Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Γιατί ο βήχας κρατάει τόσο πολύ φέτος τον χειμώνα;

Ο βήχας που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό το χειμώνα μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι κολλάνε τη μία ίωση μετά την άλλη.

Αυτό επεσήμανε η καθηγήτρια Kamila Hawthorne, πρόεδρος του Royal College of GPs.

Όπως εξήγησε η ίδια, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι ο τρέχων γύρος λοιμώξεων του αναπνευστικού φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναρρώσουν χωρίς ιατρική φροντίδα, συμπλήρωσε η ίδια, όπως μετέδωσε η Independant.

Σύμφωνα με την Hawthorne, τα στοιχεία από το κέντρο έρευνας και επιτήρησης του Κολλεγίου, δείχνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων του κατώτερου και του ανώτερου αναπνευστικού είναι πολύ μεγαλύτερα από τον μέσο όρο που συνήθως παρατηρείται τον χειμώνα.

Η επιστήμονας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Δεν είναι σαφές γιατί ορισμένες από τις τρέχουσες αναπνευστικές λοιμώξεις που κυκλοφορούν φαίνεται να διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο, δεν είμαστε απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό».

Οι περισσότεροι πολίτες ήταν κοινωνικά απομονωμένοι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χειμώνων και αυτό φαίνεται να έχει μειώσει την αντοχή τους στις λοιμώξεις. Αυτό φαίνεται να καθιστά πιο πιθανό να κολλήσουν λοιμώξεις τώρα, από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι θέμα μόλυνσης από τη μία λοίμωξη μετά την άλλη. Είναι όλες διαφορετικές και το να ξεπεράσεις έναν τύπο λοίμωξης δεν παρέχει ανοσία έναντι μιας άλλης.

Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

«Θα ενθαρρύναμε τους ασθενείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση αυτόν τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων της άσκησης, της καλής υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισυπτικού και η απόρριψη των χαρτομάντιλων μόλις χρησιμοποιηθούν».

«Συνέστησε επίσης στους ασθενείς αρκετή ανάπαυση και κατανάλωση πολλών υγρών, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» για τα αντιβιοτικά: «Οι ασθενείς χρειάζεται να κατανοήσουν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών για ιογενείς λοιμώξεις δεν θα βοηθήσει, καθώς αυτά συνιστώνται μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις», ανέφερε η ίδια.

«Οι περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οφείλονται σε ιούς. Οι φαρμακοποιοί, μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές για κατάλληλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα, αλλά δεν «θεραπεύουν» τη λοίμωξη», τόνισε η Hawthorne.

«Αν ένας βήχας είναι ιδιαίτερα επίμονος, εμφανίζει αποχρωματισμένα φλέγματα, έχει επιδεινωθεί σοβαρά με δύσπνοια ή εάν ένας ασθενής αισθάνεται πόνο στο στήθος ή χάνει βάρος χωρίς λόγο, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική γνώμη», υπογράμμισε η ειδικός.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...