Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ρώσος αξιωματούχος: Ο Sarmat μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε αντιπυραυλική άμυνα

Ο επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν επαίνεσε τις ικανότητες του νέου ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, τον οποίο η Μόσχα φιλοδοξεί να καταστήσει την αιχμή του δόρατος εναντίον της δυτικής επιθετικότητας.


Ο Sarmat, ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας, με εμβέλεια έως και 11.000 χλμ., αποτελεί ένα εξελιγμένο στρατηγικό όπλο το οποίο προωθήθηκε από τη Μόσχα με σκοπό να διατηρηθεί η παγκόσμια σταθερότητα στον τομέα των στρατηγικών όπλων, εν μέσω σχεδίων των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός δικτύου προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής προστασίας.

Το βλήμα είναι ικανό να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές (έως και 24), με δυνατότητα μεμονωμένης στόχευσης για κάθε μια από αυτές (MIRV). Η ικανότητα MIRV βοηθά έναν βαλλιστικό πύραυλο να αποφύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του εχθρού.

Ο επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν έχει αναφερθεί στις δυνατότητες του Sarmat σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

«Πρόκειται για ένα μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο που μπορεί να νικήσει και να διαλύσει κυριολεκτικά οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, είτε υπαρκτό είτε μελλοντικό», δήλωσε ο Ρογκοζίν, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Russia 24.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μόλις ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία, ο Sarmat θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των στρατηγικών πυρηνικών δυνατοτήτων της Ρωσίας.

Ο Ρογκόζιν πρόσθεσε ότι οι εταιρείες της Roscosmos βρίσκονται εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί σε όλα τα σημαντικά κρατικά προγράμματα.
Οι κρατικές δοκιμές του Sarmat άρχισαν πέρυσι, ενώ η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2020. Η ένταξη του σε ενεργό υπηρεσία αναμένεται για το 2021.

Έχοντας τη δυνατότητα να φέρει μια ποικιλία συνδυασμών πολεμικών κεφαλών (συμβατικών ή πυρηνικών) και δολωμάτων (για να «ξεγελά» τις αντίπαλες αεράμυνες), ο Sarmat πιστεύεται επίσης ότι είναι σε θέση να μεταφέρει έως και 24 πολυηχητικά οχήματα διολίσθησης με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής Avangard.

Αφού αναπτυχθεί, ο Sarmat αναμένεται να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας σε αρκετές πρωτοβουλίες του Πενταγώνου, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας των ΗΠΑ για την οικοδόμηση ενός δικτύου προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής προστασίας και του προγράμματος άμεσου συμβατικού αεροπορικού πλήγματος ακριβείας σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο αφορά στην εξάλειψη της ικανότητας απάντησης ενός αντιπάλου σε στρατηγικό πλήγμα.
https://sputniknews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...