Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Η μουσουλμανική απομίμηση της Αγίας Σοφίας.

σχόλιο Γ.Θ : Το blog του αγαπητού Θεόδωρου είναι ένα πραγματικό στολίδι, που μας ταξιδεύει στην σημερινή Κωνσταντινούπολη.
Στο απόσπασμα που παραθέτουμε θα δείτε εικόνες από το τέμενος Kılıç Ali Paşa, που είναι πραγματικά μια "μικρή" Αγιά Σοφιά.



Το τέμενος Κιλίτς Αλί Πασά ανήκει στην κατηγορία των μνημειωδών τζαμιών και περιλαμβάνει μεντρέσε, αυλόγυρο, κρήνη, χαμάμ και τουρμπέ. Αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1580 για να ολοκληρωθεί σε 7 χρόνια αργότερα. Εκτός από τα συνήθη χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στις κατασκευές του Σινάν όπως π.χ τον ομοιόμορφο φωτισμό που εδώ κατορθώνεται χάρις σε 247 παράθυρα, υπάρχουν και δύο ακόμα στοιχεία που αξίζουν να αναφερθούν.
Το πρώτο είναι πως το τζαμί αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του Σινάν καθώς το 1588 απεβίωσε.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι το Kılıç Ali Paşa Camii αποτελεί αντιγραφή της Αγίας Σοφίας, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Μία μικρογραφία του μέγιστου αρχιτεκτονικού επιτεύγματος ελαφρώς προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής θρησκείας.

 
 
 
 
 


περισσότερα








Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...