Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Στις κάλπες κρίνεται το μέλλον του Ερντογάν.

φωτ: AFP
Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν θεωρούνται οι σημερινές δημοτικές εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία και έχουν πάρει μορφή δημοψηφίσματος, μετά την εμπλοκή του ίδιου και μελών της κυβέρνησής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Το ποσοστό για τα νομαρχιακά συμβούλια θεωρείται ισάξιο με αυτό των βουλευτικών εκλογών, αφού οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κόμματα, επομένως θα αποτελέσει βαρόμετρο για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
 
Περισσότεροι από 52,7 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, που άνοιξαν στις 8.00 το πρωί ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.
Καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς, που πλήττει προσωπικά τον ίδιο καθώς και πολλούς συνεργάτες και συγγενείς του, το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας -της πρώτης μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου και της βίαιης καταστολής τους-θεωρείται καθοριστικής σημασίας ως προς την αποδοχή της κυβέρνησης.
Στην εκλογική διαδικασία παίρνουν μέρος 26 κόμματα. Εκτός από το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερη σημασία θα έχει και το αποτέλεσμα στην 'Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Στις πρώτες δύο περιπτώσεις, το πολιτικό Ισλάμ ελέγχει τη δημοτική αρχή από το 1994. Η Σμύρνη θεωρείται κάστρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ενδεχόμενη απώλεια της 'Αγκυρας ή της Κωνσταντινούπολης θα είναι για λογαριασμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σημαντικό πλήγμα. Στη Σμύρνη δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή.
Η προεκλογική εκστρατεία έκλεισε με σειρά ομιλιών που έδωσε ο Τ.Ερντογάν μέχρι και χθες, κατηγορώντας τη θρησκευτική οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (και πρώην υποστηρικτή του) ότι τον ενέπλεξε στο σκάνδαλο διαφθοράς για να τον βλάψει πολιτικά. 

enet

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...