Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Εκλογές Ουκρανία: Βαριά ήττα του αμερικανοπροσκυνημένου Ποροσένκο από έναν κωμικό


Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε την έκπληξη και κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και θα είναι αντιμέτωπος στις 21 Απριλίου με τον απερχόμενο αμερικανόφιλο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με προκαταρκτικό exit poll.

«Σήμερα ξεκινάει μια νέα ζωή, χωρίς διαφθορά», είπε ο Ζελένσκι, αφού ψήφισε στο Κίεβο, παίρνοντας τις αποστάσεις από το πολιτικό κατεστημένο.

Η αιφνίδια άνοδος του Ζελένσκι στις δημοσκοπήσεις ευνοήθηκε από τη δυσαρέσκεια των Ουκρανών ψηφοφόρων απέναντι στις ελίτ, η εικόνα των οποίων έχει αμαυρωθεί από επανειλημμένα σκάνδαλα διαφθοράς, και από την απογοήτευσή τους πέντε χρόνια μετά την φιλοδυτική εξέγερση της Μαϊντάν, η οποία έφερε στην εξουσία τον Ποροσένκο.

Ο Ζελένσκι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Μόνη του εμπειρία είναι ο ρόλος ενός καθηγητή που ξαφνικά έγινε πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε μια τηλεοπτική σειρά!

Σε ηλικία 41 ετών ο Ζελένσκι, η μοναδική εμπειρία του οποίου στη διακυβέρνηση ήταν ο ρόλος ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος, τον οποίο ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, συγκέντρωσε το 30,4% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll που βασίστηκε στις δηλώσεις των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει μέχρι τις 18:00, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.

Το ποσοστό αυτό τον φέρνει πολύ μπροστά από τον Ποροσκένκο, τον 53χρονο απερχόμενο αμερικανοπροσκυνημένο πρόεδρο, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις το 17,8%. Αν και στις πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν φαβορί, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η 58χρονη Γιούλια Τιμοσένκο αποκλείστηκε με 14,2%.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...