Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ» ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ! «Μπόνους» εδρών ακόμα και στο δεύτερο κόμμα – «Σπάνε» οι μεγάλες περιφέρειες – Θητεία στους βουλευτές

eklogikos_nomos
Στην πρωινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου ο κ.Κουρουμπλής ανέφερε ότι συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό και το ζήτημα του εκλογικού νόμου,
κάνοντας λόγο για «έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που θα του δώσουν έναν νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο που νομίζω ότι και με αυτή μας την πολιτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσουμε μια νέα συνθήκη στα δημόσια πράγματα της χώρας.»
Η απλή αναλογική και το μπόνους είναι το βασικό αντικείμενο των αντικρουόμενων απόψεων που έχουν καταγραφεί έως τώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έχει να κάνει με την επόμενη εκλογική μάχη, αλλά και με το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να έχει παγιώσει μια δημοσκοπική πρωτιά το τελευταία διάστημα. Αν η εικόνα δεν αλλάξει είναι σαφές πως η απλή αναλογική θα «δυσκολέψει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο προς την εξουσία.  Για «αποτύπωση της στιγμής» κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν πως το κλίμα είναι αναστρέψιμο, αν η ατζέντα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως το νέο εκλογικό σύστημα που ευνοεί τις συνεργασίες φαίνεται να συμφέρει σε μεγάλο βαθμό και το δεύτερο κόμμα.
Στην μείωση του μπόνους από τις 50 στις 20 ή 30 έδρες φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση θέλοντας να κάνει τον εκλογικό νόμο αναλογικότερο, αλλά συγχρόνως να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.
Το μπόνους θα μπορεί να κατανέμεται ακόμα και στο κόμμα που έρχεται δεύτερο, το οποίο, όμως θα έχει προβλέψει να προχωρήσει σε προεκλογική προγραμματική συμφωνία με άλλον ή άλλους σχηματισμούς. Τα κόμματα δεν θα χάνουν την αυτοτέλειά τους, θα πρέπει όμως συνεργαζόμενα να ξεπερνούν το 40%.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν κορυφαία στελέχη που εκτιμούν πως οι συνεργασίες θα ευνοηθούν και θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις στο πεδίο της κεντροαριστεράς. Το «τυράκι» των επιπλέον θέσεων από το μπόνους, αλλά και η συμμετοχή στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι τα θετικά στοιχεία για τα μικρότερα κόμματα, που, όμως τα «φοβίζει» το ενδεχόμενο «αφανισμού» τους.
Δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή για τις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και για το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Στις σκέψεις των επιτελών του υπουργείου Εσωτερικών είναι να θεσπιστεί ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή  τα 12 έτη, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ψήφος από τα 17.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξετάζεται η περίπτωση της «ανατρεπόμενης λίστας» μέσω της οποίας τα κόμματα με δικές τους προκριματικές διαδικασίες θα ορίζουν τον πρώτο βουλευτή του ψηφοδελτίου ανά εκλογική περιφέρεια, που θα εκλέγεται με λίστα, ενώ οι επόμενοι θα εκλέγονται κανονικά με σταυρό.
Τέλος το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αλλαγές και πολλές «μετακομίσεις» βουλευτών. Θεωρείται «εκ των ουκ άνευ», καθώς εκτιμάται πως το σημερινό σύστημα εξυπηρετεί συγκεκριμένους υποψηφίους στα κόμματα. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει καμία περιφέρεια να μην εκλέγει περισσότερους από 10 βουλευτές, με την Β’ Αθηνών που τώρα εκλέγει 44 αντιπροσώπους να σπάει σε 5 τμήματα. «Καμπανάκι» χτυπάει για την Α’ Αθήνας (14 βουλευτές), Αττικής (15 βουλευτές) και Α΄ Θεσσαλονίκης (16 βουλευτές). Δεν αποκλείεται να χωριστούν και άλλες μεγάλες περιφέρειες που εκλέγουν 8 ή 9 βουλευτές.

http://www.crashonline.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...