Το ηφαίστειο Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο αν εκραγεί, εξαφανίζοντας όλη την ανθρωπότητα και προκαλώντας την επόμενη εποχή των παγετώνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δραστηριότητά του έχει προκαλέσει ροή λάβας, αλλά έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πραγματικές παγκόσμιες καταστροφές. Περίπου κάθε 600.000 χρόνια εκρήγνυται, σχηματίζοντας κρατήρες διαμέτρου δεκάδων χιλιομέτρων.
Το Yellowstone, στην πολιτεία του Wyoming, στην καρδιά των Βραχωδών Ορέων, καλύπτει μια έκταση περίπου 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί από το 1976 απόθεμα της Βιόσφαιρας. Θεωρείται υπερηφαίστειο, καθώς η εκρηκτική του δύναμη μπορεί να ξεπεράσει 100 φορές την εκρηκτική δύναμη ενός συμβατικού ηφαιστείου.
Σύμφωνα με τη NASA, η πιθανή επόμενη έκρηξη του Yellowstone, μήκους περίπου 85 χιλιομέτρων και πλάτους 45 χιλιομέτρων, είναι η πιο επίφοβη από τους γεωλόγους. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι θα εγκαινιάσει έναν τρομερό ηφαιστειακό χειμώνα και θα προκαλέσει παγκόσμιο λιμό, αφήνοντάς μας με αρκετά αποθέματα τροφίμων για να επιβιώσουμε για δυόμισι μήνες. Οι επιπτώσεις θα ήταν αξιοσημείωτες για δεκαετίες.
Ως εκ τούτου, η NASA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ψύξης του Yellowstone Overseer με τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Τρεις εκρήξεις τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια
Ευτυχώς,
το Yellowstone έχει εκραγεί μόνο τρεις φορές τα τελευταία δύο
εκατομμύρια χρόνια, αν και πριν από τρία χρόνια, για παράδειγμα,
εντοπίστηκαν 77 σεισμοί στην περιοχή. "Θα εκραγεί ξανά, αλλά δεν ξέρουμε
πότε θα συμβεί ή σε ποια κλίμακα", δήλωσε ο καθηγητής Michael Branney,
ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Η τέφρα θα επηρεάσει
σχεδόν όλα τα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθιστώντας το
μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής ακατοίκητο.
Οι άνθρωποι
σε ακτίνα χιλίων χιλιομέτρων θα σκοτώνονταν από την έκρηξη και η τέφρα
θα μπλοκάριζε τον ήλιο, προκαλώντας σε ολόκληρο τον κόσμο μια ξαφνική
πτώση της θερμοκρασίας έως και δέκα βαθμούς. Αυτές οι μειώσεις του
υδραργύρου θα μπορούσαν να διαρκέσουν πάνω από μια δεκαετία και θα
άφηναν πίσω τους πολυάριθμες αλλαγές στα οικοσυστήματα της Γης.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα μετέδωσαν ένα μήνυμα ηρεμίας, διαβεβαιώνοντάς μας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται μια τέτοια καταστροφική έκρηξη στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone.
Πρόσθεσαν επίσης, για να ελαχιστοποιήσουν την ανησυχία, ότι το υπερηφαίστειο Yellowstone είναι η καλύτερα γεωλογικά φυλασσόμενη, παρακολουθούμενη και ελεγχόμενη περιοχή στον κόσμο, με περισσότερους από 40 σεισμικούς σταθμούς να καταγράφουν αδιάκοπα καθημερινά, 24ωρες εδαφικές κινήσεις στην περιοχή αυτή και κοντά σε αυτήν.