Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021

Έρευνα: Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Κλείστε την τηλεόραση

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η πιο επιβλαβής συνήθεια είναι το κάπνισμα, το οποίο μας «αφαιρεί» 10 λεπτά ζωής.


Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μία ώρα μπροστά στην τηλεόραση έχει τις διπλάσιες βλαβερές συνέπειες στο προσδόκιμό μας.

Απόγευμα, κουρασμένοι μετά την δουλειά, βάζετε κάτι να φάτε και, φυσικά, πατάτε το κουμπί της τηλεόρασης. Μπορεί λίγα λεπτά μπροστά από την μικρή οθόνη να ακούγονται σαν ένας χαλαρωτικός τρόπος να σκοτώσετε την ώρα σας, αλλά νέα έρευνα υποστηρίζει πως οι υπερβολικά πολλές ώρες τηλεθέασης τελικά «σκοτώνουν»… τον τηλεθεατή, πολύ νωρίτερα από το κανονικό.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς μελετητές περιλάμβανε την σύνταξη διαγραμμάτων προσδόκιμου ζωής βασισμένου στα στοιχεία της Στατιστικής Εταιρίας της Αυστραλίας καθώς και στις απαντήσεις των συμμετεχόντων για το πόση τηλεόραση είχαν παρακολουθήσει στην διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι συμμετέχοντες ήταν περισσότεροι από 11.000 και άνω των 25 ετών, ενώ οι απαντήσεις τους έδειξαν πως παρακολούθησαν συνολικά 9,8 δισεκατομμύρια(!) ώρες τηλεόρασης μέσα στο 2008. Όσοι παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο έξι ώρες τηλεόρασης την ημέρα, έζησαν κατά μέσο όρο 4,8 χρόνια λιγότερα από αυτούς που δεν παρακολουθούσαν καθόλου τηλεόραση. Ακόμη χειρότερα: Για κάθε ώρα τηλεθέασης, το προσδόκιμο ζωής ενηλίκων άνω των 25 ετών μειωνόταν κατά 22 λεπτά, σύμφωνα με την μελέτη.
Τα αποτελέσματα συμπεραίνουν πως η παρακολούθηση τηλεόρασης παραπάνω από το κανονικόπλήττει την μακροζωία όσο και το κάπνισμα ή η αποχή από την σωματική άσκηση. Παλαιότερες έρευνες υπολόγισαν πως μετά τα 50, το κάπνισμα μας «στοιχίζει» 4 χρόνια ζωής, ήτοι 11 λεπτά ζωής για κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε. Αυτό σημαίνει πως οι βλαβερές συνέπειες ενός τσιγάρου ισοδυναμούν με μισή ώρα τηλεθέασης – ή αλλιώς, με μια ώρα τηλεόρασης χάνουμε τα διπλάσια λεπτά ζωής απ’ ότι με το κάπνισμα.
Επιπλέον, η έρευνα συσχετίζει την καθιστική ζωή με την τηλεθέαση, επισημαίνοντας πως όσοι κρατούν την σωματική τους δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα χάνουν 1,5 χρόνο ζωής σε σχέση με αυτούς που αθλούνται σε μέτριο βαθμό – ίδιο χρόνο ζωής χάνουν και όσοι παρακολουθούν τηλεόραση περίπου δύο ώρες την ημέρα.
«Ο ισχυρός συσχετισμός ήταν μάλλον μια έκπληξη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Lennert Veerman του Πανεπιστημίου του Queensland. «Φανερώνει πως το να ανέβει κανείς επίπεδο από την πλήρη ακινησία στην ελαφριά δραστηριότητα είναι το ίδιο σημαντικό με την γυμναστική»,συμπλήρωσε.
Ο Veerman επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο η καθιστική ζωή, η οποία αναγκαστικά συνδυάζεται με την τηλεθέαση, που μειώνει το προσδόκιμο. Επιπλέον παράγοντας είναι η κακή διατροφή που ακολουθούν όσοι παρακολουθούν τηλεόραση, κυρίως λόγω των κακών προτύπων και των διαφημίσεων με ανθυγιεινά τρόφιμα που προβάλλονται σε αυτή. Όπως καταλήγουν οι ερευνητές,αν δεν υπήρχε η τηλεόραση στην ζωή μας, το προσδόκιμο ζωής θα ήταν κατά 1,8 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και κατά 1,5 χρόνια μεγαλύτερο για τις γυναίκες.


Πηγές: Time.comin2life.gr
http://www.diakonima.gr

3 σχόλια:

 1. Συμφωνώ με το άρθρο που αναφέρεται στην σωματική υγεία.
  Θα αναφερθώ όμως σε ένα άλλο κομμάτι σπουδαιότερο, την ψυχική υγεία!

  Γνωρίζουν πολύ καλά οι σκοτεινές δυνάμεις ότι ο άνθρωπος είναι μιμητικο Ον. Εύκολα παρασύρεται ή προς το καλό ή προς το κακό (και δυστυχώς προς το κακό πολύ πιο εύκολα μετά από το προπατορικό αμάρτημα).

  Για αυτό βλέπουμε ότι βγάλαν από τα σχολεία τις μορφές των Αγωνιστών το 1821. Γιατί το σύνθημα τους ήταν:
  ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΏΡΑΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΖΩΉ, ΠΑΡΆ ΣΑΡΆΝΤΑ ΧΡΌΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΆ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΉ.
  Η ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ Ή ΘΆΝΑΤΟΣ.

  Σήμερα δυστυχώς με την πλύση εγκεφάλου που γίνεται από τις τηλεοράσεις έχουν κάνει τους ανθρώπους να γίνουν φοβισμένα και άβουλα ανθρωπάκια.
  ΜΊΑ ΜΆΖΑ.
  Είναι οι νέες σειρήνες που όποιος της ακούει είναι σίγουρη η καταστροφή του.
  Όποιος θέλει να σωθεί και να βοηθήσει και τους γύρω του, θα πρέπει να κλείσει την τηλεόραση.

  Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, όμως είναι Εντολή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού:
  ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καὶ βιασταὶ ἁρπάζουσιν αὐτήν. (Ματθ. 11 12).

  Ως έπαθλο παρουσιάζει ο Χριστός μας τη Βασιλεία των ουρανών που βιαστές την αρπάζουν. Δε την διεκδικούν απλά, την αρπάζουν!

  Η Βασιλεία των ουρανών δεν κερδίζεται από χλιαρούς, συμβιβασμένους και τους κατ'οικονομίαν αλλά από ανθρώπους που σκοπεύουν αποκλειστικά εκεί, στο να την κερδίσουν και είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να την αρπάξουν. Αυτοί είναι οι βιαστές.

  Αν δεν βιάσεις τον εαυτό σου, δεν θα νικήσεις. Αν θέλεις να έχεις πνευματική προκοπή, να βιάσεις τον εαυτό σου.

  ΚΛΕΊΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΆΣΕΙΣ (ΤΙΣ ΝΈΕΣ ΣΕΙΡΉΝΕΣ).

  Μόνο τότε θα ελκύσουμε την Χάρη Του Αγίου Τριαδικού Θεού.

  Ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας (αυτό κατόρθωσε η τηλεόραση), αλλά πνεύμα Δυνάμεως και Αγάπης και Σωφρονισμού.

  Και επειδή όλα τα κάνει η Χάρις του Θεού θα κλείσω με αυτό:

  Καθήκον του γεωργού είναι να οργώνει και να αρδεύει,
  μα από τη δύναμη, τη σοφία και το έλεος του Θεού εξαρτάται το αν ο σπόρος θα βλαστήσει, θα μεγαλώσει και θα αποφέρει καρπό.

  Για αυτό σταματήστε να ακούτε τα Μ.Μ.Ε. (εξαπάτησεως).
  Και να ζητούμε την Χάρη Του Αγίου Τριαδικού Θεού μας. Αμήν.

  Υ.Γ. προσπαθήστε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο για να μην ανοίξετε το διάβολοκούτι και τότε θα ανοίξουν τα πνευματικά σας μάτια.

  Στον Ησαΐα διαβάζουμε,
  καὶ εἶπε· πορεύθητι καὶ εἰπὸν τῷ λαῷ τούτῳ·
  ἀκοῇ ἀκούσετε καὶ οὐ μὴ συνῆτε καὶ βλέποντες βλέψετε καὶ οὐ μὴ ἴδητε· ἐπαχύνθη γὰρ ἡ καρδία τοῦ λαοῦ τούτου,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχω δύο απορίες: α)καί τό διάβασμα προϋποθέτει καθιστική ζωή. Όποιος λοιπόν αντί νά βλέπη τηλεόραση, διαβάζει, μειώνει πάλι τό προσδόκιμο ζωής του; β) Εάν βλέπω τηλεόραση χωρίς νά τρώω, θά μειωθή τό προσδόκιμο ζωής μου; Δέν μπορούν νά συσχετίσουν τό προσδόκιμο ζωής απ' ευθείας μέ τήν παρακολούθηση τηλεόρασης καί όχι μέ τίς παράλληλες ενέργειες που ( όχι αναγκαστικά ) τήν συνοδεύουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ο διάβολος θα μπει σ όλα τα σπίτια και τα κέρατα του θα βγαίνουν στις ταρατσες"
   Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός!

   Διαγραφή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...