Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Το Αιγαίο ανάστατο.

Η διανυκτέρευση του υπουργού Άμυνας επί πολεμικού πλοίου στο Αιγαίο, μπορεί να ήταν μία επικοινωνιακή πράξη εν όψει διαδοχής του Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ.

Αλλά το πρωτοφανές μπαράζ αερομαχιών και εμπλοκών τις τελευταίες μέρες, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων ή και θερμών καταστάσεων, δεν αντιμετωπίζεται με διανυκτερεύσεις.

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την φάση αστάθειας που διανύει η Ελλάδα, μέχρι να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο. Έτσι κάνουν πάντα. Οι ελληνοτουρκικές κρίσεις εκδηλώνονταν όταν υπήρχε στην Ελλάδα ακυβερνησία ή αστάθεια. Π.χ. το 1964, τα γεγονότα της Κοφινούς στην Κύπρο έγιναν όταν στην Ελλάδα είχε πέσει η Δεξιά, υπήρχε υπηρεσιακή κυβέρνηση και επέκειντο εκλογές. Το 1967 η κρίση της Κεσσάνης εκδηλώθηκε ενώ στην Ελλάδα εκδηλωνόταν η βίαια αντιπαράθεση βασιλιά-χούντας. Το 1974, ο πρώτος Αττίλας πραγματοποιήθηκε όταν στην Κύπρο ο Ιωαννίδης έκανε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, και ο δεύτερος Αττίλας όταν είχε μόλις ανατραπεί η δικτατορία και είχε ορκιστεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Τα Ίμια πραγματοποιήθηκαν όταν στην Ελλάδα μόλις είχε ορκιστεί πρωθυπουργός ο Σημίτης και δεν είχε ακόμα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή (ας προσέξουν οι Συριζαίοι, αν έρθουν στα πράγματα, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες).
Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε μεταβατική φάση. Αυτό, λοιπόν, που προέχει είναι να ληφθούν μέτρα αποτροπής και πρόληψης. Θα συνιστούσαμε αναρμοδίως στον υπουργό Άμυνας να κοιτάξει πολύ προσεκτικά, όχι ανατολικά, που υπάρχει ισχυρός αεροπορικός και ναυτικός μηχανισμός αποτροπής, αλλά βόρεια:
α. στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου συμβαίνει το γεωστρατηγικό παράδοξο να υφίσταται σαφής αλβανική απειλή (η διεκδίκηση της «Τσαμουριάς» και κυρίως ο αλβανικός ψευδομεγαλοϊδεατισμός, που επιχειρεί την συνένωση των απανταχού Αλβανών σε μία ενιαία πολιτική οντότητα), αλλά να μην υπάρχει ελληνική αποτρεπτική ισχύς, πολύ περισσότερο μετά την εθνικά εγκληματική κατάργηση της Ογδόης Μεραρχίας. Ειρήσθω δε εν παρόδω, ότι η Αλβανία διατηρεί στενές γεωστρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία.
β. στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όπου επίσης υπάρχει  σαφής διακεκηρυγμένη διαμφισβήτηση και διεκδικήσεις. Το καθεστώς Γκρουέφσκι διακατέχεται από διπλωματικό ανορθολογισμό και εθνικιστικό μένος, διαθέτει στρατό 80.000 ανδρών εμποτισμένων από ανθελληνικά αισθήματα και τα Σκόπια βρίσκονται σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη.
γ. στην Δυτική Θράκη η τουρκική διείσδυση έχει προχωρήσει σε βαθμό που η Τουρκία έχει σημαντικές δυνατότητες αποσταθεροποίησης και δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων.
Κάθε ένα από τα παραπάνω μέτωπα είναι αντιμετωπίσιμο αν εκδηλωθεί μόνο του. Το πρόβλημα, το οποίο θέλουμε να επισημάνουμε στον κ. Δένδια, είναι η πιθανότητα ταυτόχρονης και συντονισμένης εκδήλωσης όλων των παραπάνω μετώπων μαζί. Σε περίπτωση μείζονος τουρκικής προκλήσεως στο Αιγαίο, μπορεί η τουρκική διπλωματία να σκηνοθετήσει, χάριν αντιπερισπασμού, σκηνικό πολλαπλών κρίσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι νέοι, εύκολα επανδρώνεται και ξαναλειτουργεί η Ογδόη Μεραρχία στα Γιάννενα, που ιστορικά υπήρξε το φόβητρο των Αλβανών. Επίσης: ας δημιουργήσει ο κ. Δένδιας μία ισχυρή δύναμη κρούσης στην Θεσσαλονίκη, που να την βλέπουν και να φοβούνται Σκοπιανοί και άλλοι. Μακάρι να μην γίνει τίποτα, αλλά ένας υπουργός πρέπει να δουλεύει και για το πιο απίθανο σενάριο.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...