Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ. ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ


889404
Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Ουκρανός στρατιωτικός που γνωρίζει πολλά για την κατάρριψη του Μαλαισιανού Boeing   αυτομόλησε στη Ρωσία και έδωσε συνέντευξη  για όλα όσα γνωρίζει.
Αποκαλύπτει ότι ο Ουκρανός πιλότος Βολισίν Βλαντισλάβ κατέρριψε »ακούσια» το επιβατικό αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
Ο μάρτυρας προσήρθε αυτοβούλως στο γραφείο σύνταξης της «Komsomolskaya Pravda» . Ελέγχθηκαν τα στοιχεία του και πιστοποιήθηκε η ταυτοπροσωπία του. Η εφημερίδα διατείνεται ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του διότι έχει συγγενείς  στην Ουκρανία και φοβάται τα αντίποινα και τους  εκβιασμούς. Κρίνοντας από αυτά που είπε ο »Αλέξανδρος» (συμβατική ονομασία ) , ο φόβος του είναι δικαιολογημένος. Η kp .ru στις 23/12/14 δημοσίευσε σχεδόν αυτούσια την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους Vladimir Sungorkin, Dmitry Steshin, Nikolay Varsegov :
-Που είσασταν στις 17 Ιουλίου του 2014 , ημέρα της κατάρριψης του Μαλαισιανού Boeing;
- Βρισκόμουν επί Ουκρανικού εδάφους στο χωριό Aviatorskoye της πόλης Dnepropetrovsk. Εκεί, εκείνη την ώρα υπήρχαν στη βάση μαχτητικά jets και ελικόπτερα. Τα αεροπλάνα πετούσαν για βομβιστικές επιθέσεις , ένα Su-25 βομβάρδιζε το Ντονέτσκ λαι το Λουγκάνσκ. Αυτό διήρκεσε πολλή ώρα.
-Τα αεροσκάφη πετούσαν κάθε μέρα;
-Ναι σε καθημερινή βάση
-Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετα ότι αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να σχετίζονται με την κατάρριψη του Boeing;
Εκτός από  τα 8 αεροσκάφη που είχαν τη βάση τους εκεί, μόνο δυο είναν πυραύλους αέρος-αέρος. Και αυτά ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
-Γιατί; Υπήρχαν κάποιες αερομαχίες;
-Όχι, αλλά ίσα-ίσα τα αεροσκάφη αυτά ήταν εφοδιασμένα με τους πυραύλους αέρα-αέρα για να μπορέσουν να καλυφθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διότι κανονικά αυτά συνήθως φέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους.
-Πείτε μας για τις 17 Ιουλίου.
- Τα αεροπλάνα πετούσαν ως συνήθως. Όλη την ημέρα από το πρωί. Το απόγευμα, περίπου μία ώρα πριν από την κατάρριψη του «Boeing», τρία μαχητικά σηκώθηκαν στον αέρα. Δεν θυμάμαι την ακριβή ώρα. Ένα από τα αεροπλάνα ήταν εξοπλισμένο με τέτοιους πυραύλους. Ήταν ένα Su-25.
- Το είδατε εσείς προσωπικά;
- Ναι.
- Πως μπορέσατε και το είδατε; Από που;
- Από σημείο στο χώρο . Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς.
- Μήπως είχατε την ευκαιρία να δείτε  ακριβώς τους πυλώνες του αεροσκάφους που φέρουν τον πολεμικό εξοπλισμό; Θα μπορούσατε να συγχέετε τους  «αέρος-αέρος» και τους «αέρος-εδάφους» ;
- Όχι, εγώ δεν θα μπορούσα να τα συγχέω. Διαφέρουν σε μέγεθος, πτερύγια, χρωματισμό. Φέρουν και κεφαλή καθοδήγησης. Πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσουμε. Τέλος πάντων, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μόνο το ένα αεροπλάνο επέστρεψε στη βάση και τα άλλα δύο καταρρίφθηκαν, μου είπαν, κάπου στο  ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Το αεροπλάνο που επέστρεψε, ήταν αυτό με τους πυραύλους.
- Επέστρεψε χωρίς τους πυραύλους;
- Χωρίς τους πυραύλους. Και ο  πιλότος του ήταν πολύ φοβισμένος.
- Γνωρίζετε τον πιλότο,τον έχετε δει;
- Ναι.
- Μπορείτε να μας πείτε το όνομά του;
- Επώνυμο Voloshin.

Βλαντισλάβ Βολοσίν
Βλαντισλάβ Βολοσίν
- Ήταν μόνος του στο αεροπλάνο;
- Ναι. Το αεροπλάνο είναι σχεδιασμένο για ένα άτομο.
- Ξέρετε το όνομά του;
- Vladislav, νομίζω. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Ο καπετάνιος.
- Ο Captain Voloshin γύρισε πίσω. Τι συνέβη στη συνέχεια;
- Ήρθε πίσω με άσφαιρα πυρά.
- Χωρίς τους πυραύλους;
-Χωρίς.

- Θα μπορούσατε να μας πείτε, » Αλέξανδρε», το αεροπλάνο όταν επέστρεψε από την αποστολή,  εσείς ακόμα δεν γνωρίζατε για την απώλεια του «Boeing», αλλά αισθανθήκατε κάπως έκπληκτος από την απουσία των πυραύλων «αέρος-αέρος». Γιατί;
- Αυτά τα βλήματα «αέρος-αέρος»  δεν περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό των πυρομαχικών.Χρησιμοποιούνται μόνο με ειδική εντολή. Κανονικά τα αεροσκάφη με τέτοιες ρουκέτες δεν  επιτρέπεται να πετούν επειδή αυτοί οι πύραυλοι  δεν πρέπει να μεταφέρονται συχνά στον αέρα. Συνολικά δύο τέτοιοι πύραυλοι μπορούν να εφαρμοσθούν σε αυτό το αεροσκάφος. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εφαρμοστεί και οι δυο.   Αλλά κυριολεκτικά την παραμονή, μια εβδομάδα πριν από αυτό το περιστατικό (την απώλεια του «Boeing» ) η χρήση αυτών των πυραύλων είχε επειγόντως ανανεωθεί. Και τα έθεσαν πάλι σε λειτουργία. Δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια.
-Γιατι;
- Είχαν λήξει. Χρονολογούνταν από την εποχή  της Σοβιετικής Ενωσης. Αλλά με επείγουσα  εντολή η ημερομηνία λήξης τους επεκτάθηκε.
- Και αυτή την ημέρα τους τοποθέτησαν στο αεροπλάνο;
- Όχι πάντα  ήταν με αυτά τα βλήματα.
- Αλλά δεν πετούν;
- Προσπαθούσαν να τα σηκώνουν στο αέρια σπάνια γιατί κάθε πτήση εξασθενεί το υλικό. Αλλά αυτή την ημέρα, το αεροπλάνο πετούσε.
- Και ήρθε πίσω χωρίς αυτούς;
- Ναι. Γνωρίζοντας λίγο αυτόν τον πιλότο,… πολύ πιθανόν, όταν είδε  τα άλλα δύο αεροσκάφη να καταρρίπτονται μπροστά του να αντέδρασε με πανικό. Μάλλον έριξε τους πυραύλους του στο   Boeing γιατί το πέρασε για κάποιο άλλο μαχητικό αεροσκάφος.
- Αυτοί οι πύραυλοι έχουν κεφαλές αυτόματης πλοήγησης;
- Ναι.
- Όταν τους ενεργοποίησε, οι κεφαλές άρχισαν να αναζητούν ένα στόχο;
- Όχι. Ο ίδιος ο πιλότος βρίσκει το στόχο. Στη συνέχεια εκτοξεύει το βλήμα και αυτό πετά προς στο στόχο.
- Θα μπορούσε ο πιλότος να έχει χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους εναντίον στόχων στο έδαφος;
- Δεν θα είχε νόημα .
- Τι άλλο θυμάστε από αυτήν τη μέρα; Τι είπε ο πιλότος ;
- Όταν βγήκε από το σκάφος είπε μια φράση: «Δεν ήταν το σωστό αεροπλάνο.» Και το βράδυ υπήρξε μια άλλη φράση σε μια ερώτηση από έναν χειριστή  στον ίδιο τον Voloshin: «Τι γίνεται με το αεροπλάνο;»
-»Το αεροπλάνο ήταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».
-Αυτός ο πιλότος έχει  προυπηρεσία; Πόσο χρονών είναι;
- Ο Voloshin είναι γύρω στα 30 . Η βάση του είναι στο Nikolaev. Αλλά μετατέθηκε  στο Dnepropetrovsk. Πριν είχαν όλοι αποσπασθεί στην Chuguev κοντά Χάρκοβο. Και όλο αυτό το διάστημα  βομβάρδισαν Ντόνετσκ και Lugansk. Και, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματικούς της βάσης Nikolaev, συνεχίζουν να το κάνουν.
- Οι πιλότοι έχουν καλή εμπειρία της μάχης;
- Όσοι ήταν εκεί, είχαν την εμπειρία. Η βάση στο Nikolaev ήταν, κατά τη γνώμη μου, το 2013, η καλύτερη βάση στην Ουκρανία.
- Η ιστορία του «Boeing»  συζητήθηκε μεταξύ των πιλότων;
- Όλες οι απόπειρες συζήτησης σταματούσαν…  Και οι πιλότοι ως επί το πλείστον μιλούσαν ανά δυο μόνο, μεταξύ τους….
- Μετά από όσα έγιναν γνωστά για το «Boeing» τι συνέβη σε αυτόν τον πιλότο,τον καπετάνιο Voloshin;
- Μετά από όλα αυτά, οι πτήσεις συνεχίστηκαν. Και οι πιλότοι δεν άλλαξαν. Παρέμεινανα τα ίδια πρόσωπα.
- Ας προσπαθήσουμε να ανακεφαλαιώσουμε τα γεγονότα. Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί το υποθετικό σχέδιο; Τρία αεροπλάνα φεύγουν για μια αποστολή μάχης. Ήταν περίπου στην ίδια περιοχή, με το Boeing. Δύο αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Ο καπετάνιος Voloshin υπήρξε νευρικός, φοβήθηκε, και, ενδεχομένως,  μπέρδεψε το Boeing με άλλα μαχητικά αεροσκάφη;
- Πιθανόν. Η απόσταση ήταν μεγάλη, μπορεί να μην είχε δει το συγκεκριμένο τύπο του αεροπλάνου.
- Ποιά απόσταση χρειάζεται για  αυτά τα βλήματα να χτυπήσουν;
- Στα 3 με 5 χιλιόμετρα μπορούν να βρουν το στόχο.
- Και ποια είναι η διαφορά ταχύτητας μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών και του Boeing;
- Καμία διαφορά: οι πύραυλοι έχουν αρκετά καλή ταχύτητα. Είναι πολύ γρήγοροι.
- Θα καλύψουν τη διαφορά ούτως ή άλλως; Και το ύψος;
- Μπορεί πολύ εύκολα να την καλύψει στο μέγιστο ύψος πτήσης του – τα 7 χιλιάδες μέτρα – και αρκετά εύκολα να εντοπίσει το στόχο.
- Και αν  πρέπει να πετάξει ψηλότερα;
- Το αεροσκάφος απλά πετάει με το ρύγχος προς τα πάνω μέχρι  να βρει το στόχο  και να εκτοξεύσει τον πύραυλο. Το βεληνεκές αυτού του πυραύλου είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα.
- Σε ποια απόσταση από το στόχο εκρήγνυται ο πύραυλος; Έχει πρώτα χτυπήσει την άτρακτο και μετά εκρήγνυται;
- Ανάλογα με την ρύθμιση. Θα μπορούσε να χτυπήσει το εχθρικό αεροσκάφος και μετά να εκραγεί αλλά μπορεί να εκραγεί και σε απόσταση  500 μέτρων.
- Επισκεφθήκαμε τον τόπο της συντριβής και παρατηρήσαμε ότι τα θραύσματα είχαν παγιδευτεί στο κύτος του αεροσκάφους πολύ στενά. Φαινόταν σαν να εξερράγη κυριολεκτικά δύο πόδια μακριά από το Boeing.
- Υπάρχει ένα τέτοιο βλήμα. Βασίζεται  στην ισχύ  των θραυσμάτων. Όταν εκτοξευθεί, σπάνε  τα θραύσματα πρώτα και χτυπούν και στη συνέχεια χτυπά η κύρια κεφαλή του πυραύλου.
- Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν στρατιωτικές πτήσεις. Ελέγξαμε διαφορετικές πηγές για τα την κατάρριψη των αεροσκαφών αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε και πάλι ότι  στρατιωτικά αεροσκάφη της πέταξαν εκείνην την ημέρα.
- Το γνωρίζω.Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι δύο από αυτά τα αεροπλάνα της καταρρίφθηκαν στις 16, και όχι στις 17. Και πολλές φορές η ημερομηνία αυτή άλλαξε. Αλλά στην πραγματικότητα, οι πτήσεις γίνονταν σε καθημερινή βάση. Το διαπίστωσα ο ίδιος. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός υπήρχαν πτήσεις, αν και, λιγότερο συχνά.
- Ποια ήταν τα πυρομαχικά στο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο σας; Ήταν βόμβες φωσφόρου; Το Ουκρανικό πυροβολικό τις χρησιμοποιεί πολύ ενεργά στο έδαφος.
- Δεν είδα βόμβες φωσφόρου. Αλλά εκρηκτικών βομβες χρησιμοποιήθηκαν.
- Είναι αυτές που απαγορεύονται;
- Ναι. Αυτή η βόμβα προοριζόταν για το Αφγανιστάν. Απαγορευόταν και δεν ήταν σε χρήση μέχρι πρόσφατα.Απαγορεύεται από κάποια σύμβαση, δεν θυμάμαι ποιά.Αυτή η βόμβα είναι απάνθρωπη, καίει τα πάντα… απολύτως τα πάντα.
- Χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών;
- Ναι. Και  επίσης χρησιμοποιηθήκαν οι βόμβες διασποράς που επίσης έχουν απαγορευτεί . Το αεροσκάφος βομβών διασποράς – ανάλογα με το μέγεθος- μπορεί να χτυπήσει ένα πολύ φιλόδοξο στόχο. Μια βόμβα καλύπτει ένα στάδιο. Μπορεί να καλύψει μια ολόκληρη  περιοχή  δύο εκταρίων.
- Γιατί χρησιμοποιούν τέτοια όπλα;
- Έχουν αυτές τις εντολές.
- Είναι στο πλαίσιο μιας τακτικής εκφοβισμού;
- Στο πλαίσιο της μέγιστης εξόντωσης του ανθρώπινου δυναμικού
- Γιατί ήρθατε στη Ρωσία, γιατί αποφασίσατε να μιλήσετε τώρα; Γιατί, τελικά, κανείς δεν έμαθε αυτό πριν; Δεν είστε ο μόνος μάρτυρας!
- Όλοι  εκφοβίζονται από την SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ) και την Εθνοφρουρά. Οι άνθρωποι μπορούν να εξοντωθούν  για μια »απρόσεκτη λέξη», να φυλακιστούν μόνο με την υπόνοια  μιας συμπάθειες για τη Ρωσία ή την πολιτοφυλακή. Ήμουν εξαρχής ενάντια αυτής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» (ΑΤΟ). Δεν συμφωνώ με την πολιτική του ουκρανικού κράτους. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι λάθος. Δεν είναι φυσιολογικό  να σκοτώνεις το δικό σου λαό. Δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτό και μάλιστα να είμαι με την ουκρανική πλευρά στην πρώτη θέση μάχης.




Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...