Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τεράστιο κοίτασμα υδρογονανθράκων βρήκε το Barbaros.

Μέσα στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ το νέο κοίτασμα
Σε μια σημαντική αποκάλυψη προέβη το κυπριακό SigmaLive το οποίο επικαλείται έγκυρη πηγή και αναφέρει ότι ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Την ανακάλυψη του έκανε το τουρικικό ερευνητικό πλοίο Barbaros το οποίο ανήκει στην Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/ KOGAS.

Όπως αναφέρει το SigmaLive, έγκυρη πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που φαίνεται να έχει εντοπίσει το Barbaros παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ερευνητική γεώτρηση, τα οποία όμως, επιτρέπουν τη εξαγωγή συμπερασμάτων για τις Τουρκικές κινήσεις.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο «Ονασαγόρας» δεν είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κοίτασμα άλλωστε η ΕΝΙ/KOGAS άρχισε πρώτα τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» διότι τα γεωλογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της επέτρεπαν πιο ξεκάθαρες εκτιμήσεις.

Πάνω όμως από τον «Ονασαγόρα», υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα, το μέγεθος του οποίου, να μπορεί να συγκριθεί με το Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ως γνωστό ξεπερνά τα 19 τρισ. κυβικά πόδια. Χαρακτηριστικός είναι και ο χάρτης του χημικού μηχανικού Ηλία Κονοφάγου πρώην διευθυντή έρευνας και παραγωγής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το βάθος δεν είναι απαγορευτικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων ειδικά όταν αυτός που πραγματοποιεί τις σεισμογραφικές έρευνες διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.

Το δεύτερο στοιχείο είναι οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Περασμένου Νοεμβρίου οι Ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση ενώ μεγάλες ποσότητες φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο οικόπεδο 3.

Η ανακοίνωση είχε γίνει μάλιστα στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ, με τις δύο εταιρείες να τονίζουν στους μετόχους τους με νόημα πως η αγορά της Κύπρου είναι μικρή και κύριος αγοραστής των Κυπριακών υδρογονανθράκων θα είναι η διεθνής αγορά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113402935
http://kostasxan.blogspot.gr/2014/12/barbaros.html?utm_source=feedburner

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...