Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Τουρκικές έρευνες στα Ιμια!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι...
οι οποίοι χθες εξέδωσαν ναυτική οδηγία (NAVTEX) για έρευνα ωκεανογραφικού σκάφους τους σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την Κάλυμνο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, αλλά και τα Ιμια, επί των οποίων δεν αναγνωρίζουν την ελληνική κυριότητα! Αλλωστε, στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία είναι αναρτημένη η εν λόγω ναυτική οδηγία, αναφέρεται σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου ότι «δεν είναι προσδιορισμένο». Η ελληνική πλευρά, πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, έχει ήδη προβεί στις ανάλογες διπλωματικές ενέργειες, ενώ κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου δόθηκε εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να αυξήσει την επιτήρησή του στην περιοχή του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν τη κίνηση της Αγκυρας ως απάντηση στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στη Σαμοθράκη, κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα. Υπό την ονομασία «Σαμοθράκη Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων» (ΤΑΜΣ) στη ζώνη ευθύνης της Τακτικής Διοίκησης 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41ου ΣΠ) «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ», η Ελλάδα «απαντά» στους γείτονες, που επιχειρούν με κάθε τρόπο να αμφισβητήσουν την εθνική κυριαρχία της στα νησιά αυτά. Οσο αφορά το υδροφγραφικό πλοίο, ονομάζεται «CUBUKLU», έχει μήκος 40,5 μέτρων, πλάτος 9,6 μέτρων, εκτόπισμα 643 τόνων και ναυπηγήθηκε στα τουρκικά ναυπηγεία του Gölcük.
Η συγκεκριμένη πρόκληση έρχεται σε συνέχεια άλλης στις αρχές του μήνα, όταν η τουρκική κορβέτα «Heybeliada» («Χάλκη») είχε φτάσει έως και την Κέα στο πλαίσιο του θεσμού της «αβλαβούς διέλευσης»!

http://www.dimokratianews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...