Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Γ.Παπακωνσταντίνου δικάζεται στις 25 Φεβρουαρίου.

Η ώρα της Κρίσεως έφτασε για τον Γ.Παπακωνσταντίνου για τον οποίο ορίστηκε δικάσιμος στις 25 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για Ειδικό Δικαστήριο και θα θα κληθεί να το αντιμετωπίσει με νέα κυβέρνηση.

Φυσικά έχει ενδιαφέρον ότι πρόκειται για τον ΥΠΟΙΚ του Γ.Παπανδρέου, τον άνθρωπο που αλυσόδεσε την χώρα στα δεσμά του Μνημονίου για τουλάχιστον ...μισό αιώνα.

Τον πρώην υπουργό Οικονομικών βαραίνουν δύο κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αντιμετωπίζει την ποινή της κάθειρξης από δέκα έως 20 χρόνια.

Η αυλαία της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου 2015, ένα μήνα ακριβώς μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η ημερομηνία έναρξης της δίκης προσδιορίστηκε από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαο Πάσσο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950, που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.

Επίσης, βαρύνεται με το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας και είναι αντιμέτωπος με την ποινή της κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια.

Το «Πρώτο ΘΕΜΑ» είχε αποκαλύψει το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε βάλει στο συρτάρι τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να κινήσει τον έλεγχο των προσώπων που ήταν σε αυτήν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Από τα δημοσιεύματα αυτά ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, η οποία και μέσω της Βουλής παρέπεμψε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα, από τη λίστα Λαγκάρντ που στάλθηκε σε μορφή CD από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και περιείχε 2.062 καρτέλες με κινήσεις λογαριασμών στην Τράπεζα UBS της Ελβετίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τρία ηλεκτρονικά αρχεία (file names).

Τα αρχεία αυτά αφορούσαν τρία συγγενικά πρόσωπα του τέως υπουργού Οικονομικών: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι ξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.

Αφού αφαιρέθηκαν τα τρία αυτά ονόματα το στικάκι (usb) με το υπόλοιπο περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρτ, δηλαδή τα 2.059 ηλεκτρονικά αρχεία, στάλθηκε στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Ιωάννη Διώτη για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου. Το στικάκι αυτό εμφανίστηκε ως πιστό αντίγραφο του CD που είχε σταλεί από τη Γαλλία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν νοθευμένο.

Τη νόθευσε τη λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το βούλευμα, αφού διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενών του, «με σκοπό αφενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στον CD της λίστας Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν το φορολογικό έλεγχο».

Όμως, «ο έλεγχος, πραγματοποιήθηκε μετά την αποκάλυψη της πράξης του κατηγορουμένου και κατέδειξε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.1997 έως 31.12.2011, οι συγγενείς του είχαν αποκρύψει φορολογητέα εισοδήματα».

Πάντα κατά το επίμαχο βούλευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ είχε αποφασίσει να διαπράξει το κακούργημα, δεν ολοκλήρωσε την πράξη του από εξωτερικά αίτια και ανεξάρτητα από τη θέλησή του.

Η διεξαγωγή της δίκης, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών επί της Λ. Αλεξάνδρας, εκεί που έγινε η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τα ονόματα των δικαστών
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου.

Ειδικότερα, στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου θα συμμετέχουν από τον Άρειο Πάγο τα εξής τακτικά μέλη:
1) Κωνσταντίνος Τσόλας,
2) Μαρία Γαλάνη Λεοναρδοπούλου,
3) Αντώνιος Ζευγώλης,
4) Δημήτριος Κόμης ,
5) Αργύριος Σταυράκης και
6) Δημήτριος Κράνης
Αναπληρωματικά μέλη από Άρειο Πάγο θα είναι:
1) Ιωάννης Γιαννακόπουλος,
2) Κωνσταντίνος Φράγκος και
3) Ερωτόκριτος Καλούδης

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας τακτικά μέλη θα είναι οι:
1) Ταξιαρχία Κόγκου,
2) Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος,
3) Μαρίνα Παπαδοπούλου,
4) Αγγελική Θεοφιλοπούλου,
5) Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και
6) Δημοσθένης Πετρούλιας,

Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ είναι:
1) Ηρακλής Τσακόπουλος,
2) Εμμανουήλ Κουσιουρής και
3) Αθανάσιος Ράντος.

Αναπληρωματικός εισαγγελέας είναι ο Γεώργιος Μπόμπολης.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...