Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Όποιος ανοίγει τον λάκκο του ¨αλλουνού- Ρώσου¨ πέφτει ο ίδιος μέσα...

Στο ψηφιδωτό των προσφάτων γεωπολιτικών εξελίξεων κάθε μέρα μπαίνουν και ολοένα καινούργιες ψηφίδες . ώστε να μπορέσει κάποιος το κατά δύναμη να προσεγγίσει ¨που το πάνε¨ και ¨τι μέλλει γενέσθαι¨.
Η καθημερινή επικαιρότητα συγκλίνει στην συγκέντρωση όγκου ρωσικής στρατηγικής δύναμης πυρός στα σύνορα όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με την Φινλανδία και ακόμα  σε αυτό τον Αρκτικό κύκλο.
Εκτός από το μεσογειακό ¨ταμπεραμέντο¨ υπάρχει και το αντίστοιχο  ρωσικό δηλ η άγνωστη ιδιοσυγκρασία του ¨ξανθού γένους¨.
Όσο οι δυτικοί μιλάνε για κυρώσεις εναντίων των Ρώσων, τόσο οι Ρώσοι θα δημιουργούν μία ισχυρότερη στρατιωτική τανάλια στις επίμαχες περιοχές της ρωσόφωνης  Ανατολικής Ουκρανίας.
"Τραβάει το σχοινί" η Μόσχα και ακολουθεί μια κλασική τακτική εκφοβισμού και προειδοποιήσεων της Δύσης σε όλη την Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας.

Αλλιώς δεν μπορεί  να ερμηνευθεί η νέα ανακοίνωση της ρωσικής Αεροπορίας περί τεράστιας άσκησης και προσβολής δεκάδων εναέριων στόχων από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με την Φινλανδία. 


Η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις ΗΠΑ, οι οποίες «βλέπουν» πιθανή μία Ρωσική εισβολή στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το σημαντικότερο στοιχείο που καταγράφεται είναι η ανάπτυξη επικοινωνιών, κέντρων ελέγχου και η κατασκευή κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των επιτελών, αλλά και ως νοσοκομειακοί σταθμοί.

  Οι ενέργειες αυτές εκ μέρους των Ρώσων  έφεραν  τα παρακάτω αποτελέσματα.
Α. Τον κ. Ομπάμα να δηλώνει ότι δεν ¨μπήκαμε σε ψυχρό πόλεμο¨.
Κατά την δικιά μας εκτίμηση μάλλον ετοιμάζεται ¨καυτός πόλεμος¨
Β. Οι Αμερικάνοι υπό την συντριπτική πίεση που έχουν αναπτύξει αυτές τις στιγμές οι Ρώσοι  ανεμίζουν μόνο  την παντιέρα των επί πλέον κυρώσεων, λες και δεν ξέρουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις πρώτα θα πλήξουν την δικιά τους προβληματική οικονομία.
Γ. Το γεγονός ότι η  ΕΕ και η Ουκρανία υπέγραψαν το πολιτικό μέρος της μεταξύ τους συμφωνίας σύνδεσης τοποθετώντας, σύμφωνα με τον «μεταβατικό» πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τα θεμέλια της συμμετοχής της χώρας του στην ευρωπαϊκή κοινότητα, η οποία θα ακολουθήσει αργότερα.
 Δηλ από ότι φαίνεται μέχρι τότε η χώρα αυτή θα ¨φυτοζωεί¨ από τα πακέτα του ΔΝΤ με τις γνωστές σε εμάς δεσμεύσεις.
Και είναι η χώρα αυτή δυστυχής μαζί και ο λαός της γιατί με το καλημέρα της  ¨ανεξαρτησίας¨  θελήσανε να αυξήσουνε κατά 50% την τιμή του φ.α      Επίσης
Δ. Η ηγεμονεύουσα  μέχρι σήμερα στα Ευρωπαϊκά θέματα Γερμανία  αρχίζει και ¨ξεροκαταπίνει¨ λόγω των ενεργειακών της εξαρτήσεων από την Ρωσία.
Όλα αυτά τι σημαίνουν και λόγω της γεωγραφικής έκτασης της επικράτειας της Ουκρανίας;
Ότι μεταξύ Ανατολής και Δύσης  και μάλιστα στην Κεντρική Ευρώπη δημιουργείται για πρώτη φορά στα τελευταία 100 χρόνια μια ουδέτερη- πράσινη ζώνη, αμφιλεγόμενη και γεωπολιτικά ασταθής.
Το γεγονός αυτό αν κρατήσει επί μακρόν θα αναγκάσει το ΝΑΤΟ και την Ρωσία αντίστοιχα να διατηρούν στα όρια αυτής της ζώνης στρατιωτικές δυνάμεις και  μάλιστα η ανάπτυξη αυτή των δυνάμεων να επεκτείνεται  και προς βορρά βλ. Φινλανδία-Αρκτικός κύκλος και προς νότο βλ. Ρουμανία , Βουλγαρία.
Μάλιστα οι παρακάτω  δηλώσεις του κ. Πούτιν αυτό δείχνουν…

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε «τη διοίκηση και τους άνδρες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τις υπόλοιπες μονάδες που είναι ανεπτυγμένες στην Κριμαία για την αυτοσυγκράτηση και το θάρρος που επέδειξαν», κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μεταλλίων στο Κρεμλίνο και πρόσθεσε. «Πρέπει τώρα να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ικανότητες των μονάδων των ενόπλων μας δυνάμεων στη μάχη. Και στην Αρκτική» 


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ και ΚΙΝΔΥΝΟΙ που προκύπτουν για την περιοχή της ΝΑ  Ευρώπης- Μεσογείου – Μέσης Ανατολής.
Αν τα πράγματα προσπαθήσουμε να τα δούμε αντικειμενικά ουσιαστικά οι Δυτικοί δημιούργησαν υπέρ τους ένα πλεονέκτημα.
Δηλ να απασχολούν ένα μεγάλο όγκο ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ένα τεράστιο γεωγραφικό εύρος την στιγμή που οι δυτικοί  θα ¨παίζουν¨ με κυρώσεις, τοπικά κινήματα ρωσόφωνων περιοχών και πολλή διπλωματική ίντριγκα.
Μπορεί αυτό το γεγονός  από μόνο του να εξασθενήσει την αποτελεσματικότητα της Ρωσικής μηχανής  στο εύρος των νοτίων συνόρων της βλ Απχαζία- Οσετία- Γεωργία;
Σίγουρα όμως  δημιουργεί ένα επιπρόσθετο ¨πονοκέφαλο¨, ουσιαστικό προβληματισμό για την ταχύτητα ενεργοποίησης πλάνων  και σε σχέση με την εμπόλεμη κατάσταση της Συρίας  και την πολιτικά ασταθή φίλη της Αίγυπτο με την πολύτιμη γι αυτήν διώρυγα του Σουέζ.
Μήπως επίσης αυτή η απασχόληση τεραστίων ρωσικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή  μεθόριο ¨ανακουφίζει¨ τον Τούρκο γείτονα από την ¨καυτή ανάσα¨ του Ρώσου και του δίνει την προσωρινή ευχέρεια κινήσεων  κατά αρχάς  στο μέτωπο  προς την Συρία;
 Το βλέπουμε αυτό άλλωστε τα τελευταία 24 ώρα με το  να μπαινοβγαίνει ο Τούρκος στα  Συροτουρκικά σύνορα .
Το γεγονός επίσης αυτό δεν δίνει  και στον κ.Ερντογάν την δυνατότητα μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών  αυτοδιοικητικών εκλογών να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση για ¨να λύσει¨ τα χρόνια προβλήματα που έχει με τους γείτονες του βλ. Ελλάδα, Κύπρο, υφαλοκρηπίδες, ΑΟΖ, γκρίζες ζώνες , μειονοτικά κ.α;;
Δεν γνωρίζουμε αν η εντεινόμενη και με περισσό θράσος παρουσία των Τούρκων τα τελευταία 24ώρα στον Εθνικό Εναέριο και Θαλάσσιο χώρο μας  είναι προπομπός αυτής της άνεσης των κινήσεων που θα διαθέτει ο Τούρκος την στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι μεγάλος όγκος ρωσικών δυνάμεων έχει αποδεσμευθεί από το ¨σβέρκο¨ του.
Τελικά ποιος στήνει παγίδα και σε ποίον;
Γνωρίζουμε όμως ¨ότι όποιος στήνει παγίδα του αλλουνού πέφτει ό ίδιος μέσα¨.
Κάποιος όμως προκαλεί την τύχη του , ουσιαστικά κάποιοι τον προκαλούν για να φάει το κεφάλι του.   ¨ ΟΨΟΜΕΘΑ εις Φιλίππους¨
Σήμερα Παρασκευή των Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ψάλλουμε πάλι το ΥΠΕΡΜΑΧΩ.
Ο καθένας μπορεί να επικαλεστεί πολλούς λόγους γιατί αυτός ο Ύμνος και οι στίχοι του τον συγκινούν ιδιαίτερα.

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια,

Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,

Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε.

Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,

Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον.

Ίνα κράζω σοι, Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε.
Ο ΥΜΝΟΣ αυτός είναι διαχρονικά επίκαιρος…
Όλο αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό που στήνεται στις μέρες μας είναι γιατί σύντομα  περιμένει η Βασιλεύουσα Πόλις να αναγράψει και πάλι τα ευχαριστήρια της στην ΘΕΟΤΟΚΟ για την λύτρωση των μακροχρόνιων δεινών της.
 

Κωνσταντίνος Βαρδάκας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...