Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Αγριεύει ο πολιτικός πόλεμος.

Η απόσπαση βουλευτών από τους 12 που έχουν απομείνει στους ΑΝΕΛ καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη καθώς θα κινδυ­νεύουν να χαρακτηρι­στούν «ύποπτοι» εξαγο­ράς, αν συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση



Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ράπισμα ισχυρό υπήρξε για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμφισβήτητα δυσχεραίνει την προσπάθεια συσπείρωσης 180 βουλευτών το γεγονός των μόνο 160 θετικών ψήφων κατά την πρώτη ψηφοφορία. Δεδομένου ότι μόνο 5 ανεξάρτητοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα ευθύς εξαρχής και επειδή η ψηφοφορία είναι φανερή, απομακρύνεται η πιθανότητα 20 ακόμη βουλευτές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι που την Τετάρτη είπαν «Oχι», να πουν «Ναι» την άλλη Δευτέρα.

Η πρόσθετη όξυνση που προκάλεσαν οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη για απόπειρα χρηματισμού του ώστε να ψηφίσει υπέρ του κυβερνητικού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διεύρυνε το ρήγμα μεταξύ των μνημονιακών και αντιμνημονιακών κομμάτων. Αβυσσος χωρίζει πλέον τα δύο στρατόπεδα.

Εξαιρετικά δύσκολη καθίσταται πλέον η απόσπαση βουλευτών από τους 12 που έχουν απομείνει στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είχαν εκλέξει 20. Οι δύο καταγγελίες περί αποπειρών χρηματισμού βουλευτών του κόμματος, ανεξαρτήτως της έκβασης της δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων, έχουν προκαλέσει ασφυκτικό πολιτικό κλίμα στο κόμμα των ΑΝΕΛ.

«Υποπτος εξαγοράς» θα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυθωρεί και παραχρήμα όποιος βουλευτής των ΑΝΕΛ συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση. Ελάχιστοι θα ενδιαφέρονται να μάθουν αν υφίστανται ή όχι αποχρώσες ενδείξεις περί αυτής της βαρύτατης κατηγορίας που συνθλίβει ενδεχομένως πολιτικές καριέρες και σταδιοδρομίες. Ενδέχεται μάλιστα η καχυποψία αυτή να επεκταθεί και στους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές εν τινι μέτρω. Πολλώ δε μάλλον σε οποιονδήποτε βουλευτή της αντιπολίτευσης που εξακολουθεί να ανήκει σε κάποιο αντιπολιτευτικό κόμμα, αν τολμήσει να ψηφίσει υπέρ οιουδήποτε κυβερνητικού υποψηφίου.

Εξαλείφεται επίσης από το πολιτικό προσκήνιο η πρόταση συγκρότησης κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με ή χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ουδεμία συνεννόηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δυνατή σε αυτή τη φάση. Εξάλλου τέτοια κυβέρνηση δεν την ήθελε ούτε ο πρωθυπουργός, αφού προϋπόθεση για τον σχηματισμό της ήταν ο πολιτικός αποκεφαλισμός του Αντώνη Σαμαρά υπό την έννοια της απομάκρυνσής του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Σε αυτό συνέπιπτε με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε να κερδίσει τίποτα από κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Πρώτα πρώτα η συγκρότησή της προϋποθέτει συμφωνία του με τον πρωθυπουργό. Αν ένας «πούρος» αντιμνημονιακός συμφωνήσει με τον μνημονιακό Αντώνη Σαμαρά, με τι πρόσωπο θα εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας στους αντιμνημονιακούς και τους αριστερούς ψηφοφόρους; Θα έχανε σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ πολλούς ψηφοφόρους, αν με τη συναίνεση Τσίπρα - Σαμαρά αποδείκνυε πως το μνημόνιο δεν ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά μια «σημαία ευκαιρίας» προς την εξουσία.

Πρωθυπουργός σε έναν μήνα θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις περί αδυναμίας της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 180 βουλευτές! Τρελός είναι να μεταθέσει οικειοθελώς την ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο και τους συνεργάτες του για μετά από έναν - ενάμιση χρόνο; Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον προ των θυρών της διακυβέρνησης, με την πλειοψηφία του λαού να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι τον στηρίζει. Αντικειμενικά κρίνοντάς το, αποκλείεται να κάνει τώρα πίσω.

Πηγή


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...