θα το φώναζαν Θρασύβουλο ή Θουκυδίδη. Το τι σήμαινε η ονομασία ήταν επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα για τους αρχαίους, ονόματα που εκφράζουν ταχύτητα, θάρρος, δύναμη, εμφάνιση και ό,τι είχε σχέση με την εμφάνισή τους. Ο Ξενοφών φώναζε το σκύλο του "Όρμε".


Η πανέμορφη Αταλάντη φώναζε το σκύλο της "Αύρα" ενώ σε ένα αρχαίο αγγείο του 560 π.Χ. εμφανίζεται η Αταλάντη μαζί με άλλους ήρωες και τα σκυλιά τους να σκοτώνουν τον τρομερό Καλυδώνιο Κάπρο. Τα ονόματα των σκύλων στο αγγείο είναι "Ώθηση", "Διώκτης", "Εγέρτης", "Κόρακας", "Μάρψας", "Λαμπρός", "Εύβολος".
Ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος μας δίνει τα ελληνικά ονόματα 36 σκύλων οι οποίοι ανήκαν στον Ακτίωνα και μερικά από αυτά είναι Τίγρης, Λαίλαπα, Αελλώ, Αρκάς. Ο Πολυδεύκης απαριθμεί ονόματα 15 σκύλων ενώ η μεγαλύτερη λίστα ονομάτων που είναι κατάλληλα για σκύλους έγραψε ο Ξενοφών.
Δημοφιλή ονόματα της αρχαίας Ελλάδας: Μαύρος, Λευκός, Μπλε, Φύλακας, Άνθος, Ξιφομάχος, Σφαγέας, Φθείρων, Γρήγορος, Πεισματάρης, Ευτυχής, Θαρραλέος, Φονιάς, Στιλέτο, Φύρδην Μίγδην, Ιππέας κ.α
Ο αγαπημένος σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ο Περίτας ενώ έδωσε και το όνομά του σε μία από τις πολλές πόλεις που έκτισε. Ο Αρριανός, ο βιογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έλεγε ότι πρέπει να πιάνουμε το κεφάλι του σκύλου μας και να του λέμε "Μπράβο σου", "καλό κορίτσι" γιατί χρειάζονται ενθάρρυνση, άλλωστε έλεγε ο Αρριανός "οι σκύλοι ευχαριστιούνται με τα καλά λόγια όπως και οι άνθρωποι".
 

πηγή
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ=>Σκύλοι στην Αρχαία Ελλάδα | Τerrapapers


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...