Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ανεβαίνει η στρατιωτική ένταση μεταξύ Ρωσίας, Συρίας και Τουρκίας.

Συριακό πυραυλικό σύστημα «κλείδωσε» τουρκικό F-16 κοντά στα σύνορα.
Ρωσικό αεροσκάφος IL–20 «έκανε βόλτες» κοντά στα τουρκικά σύνορα.
 
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Ραντάρ της συριακής αεράμυνας πραγματοποίησε παρεμβολές, στα συστήματα πλοήγησης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, με σαφή προειδοποίηση εκτοξεύσεως αντιαεροπορικού πυραύλου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, σήμερα.

 
Το «κλείδωμα» του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους θεωρείται εχθρική πράξη, που ισοδυναμεί με παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης του αεροσκάφους, καταδεικνύοντας σαφέστατα ότι ένας συριακός πύραυλος ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί, τονίζει το τουρκικό άρθρο, με πληροφορίες από το τουρκικό ΓΕΕΔ.
 
Συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου 2014, «οκτώ F-16, ενώ εκτελούσαν εναέριες περιπολίες στα τουρκο-συριακά σύνορα, στη νότια επαρχία Χατάι, ένα συριακό σύστημα αεράμυνας SA-17 ενεργοποιήθηκε, «κλειδώνοντας» το ένα από τα F-16 για τρία δευτερόλεπτα», ανέφερε η δήλωση του τουρκικού γενικού επιετελέιου.
 
Εν τω μεταξύ, 8 τουρκικά μαχητικά F - 16 «συνόδευσαν» διακριτικά ένα ρωσικό αεροπλάνο επιτήρησης IL-20 που πετούσε κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας.
 
Το ρωσικό αεροσκάφος παρέμεινε στο διεθνή εναέριο χώρο καθ’ όλη την πτήση του, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού στρατιωτικού Γενικού Επιτελείου.
 
Το περιστατικό είναι το τρίτο του είδους του αυτό το μήνα, εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης στη χερσόνησο της Κριμαίας.
 
Σχόλιο: Η παρουσία του ρωσικού αεροσκάφους (εναέριας επιτήρησης) που καταγράφει τα πάντα, για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, αποτελεί πιθανόν την ρωσική απάντηση για την απειλή για κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου από την Τουρκία. Οι Τούρκοι θα προβληματισθούν πάρα πολύ να «κλείσουν» τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, διότι αυτό απλά αποτελεί casus belli για την Ρωσία από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης.
 
Επίσης είναι επικίνδυνο διότι, η απόσταση και ο χρόνος δράσης των ρωσικών δυνάμεων ταχείας επεμβάσεως έχει ελαχιστοποιηθεί κατά πολύ, μετά την εμπλοκή του ρωσικού ναυτικού στην Κριμαία και στην Μαύρη Θάλασσα.
 
Αντίθετα, μια τέτοια απόφαση των Τούρκων θα είναι αποτέλεσμα τελικής διεργασίας εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, αφόρητων πιέσεων, διπλωματίας αλλά και πάρα πολύ μεγάλων ανταλλαγμάτων από πλευράς των δυτικών. Διότι η σφαγή που επακολουθήσει θα είναι ανελέητη.!
 
Όσο αφορά το «κλείδωμα» του τουρκικού μαχητικού από την συριακή αεράμυνα, αυτό δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Οι σύριοι αισθάνονται αρκετά ισχυροί και πιθανότατοι νικητές στην Συρία και επιθυμούν μία ρεβάνς για το συριακό ελικόπτερο. Το έκαναν μία φορά με το τουρκικό F-4 Phantom, πιθανόν θα το επιχειρήσουν και δεύτερη.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
http://logia-tou-aera.blogspot.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...