Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τη Δύση

Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για μια απρογραμμάτιστη σύνοδο κορυφής της ΕΕ; Για να σηματοδοτήσει τις εκατό ημέρες που πλησιάζουν η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία με ένα νέο, έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το νόημα του οποίου, ωστόσο, δεν είναι πλέον σαφές σε κανέναν.

Εάν η Ευρώπη θέλει να σταματήσει την ήττα της Ουκρανίας , τότε είναι απαραίτητο να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις (αυτό δεν θα βοηθήσει ούτως ή άλλως), αλλά να ανακοινώσει απευθείας στο Κίεβο ότι δεν θα υπάρξουν νέες προμήθειες όπλων, δεν θα υπάρξει καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ και οι ίδιες οι ουκρανικές αρχές πρέπει να αναζητήσουν έναν τρόπο ειρήνης με τη Ρωσία. Η Ευρώπη πρέπει να παραδεχτεί, και έπρεπε να το είχε κάνει το 2014, ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας όχι μόνο δεν είναι ενδοευρωπαϊκή υπόθεση, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι εξωτερικές υποθέσεις για την ΕΕ και είναι καλύτερα να μην ανακατευτείτε, να μην λασπώνετε τα νερά και ακόμη περισσότερο να μην υπολογίζετε στην αύξηση της ζώνης επιρροής σας σε βάρος των ρωσικών εδαφών. Και σίγουρα όχι για να ποντάρουμε στην ήττα της Ρωσίας.
Όμως η ΕΕ δεν μπορεί να αναγνωρίσει το προφανές, επομένως αναγκάζεται να μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο κενό των κυρώσεων. Ναι, μια τρύπα. Εάν οι κυρώσεις δεν μπορούν να αναγκάσουν τη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες (και αυτός είναι, εν τέλει, ο επίσημος λόγος τους), εάν οι κυρώσεις δεν μπορούν καν να της προκαλέσουν γρήγορη και σοβαρή ζημιά, τότε τι νόημα έχουν για την Ευρώπη; Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος του υψηλού πληθωρισμού, να δοκιμάσουν τη δύναμη της ΕΕ; Άλλωστε, την παραμονή της έκτακτης συνόδου κορυφής, ο Γερμανός αντικαγκελάριος , υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν απλώς προβλήματα με τη συμφωνία για νέες κυρώσεις:

"Μετά την έναρξη της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη γίνει ενωμένη. Την παραμονή της συνόδου κορυφής, ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά τώρα (η ενότητα) αρχίζει να καταρρέει."

Δεν υπάρχει ενότητα στην ΕΕ όσον αφορά την εισαγωγή απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου: αρκετές χώρες, κυρίως η Ουγγαρία , αντιτίθενται σε αυτήν, ζητώντας αποζημίωση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συγκατάθεσή τους. Ως αποτέλεσμα, το νέο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να μην περιλαμβάνει απαγόρευση του πετρελαίου, τουλάχιστον στο πετρέλαιο αγωγών. Αλλά ακόμα κι αν η Ευρώπη αποφασίσει ξαφνικά να αποζημιώσει τους Ούγγρους για τις απώλειές τους και εξακολουθεί να αρνείται το ρωσικό πετρέλαιο, τι θα πετύχει; Εκτός από άλλη αύξηση της τιμής;
Η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει, αλλά ίσως μετά τις νέες κυρώσεις οι Ευρωπαίοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς, πιο προστατευμένοι; Η λιγότερη εξάρτηση από τη Ρωσία θα τους δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στο μέλλον; Θα αποτρέψει τη Μόσχα από το να επιτεθεί στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία - τελικά, οι Πολωνοί ηγέτες, για παράδειγμα, μιλούν για τέτοια σχέδια; Δηλαδή, η Ρωσία θα κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ - και οι Ευρωπαίοι πιστεύουν σε τέτοιες ανοησίες; Και να υποστηρίξει τις κυρώσεις;
Μέχρι στιγμής ναι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν από το Alliance of Democracies Foundation (που δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν). Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν χθες από τον Guardian με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Οι αρνητικές απόψεις για τη Ρωσία περιορίζονται κυρίως στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις».
Πράγματι, η έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε μόνο στη Δύση (συνολικά καλύφθηκαν 52 χώρες). Αλλά πρώτα, για την Ευρώπη.
Το 55% των Ευρωπαίων υποστήριξε τον τερματισμό των οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Πολωνία (87%) και η ίδια η Ουκρανία (80%) αποδείχθηκαν οι πιο αρνητικές απέναντι στη χώρα μας, αλλά απροσδόκητα η Πορτογαλία (79%) κατέλαβε την τρίτη θέση. Εδώ, ωστόσο, όχι μόνο η αντιρωσική προπαγάνδα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο, αλλά και μάλλον μέτριοι δεσμοί με τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών: η πορτογαλική οικονομία δεν εξαρτάται από την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η τέταρτη θέση στη Σουηδία (77%) είναι κατανοητή, αλλά το υψηλό ποσοστό στην παραδοσιακά φιλική Ιταλία (65%) προκαλεί έκπληξη. Ίδιος αριθμός υποστηρικτών των κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο , ιστορικά εχθρικά προς εμάς , αν και η δυναμική είναι σημαντική εδώ. Η έρευνα της Συμμαχίας των Δημοκρατιών πιθανότατα διεξήχθη στις αρχές της άνοιξης, αλλά δεδομένα από άλλες μελέτες δείχνουν ότι στην ίδια Βρετανία, ο αριθμός των υποστηρικτών των πολέμων των κυρώσεων για τον Μάρτιο-Μάιο μειώθηκε από 50% σε 36% (οι τιμές έπαιξαν επίσης ρόλος).
Η Γερμανία, με 62%, είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, επιπλέον, ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν εμπάργκο στους ρωσικούς μεταφορείς ενέργειας αυξήθηκε εκεί τον Μάρτιο-Μάιο από 44% σε 50%.
Η γενική τάση είναι σαφής: ενώ ο πληθωρισμός χτύπησε τις τσέπες των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, αλλά ήταν πεπεισμένοι ότι η νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας (ή, όπως λέγεται, «αποτροπή της νίκης της Ρωσίας») ήταν δυνατή, οι υποστηρικτές των κυρώσεων ήταν στην πλειοψηφία τους. . Μόλις η κατάσταση με τη νίκη έγινε όχι και τόσο ξεκάθαρη (στην παρουσίαση των δυτικών ΜΜΕ), και ο πληθωρισμός συνέχισε ταυτόχρονα την επιτάχυνσή του, η διάθεση άρχισε να αλλάζει. Και είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της διαδικασίας.
Τι συμβαίνει με αυτή τη Ρωσία; Τίποτα θεμελιώδες, οι ενέργειές μας δεν εξαρτώνται πραγματικά από το τι σκέφτονται και κάνουν οι Ευρωπαίοι. Πιο γρήγορα ή πιο αργά, με περισσότερη ή λιγότερη προσπάθεια, αλλά θα πετύχουμε αυτό που έχουμε σχεδιάσει: η Ουκρανία θα βγει από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης. Αλλά οι διαθέσεις των δυτικών ελίτ και των κατοίκων της Δύσης πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζονται τα στάδια όχι καν μιας στρατιωτικής, αλλά μιας γεωπολιτικής ειδικής επιχείρησης που πηγαίνει παράλληλα με τις εχθροπραξίες. Και είναι υψίστης σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο, και όχι μόνο για τη Ρωσία. Επομένως, ακόμη και οι αριθμοί της έρευνας της Συμμαχίας των Δημοκρατιών σε μη δυτικές χώρες δείχνουν ότι σχεδόν όλες έχουν θετική στάση απέναντι στη Ρωσία και αντιτίθενται στον πόλεμο κυρώσεων. Παρεμπιπτόντως, ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχουν δύο - η Ουγγαρία και η Ελλάδα , στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υποστηρίζουν τη διακοπή των οικονομικών δεσμών με τη χώρα μας.
Και συνολικά υπάρχουν 20 τέτοιες χώρες από αυτές τις 52 στις οποίες έγινε η έρευνα, αλλά εδώ είναι σημαντικό ποια ακριβώς. Και αυτές είναι οι μεγαλύτερες ασιατικές χώρες: Κίνα , Ινδία , Τουρκία , Ινδονησία , Πακιστάν . Στην Ασία, γενικά, η πλειοψηφία είναι για τη Ρωσία - εδώ είναι η Ταϊλάνδη με τη Μαλαισία , το Βιετνάμ με τις Φιλιππίνες . Η ίδια κατάσταση στον αραβικό κόσμο: Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος , Αλγερία και Μαρόκο . Και στην Αφρική - Νιγηρία , Νότια Αφρική και Κένυα . Στη Λατινική Αμερική , οι ψήφοι μοιράστηκαν ισομερώς, αλλά και εδώ, στη μεγαλύτερη χώρα, το Μεξικό , η πλειοψηφία είναι κατά των κυρώσεων.
Επιπλέον, το μεγαλύτερο ισοζύγιο θετικών στάσεων προς τη Ρωσία καταγράφηκε στην Ινδία (36%), την Αλγερία (29%) και την Ινδονησία (14%).
Ως εκ τούτου, ακόμη και ο Guardian παραδέχεται «μια έντονη πόλωση στις αντιλήψεις για τη Ρωσία από τις κυρίως δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες και τον υπόλοιπο κόσμο» και ότι «οι αρνητικές απόψεις για τη Ρωσία περιορίζονται κυρίως στην Ευρώπη και σε άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ήταν ξεκάθαρο από τις πρώτες μέρες της ειδικής επιχείρησης: ο κόσμος χωρίστηκε σε δύο άνισα μέρη. Η αντιρωσική μειονότητα περιορίζεται στη Δύση, η οποία έχει τεράστια δύναμη με τη μορφή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης, από τα οποία αντλούν πληροφορίες τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στον μη δυτικό κόσμο (μιλάμε για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και μέρη της Ασίας). Και ένα σημαντικό μέρος τους πήρε μια ανοιχτά αντιρωσική θέση. Ωστόσο, δεν κατάφερε να υποκινήσει ούτε τις τοπικές ελίτ ούτε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εναντίον της Ρωσίας.
Όταν πολλές βασικές μη δυτικές χώρες απείχαν από την καταδίκη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του ΟΗΕ , η θέση τους στη Δύση εξηγήθηκε τόσο από την απροθυμία τους να τσακωθούν με τη Μόσχα όσο και από τον αυταρχικό χαρακτήρα των κυβερνώντων τέτοιων χωρών, λένε, δεν το κάνουν. όπως η δυτική δημοκρατία, έτσι υποστηρίζουν αυτόν τον Πούτιν. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμπεριφορά αυτών των κρατών δεν μπορεί να εξηγηθεί απλώς με υπολογισμούς, επειδή οι απλοί πολίτες τους αντιμετωπίζουν τη Ρωσία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Μακριά από το να είναι τόσο έμπειροι στη διεθνή πολιτική όσο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που θεωρούν τους εαυτούς τους την κορυφή του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά έχουν πολύ καλύτερη επίγνωση της αδικίας και της ανακρίβειας των δυτικών εκτιμήσεων και στάσεων απέναντι στη Ρωσία. Είναι, φυσικά, πολύ πιο δύσκολο για τους Ευρωπαίους να απελευθερωθούν από τις προκαταλήψεις εναντίον της χώρας μας: η ρωσοφοβία εδώ έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Και όταν συνδυάζεται με τη γεωπολιτική έλλειψη ανεξαρτησίας των σημερινών ευρωπαϊκών ελίτ, γίνεται πολύ δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αιχμαλωσία του πολέμου των κυρώσεων με τη Ρωσία, αλλά η Ευρώπη δεν έχει ακόμα άλλο δρόμο. Όχι στη Ρωσία, αλλά στην Ευρώπη. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό, τόσο λιγότερες απώλειες θα υποστεί στο μέλλον.

ria-ru

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...