Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΤ : «Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα απέστειλε 1.000 στρατιώτες στη Συρία»

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ γνωστοποίησε ότι το « Κουρδικό Εργατικό Κόμμα » ( ΡΚΚ), που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία , απέστειλε στη Συρία « μονάδα 1.000 στρατιωτών », αναφέρει το πρακτορείο Kurdistan.ru .

Η έκθεση πληροφοριών της τουρκικής υπηρεσίας αναφέρει ότι στη βόρεια Συρία απεστάλησαν μαχητές του PKK , με στόχο να βοηθήσουν τους ομοϊδεάτες τους στην Συρία «Επιτροπές Άμυνας του Λαού» ( YPG ) όπως ονομάζονται . Οι αποστολές των «μπαρουτοκαπνισμένων μαχητών» του ΡΚΚ έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο αλλά το τελευταίο διάστημα εντατικοποιήθηκαν αρκετά .

Το PKK και το YPG , αν και αποτελούν δύο διαφορετικές πολιτικές «οντότητες» , είναι συμμαχικές στρατιωτικές οργανώσεις . Τώρα όσο αφορά τους Κούρδους της Συρίας και το » Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης » ( PYD )αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μέτριο σοσιαλιστικό κίνημα ενώ το ΡΚΚ από την άλλη πλευρά είναι ένα πολιτικό κόμμα που διαθέτει πιο ριζοσπαστικές αριστερές απόψεις .

Μέχρι σήμερα , οι πιο πολλές μονάδες του ΡΚΚ εδρεύουν στις επαρχίες Hasaka και Raqqa στην ΒΑ Συρία . Την ίδια στιγμή , μέρος των δυνάμεων του PKK , εδρεύουν στο λεγόμενο « Δυτικό Μέτωπο » , στην επαρχία του Χαλεπίου .

Το PKK είναι πιο καλά οργανωμένη και εξοπλισμένη στρατιωτική δύναμη , ενώ το YPG είναι ένα είδος πολιτοφυλακής . Η αύξηση του αριθμού των ανδρών του PKK στη Συρία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να περιπλέξει σημαντικά τη ζωή των ισλαμιστών στη Συρία .

Σχόλιο : Η πρόθεσή των Κούρδων, είναι να θέσουν υπό τον έλεγχο έναν διάδρομο που εκτείνεται από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Ντέιρ εζ-Ζόρ στην ανατολική Συρία μέσω της επαρχίας Ράκκα στα σύνορα με την Τουρκία. Η δημογραφική και γεωγραφική πραγματικότητα σημαίνει ότι ένας τέτοιος διάδρομος αναπόφευκτα θα διατρέχει μέσα από μια περιοχή αμιγώς κουρδικού πληθυσμού.

Η ύπαρξη μικρών θυλάκων της κουρδικής γλώσσας εντός της Συρίας για τους ισλαμιστές αντάρτες, είναι προφανώς προκλητική από την πλευρά των τζιχαντιστών. Ως εκ τούτου επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή των Κούρδων. Κύριο σκοπός των ισλαμιστών προς το παρόν, δεν είναι ακόμα μια γενικευμένη πρόκληση με3 στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την κουρδική περιοχή στα βορειοανατολικά της Συρίας, αλλά μάλλον μια προσπάθεια τοπικής εθνοκάθαρσης – μίας γνωστής μεθόδου από άλλες συγκρούσεις. Για αυτό εδώ και 3 ημέρες οι ακραίοι ισλαμιστές συζητούν την ένωση όλων των δυνάμεων τους υπό ενιαία διοίκηση.

Οι Κούρδοι μαχητές της πολτιτοφυλακής YPG (Μονάδες Προστασίας Λαϊκού Κόμματος), έχουν δεσμευθεί για την υπεράσπιση αυτών των θυλάκων κουρδικού πληθυσμού, που βρίσκονται στα δυτικά της κύριας αυτόνομης ζώνη στο βόρειο τμήμα της χώρας. Το YPG ελέγχεται από το PYD, το οποίο συνδέεται με το PKK.

Οι Άραβες αντάρτες θέλουν να διατηρήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, και υποπτεύονται τους Κούρδους για αυτονομιστικές φιλοδοξίες. Οι τζιχαντιστές στις τάξεις των ανταρτών θέλουν ένα ισλαμικό εμιράτο στη βόρεια Συρία. Οι Κούρδοι, από την πλευρά τους, αρνούνται τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες, αλλά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία διατηρούν τον έλεγχο των περιοχών τους, χωρίς να υποστηρίζουν το καθεστώς, αλλά ούτε και τους επαναστάτες. Φαίνεται ότι η διατήρηση αυτής της προσέγγισης γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

http://warsonline.info/siriya/rabochaya-partiya-kurdistana-napravila-okolo-1000-boytsov-v-siriiu.html

Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

 http://www.drougos.gr/?p=37634

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...